Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

NewSum: Από το εργαστήριο στην αγορά η τεχνολογία αυτόματης περίληψης ειδήσεων

Το “σπάσιμο” της τεχνολογίας που ανέπτυξε για την αυτόματη περίληψη ειδήσεων από πολλές πηγές σε μία spin-off startup εταιρεία, η οποία θα αξιοποιήσει την τεχνολογία επιχειρηματικά, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η SciFY, μια νεαρή μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Η NewSum, όπως ονομάζεται η εφαρμογή, δημιουργεί αυτόματα ένα περιληπτικό κείμενο για κάθε είδηση, αντλώντας δεδομένα από πολλές ειδησεογραφικές πηγές. Δίνει τα βασικά σημεία όλων των πληροφοριών που θα είχαμε, αν μπορούσαμε να διαβάσουμε όλα τα άρθρα, από όλες τις πηγές που χρησιμοποιούμε.

Βασισμένη πάνω σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, το NewSum συνοψίζει την είδηση χωρίς να επαναλαμβάνει πληροφορία, χωρίς να παραλείπει κρίσιμα σημεία της. Και περιέχει πάντα αναφορά στην αρχική πηγή, για να μπορεί ο αναγνώστης να διαβάζει την πλήρη είδηση από το μέσο που προτιμά ή να εμβαθύνει σε ολόκληρο το κείμενο της είδησης τις στιγμές που ο διαθέσιμος χρόνος του το επιτρέπει.

Το στοιχείο διαφοροποίησης της εφαρμογής είναι ότι πρόκειται για την μόνη που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να διαβάζει περιλήψεις ειδήσεων σε πολλές γλώσσες: από ελληνικές πηγές στα ελληνικά και από αγγλόφωνες πηγές στα αγγλικά.

Πρόσφατα η εφαρμογή παρουσιάστηκε στο InnovAthens και ανακοινώθηκε ότι ήδη έχει δοκιμαστεί στα Γερμανικά με εξαιρετικά αποτελέσματα και δοκιμάζεται και σε άλλες γλώσσες.

newsum 702336 presentation

Το NewSum βασίζεται σε τεχνολογία που ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του “Δημόκριτου”. Όπως εξήγησε ο Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, ερευνητής στο Δημόκριτο και συν-ιδρυτής της SciFY, η βάση της είναι οι γράφοι ν-γραμμάτων, μία μεθοδολογία με ευρύτατη χρήση (από περιλήψεις κειμένων και ανάλυση εικόνας μέχρι ανάλυση γονιδιώματος).

Σημαντική αναφορά έγινε στο γεγονός ότι η τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο κατάφερε να βρει μία πρακτική αξιοποίηση, η οποία είναι η παροχή πολυφωνικής ενημέρωσης στο αναγνωστικό κοινό.

newsum 702322 presentation

Σε ό,τι αφορά στο επιχειρηματικό μοντέλο γύρω από την τεχνολογία, αναφέρθηκαν διάφοροι τρόποι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιοποίησή της, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός NewSum widget, που μπορεί να προσθέσει ενδιαφέρον περιεχόμενο σε οποιοδήποτε site. Για παράδειγμα ένα e-shop που πουλάει αθλητικά είδη μπορεί να διατηρεί ένα widget που προσφέρει π.χ. αυτόματα περιλήψεις αθλητικών ειδήσεων.

Η εφαρμογή παρέχεται τόσο για Andorid συσκευές στο Google Play όσο και μέσα από ένα site σύνοψης ειδήσεων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις