Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ελληνικές Startups που “μεγάλωσαν” μέσα στην πανδημία – Όλες οι ανοιχτές θέσεις εργασίας

Epignosis, Spitogatos, Hack The Box και πολλά ακόμη παραδείγματα

Είναι γεγονός ότι η πανδημία «χτύπησε» την παγκόσμια οικονομία με τρόπο που κανείς δεν περίμενε και χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή να επιβιώσουν. Πολλές από αυτές, μάλιστα, καταφεύγουν σε απολύσεις, χιλιάδων ανθρώπων, προκειμένου να περικόψουν όσα περισσότερα έξοδα μπορούν.

Όλα αυτά συμβαίνουν, και υπάρχουν δυστυχώς καθημερινά παραδείγματα επιχειρήσεων, όπως η Tripadvisor, η Deliveroo και πιο πρόσφατα η Uber, που οδηγούνται σε αυτές τις ακραίες – για μια άλλη εποχή – λύσεις. Ειδικά οι Startups αυτήν την περίοδο, ανεβαίνουν το δικό τους «Γολγοθά» με τις περισσότερες από αυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Στην αρχή της κρίσης, το 41% των Startups δήλωνε ότι έχει διαθέσιμα χρήματα που επαρκούν για λιγότερο από τρεις μήνες ενώ το διάστημα 25 Μαρτίου –  17 Απριλίου, το 74% των νεοφυών επιχειρήσεων παγκοσμίως είχε ήδη αναγκαστεί να διακόψει τη συνεργασία του με υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. Το ίδιο διάστημα, το 39% αναγκάστηκε να απολύσει το 20% (ή και περισσότερο) των υπαλλήλων του και το 26% απέλυσε πάνω από το 60% του ανθρώπινου δυναμικού του.

Τα στοιχεία αυτά κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι, όμως η πραγματικότητα δεν έχει μόνο αυτή την «όψη». Την ώρα που όλα αυτά συμβαίνουν, στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες – νεοφυείς και μη – επιχειρήσεις που κατάφεραν να προσαρμοστούν γρήγορα, να υιοθετήσουν νέες πρακτικές και να λειτουργήσουν κανονικά, ίσως και να επικεντρωθούν στην ανάπτυξή τους. Οι επιχειρήσεις αυτές, όχι μόνο δεν απέλυσαν, αλλά κράτησαν την ομάδα τους σταθερή, ενωμένη ή ακόμη και την μεγάλωσαν μέσα στην κρίση!

Παρακάτω, θα παρουσιάσουμε ορισμένα από αυτά τα «φωτεινά» παραδείγματα και τις θέσεις εργασίας που είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτές, σε ελληνικές Startups.

Epignosis (https://www.epignosishq.com/careers/)

Στην Epignosis, η καθημερινότητα δεν επηρεάστηκε πολύ από την πανδημία. «Ως εταιρεία που απευθύνεται κατά βάση σε πελάτες εκτός Ελλάδας, αφενός σε operational επίπεδο, είμαστε “εκπαιδευμένοι” στην εξ αποστάσεως επικοινωνία, και αφετέρου λόγω της φύσης των προιόντων μας, ο όγκος της δουλειάς έχει παραμείνει σταθερός, κάτι που βοηθάει στη διατήρηση της συνέχειας και της κανονικότητας μέσα στην ημέρα» εξηγεί η Χριστίνα Γιαλλελή, Director of People Operations της εταιρείας.

Παράλληλα, η Epignosis συνεχίζει κανονικά την αναζήτηση προσωπικού για κάλυψη θέσεων, έχοντας τροποποιήσει απλά τις διαδικασίες, ώστε όλα τα βήματα που οδηγούν στην πρόσληψη αλλά και το onboarding των καινούργιων υπαλλήλων να γίνονται εξ αποστάσεως. Το διάστημα μάλιστα που η ομάδα εργάζεται εξ αποστάσεως, έχουν ενταχθεί σε αυτή οκτώ νέα μέλη και η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά ταλέντα για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας της.

«Η φιλοσοφία της εταιρείας μας είναι το “just in time”, thoughtful hiring, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την ενσωμάτωση των νέων συναδέλφων και, παράλληλα, να υποστηρίζουμε την ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας», διευκρινίζει η Χριστίνα και τονίζει ότι η μεγαλύτερη ανάγκη και, ταυτόχρονα, ευκαιρία που προκύπτει από την κρίση είναι το digitalization. 

Η ψηφιοποίηση, άλλωστε,  επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αυτόνομα, ταχύτερα και με μικρότερο κόστος, αφού επαναλαμβανόμενες ενέργειες αυτοματοποιούνται και επιταχύνονται. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, δίνει τη δυνατότητα να επενδυθεί περισσότερος χρόνος σε “δημιουργική” εργασία και σε καινοτομίες που θα διατηρηθούν και μετά την κρίση και ενδεχομένως να μεταμορφώσουν ολόκληρους κλάδους.

Η Epignosis, όπως οι περισσότερες εταιρείες software, ήταν ήδη εξοπλισμένη με τα εργαλεία και τις υποδομές που απαιτούνται για αυτό το μοντέλο εργασίας. Ωστόσο, η κρίση την οδήγησε να βρει νέες λύσεις και να «βελτιωθεί» ακόμα περισσότερο, όπως λέει η Χριστίνα, εξορθολογίζοντας ουσιαστικά τις διαδικασίες της.

Hack The Box (https://www.hackthebox.eu/careers)

Μέσα αυτήν την περίοδο πρωτοφανούς κρίσης, η Hack The Box θεώρησε υποχρέωσή της να στηρίξει τους εργαζόμενούς της και να προασπίσει την υγεία και την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τον Νίκο Φουντά, Head of Operations, η εταιρεία προσπάθησε εξαρχής να κάνει την εξ αποστάσεως εργασία όσο πιο ευχάριστη γίνεται. Καθιέρωσε Virtual coffee breaks, all-hands meetings, wellness surveys, ακόμα και online surprise birthday party ενώ έκανε σαφές εξαρχής ότι θα χρησιμοποιούσε κάθε οικονομικό και τεχνικό μέσο για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό άγχος για το ῾τί μέλλει γενέσθαι῾ αν και εφόσον συνεχιστεί η κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, ο οργανισμός ήταν έτσι κι αλλιώς αρκετά “διανεμημένος”, αφού περισσότερο από το 50% της εταιρείας δουλεύει ήδη remote σε όλο τον κόσμο και η εταιρεία είχε την απαραίτητη τεχνική υποδομή.

Στο κομμάτι των προσλήψεων, η Hack The Box συνεχίζει κανονικά το πλάνο της, και στελεχώνει τις θέσεις στις οποίες έχει ανάγκη σε Ελλάδα, Αγγλία και ΗΠΑ. «Αυτό, γιατί η νέα πραγματικότητα δεν μας βρήκε απροετοίμαστους», λέει ο Νίκος και συμπληρώνει: «Σαφώς, μία παγκόσμια κρίση επηρεάζει τα πάντα, αλλά οι υπηρεσίες μας κρατήθηκαν εντός των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και το growth της εταιρείας δεν είχε δυσάρεστες εκπλήξεις».

Κάνοντας την εκτίμησή του για την «επόμενη» ημέρα ο Νίκος σημειώνει ότι μία τέτοια κρίση αλλάζει τις ισορροπίες, τις συνήθειες και τον τρόπο που θα λειτουργούν οι εταιρείες από εδώ και πέρα. «Business trips, Conferences, Employee trainings, remote working και πολλά άλλα  θα περάσουν σε μία νέα εποχή και πιστεύουμε ότι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, τόσο το Cyber Security όσο και το Online Training θα διαδραματίσουν έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο» καταλήγει.

Spitogatos (https://careers.spitogatos.gr/)

Τα πράγματα στον «Σπιτόγατο» κινήθηκαν πάνω – κάτω όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις. Η εταιρεία ξεκίνησε την εργασία από το σπίτι στις 10 Μαρτίου και συνεχίζει έτσι. «Εφόσον μπορούμε και εργαζόμαστε αποτελεσματικά από το σπίτι και #menoumeasfaleis, σε καμία περίπτωση δεν βιαζόμαστε», λέει ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.gr, τονίζοντας πως, σε κάθε περίπτωση, η πανδημία έχει στοιχίσει οικονομικά και ταμειακά.

Για να διαχειριστεί το πλήγμα, η εταιρεία προσάρμοσε την εμπορική της πολιτική σε πολύ μεγάλο βαθμό, περιόρισε τα έξοδά της ωστόσο αποφάσισε να μην κάνει μειώσεις σε προσωπικό ή μισθούς. Το διάστημα αυτό, κανένας εργαζόμενος δεν μπήκε σε αναστολή, τονίζει ο Δημήτρης συμπληρώνοντας ότι, αντιθέτως, η ομάδα μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του lockdown.

Το αρχικό πλάνο της εταιρείας για το 2020 προέβλεπε μεγάλη αύξηση προσωπικού. Τους πρώτους μήνες έκανε κάποιες προσλήψεις και στις αρχές Μαρτίου είχε ανοίξει 4 επιπλέον θέσεις εργασίας. Οι προσλήψεις αυτές δεν αναβλήθηκαν, η διαδικασία έγινε remotely και κατά τη διάρκεια του lockdown εντάχθηκαν 4 νέοι συνεργάτες στην ομάδα. «Σκοπεύουμε να κάνουμε και άλλες προσλήψεις μέσα στο 2020 . Ίσως όχι το ίδιο επιθετικά σε σχέση με το αρχικό μας πλάνο, αλλά σίγουρα θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε την ομάδα μας» λέει ο CEO του Σπιτόγατου.

Όσον αφορά τις ευκαιρίες της κρίσης, ο ίδιος εκτιμά ότι το «υποχρεωτικό» digital transformation που έκαναν πολλές εταιρείες είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη, οπότε τις ευκαιρίες τις τοποθετεί πρωτίστως κάτω από αυτό το πρίσμα, προβλέποντας ότι είναι πολλές. Για παράδειγμα, θα επιταχυνθεί η δημιουργία περισσότερο καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών (στο δικό μας τομέα π.χ. η πληρέστερη απομακρυσμένη παρουσίαση ενός ακινήτου, μεταξύ πολλών άλλων),  θα γίνονται περισσότερα video conferences αντί για -μη αναγκαία face to face- meetings και θα τηρούνται περισσότερο οι χρόνοι, θα χρησιμοποιούνται περισσότερα metrics / KPIs που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο efficiency, μιας και όταν κάτι είναι ψηφιακό καταγράφεται πιο εύκολα, δηλαδή είναι μετρήσιμο, άρα και πιο εύκολα διαχειρίσιμο και θα οδηγεί σε καλύτερο decision making.

«Πιστεύω ότι για πολλούς αυτή η απότομη μετάβαση αποτέλεσε ένα paradigm shift και ανακάλυψαν έναν καινούργιο κόσμο και αυτό θα δημιουργήσει νέες συνήθειες» εξηγεί.

Douleutaras

Η προσαρμογή του Douleutaras.gr στις νέες συνθήκες ήταν αρκετά εύκολη σαν tech based εταιρεία. Από την αρχή των περιοριστικών μέτρων, η εταιρεία δούλεψε εξ αποστάσεως και προχώρησε σε ενέργειες με στόχο να στηρίξει την αποτελεσματική συνεργασία όλων των ομάδων και την ταχεία προσαρμογή στις αλλαγές. Μαζί με την ομάδα του Douleutaras, οι επαγγελματίες του δικτύου συνέχισαν κανονικά να εξυπηρετούν τους χρήστες στα καθημερινά αιτήματά τους λαμβάνοντας ενισχυμένα μέτρα υγιεινής.

«Είχαμε πραγματοποιήσει αρκετές προσλήψεις από την αρχή της χρονιάς, γεγονός που μας επέτρεψε αυτή τη στιγμή να είναι επανδρωμένα όλα τα τμήματα με το κατάλληλο προσωπικό που απαιτείται» εξηγεί ο CEO & Co-founder του Douleutaras.gr, Ανδρέας Γραμμάτης, τονίζοντας ότι «μια εταιρεία σαν τη δική μας όπου βασικό της στοιχείο είναι οι άνθρωποι, καθώς συνδέει καθημερινά εκατοντάδες νοικοκυριά με χιλιάδες επαγγελματίες, στηρίζεται πολύ στο ταλέντο των ανθρώπων της.

Τώρα, η εταιρεία είναι σε μια φάση σταθερή όσον αφορά στο δυναμικό της και «αναμένει» τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. «Είναι μία δυναμική συνθήκη για το σύνολο της αγοράς και είναι ακόμα νωρίς για να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί το καταναλωτικό κοινό κατά τη μετά-COVID περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για το δυναμικό εσωτερικά μίας επιχείρησης, εννοώντας ότι η μετάβαση στην κανονικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε θεωρούμε πως ενδέχεται να υπάρξει μία μετριοπάθεια όσον αφορά στην ενίσχυση του δυναμικού των εταιρειών» εκτιμά ο Ανδρέας Γραμμάτης.

Στις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν την κρίση εντάσσει – και αυτός –  την ψηφιοποίηση, εστιάζοντας στην μετάβαση του καταναλωτικού κοινού από το offline στο online, η οποία επιταχύνεται αλλά και στο γεγονός ότι δόθηκε μία ευκαιρία στο σύνολο των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν πρακτικές που δεν θα υιοθετούσαν διαφορετικά. Ανάμεσα σε αυτές είναι η τηλεργασία, η ισχυρή online παρουσία και τα πιο ευέλικτα σχήματα εξυπηρέτησης των πελατών, πρακτικές που μπορούν να συνεχίσουν και κατά τη μετά-COVID περίοδο.

Περισσότερες ομάδες που μεγαλώνουν 

Η λίστα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα που αναπτύχθηκαν και μεγάλωσαν/ μεγαλώνουν την ομάδα τους την περίοδο αυτή, δεν περιορίζεται στα παραπάνω παραδείγματα.

Mε νέες δραστηριότητες και προσλήψεις συνεχίζει στην πορεία της ανάπτυξης η B2B Wave, η “πολυεθνική” ελληνική startup τεχνολογίας που ειδικεύεται σε λύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου για επιχειρήσεις χονδρικής (B2B Ecommerce), ενώ το ίδιο μοτίβο ακολουθεί και η Convert Group, η ελληνική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων αγοράς που έλαβε φέτος χρηματοδότηση seed 1,2 εκατ. ευρώ από το Uni.fund.

“Τον τελευταίο μήνα προσλάβαμε 7 νέους Converters και ξεκινήσαμε συνεργασία με 3 ταλαντούχα παιδιά για πρακτική. Αυτό έγινε γιατί οι πελάτες μας σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε επενδύουν με μεγαλύτερα budgets από ποτέ στο eCommerce, τα data & analytics και ιδιαίτερα σε online grocery & online pharmacy στρατηγική. Με άλλα λόγια ξαφνικά βρεθήκαμε στο επίκεντρο της κρίσης από την θετική της πλευρά. Καταλάβαμε ότι η Convert Group δεν είναι απλά μία COVID-19 immune, αλλά μία COVID-19 boosted εταιρία. Αυτό που με προβληματίζει όμως, είναι τι θα γίνει στο κοντινό μέλλον, όταν ο επόμενος ιός θα είναι διαδικτυακός. Αυτή η κρίση μας έδωσε την σπρωξιά να σκεφτούμε το κάθε ενδεχόμενο για να είμαστε εργασιακά ασφαλείς και στο μέλλον” δήλωσε σχετικά ο Παναγιώτης Γκεζερλής, CEO  της Convert Group).

Τέλος, με προσλήψεις “απάντησε” στην κρίση και το efood. Όπως δήλωσε στο Startupper εκπρόσωπος της εταιρείας, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Απρίλιο το efood είχε προχωρήσει ήδη σε 40 νέες προσλήψεις efoodgo διανομέων “για να εξυπηρετήσει ακόμα καλύτερα τις ανάγκες καταναλωτών αλλά και καταστημάτων”.

Περίπου 200 θέσεις εργασίες είναι ανοιχτές αυτή τη στιγμή σε ελληνικές Startups

Nimbata:
Διαθέσιμες θέσεις: https://www.nimbata.com/careers/
Τίτλος θέσεων: Sales Development RepresentativeFull Stack Software Engineer

Διαθέσιμες θέσεις: https://convertgroup.com/careers/
Διαθέσιμες θέσεις: https://www.exitbee.com/careers/
Διαθέσιμες θέσεις: https://www.linkedin.com/company/bibecoffee/jobs/
Τίτλος θέσεων: Senior Back-End DeveloperUI/UX Designer

Διαθέσιμες θέσεις: https://apply.workable.com/b2bwave/?lng=en .
Τίτλος θέσεων: Quality Assurance Engineer , Sales Account Executive

bespot

Διαθέσιμες θέσεις: https://bespot.me/careers/

Useberry

Τίτλος θέσεων:  Full Stack Developer
Διαθέσιμες θέσεις: https://covve.com/careers/
Τίτλος θέσεων: Junior Developer, Software Engineer
Διαθέσιμες θέσεις: https://ferryhopper.recruitee.com/
Τίτλος θέσεων: Mid/Senior React native developer, Mid/Senior DevOps engineer, Cloud Solutions Architect
Διαθέσιμες θέσεις: https://apply.workable.com/tiledb/
Τίτλος θέσεων: Backend Engineer, C++ Engineer, Developer Advocate, Python Engineer
Διαθέσιμες θέσεις: https://fieldscale.com/careers/
Τίτλος θέσεων: UX/UI Designer , Software Engineer, Full Stack, Software Engineer, Backend, Software Engineer, Frontend
Διαθέσιμες θέσεις: https://apply.workable.com/balena/
Διαθέσιμες θέσεις: https://www.navenio.com/careers
Τίτλος θέσεων: Test Engineer – Automation with Python or JavaScript
Διαθέσιμες θέσεις: https://accusonus.com/company/careers
Διαθέσιμες θέσεις: https://blog.kinems.com/
Τίτλος θέσεων: Content Marketing Specialist, Digital Graphic Designer, Unity Game Developer, Clojure Developer

 

Intelligencia.ai

Διαθέσιμες θέσεις: https://www.intelligencia.ai/careers/

Τίτλος θέσεων: Data scientist, Back-end engineer, Front-end engineer, Scientific Associate – Oncology, Scientific Associate – Immunology, Scientific Associate – CNS

Spotawheel
Διαθέσιμες θέσεις: https://apply.workable.com/spotawheel/?lng=en

Τίτλος θέσεων: graphics designer, a senior UI/UX and mid-senior PHP developers

Plum
Διαθέσιμες θέσεις: https://apply.workable.com/withplum/

Τίτλος θέσεων: Engineering Manager, Android Engineer, Backend Engineer, iOS Engineer

Cube RM
Διαθέσιμες θέσεις: http://www.cuberm.com/home/join-cube/

Τίτλος θέσεων: Software Engineer, ETL/Database Software Engineer

LearnWorlds
Διαθέσιμες θέσεις: https://www.learnworlds.com/careers/

Τίτλος θέσεων: Strategic Partnership Manager, Senior Full Stack Engineer, SaaS Inside Sales Representative, Customer Experience Representative

Netdata
Διαθέσιμες θέσεις: https://careers.netdata.cloud/

Τίτλος θέσεων: Senior Web Developer, Senio Software Engineer in Test, Senior Frontend Developer

Causaly
Διαθέσιμες θέσεις: https://apply.workable.com/causaly/?lng=en

Τίτλος θέσεων: Scientific Liaison, Senior NLP/ Computational Linguist Engineer

Lenses.io
Διαθέσιμες θέσεις: https://lenses.io/careers/

Τίτλος θέσεων: SENIOR FRONT END ENGINEER – CLOUD,   SUPPORT ENGINEER,  DEMAND GENERATION MANAGER, SENIOR FRONT END ENGINEER,   SALES ENGINEER, κ.α.

Skroutz
Διαθέσιμες θέσεις: https://apply.workable.com/skroutz/?lng=en

Τίτλος θέσεων: Site Reliability Engineer, Senior Backend Engineer, Senior Frontend Engineer κ.α.

efood
Διαθέσιμες θέσεις: https://apply.workable.com/e-food/

Τίτλος θέσεων: Διανομείς Φαγητού, Test Engineer, SEO Manager κ.α.

Sentio Solutions
Διαθέσιμες θέσεις: https://www.linkedin.com/jobs/view/1800940264, https://www.linkedin.com/jobs/view/1833860933

Τίτλος θέσεων: Back End Software Engineer,   Full Stack Engineer

Orfium
Διαθέσιμες θέσεις: https://apply.workable.com/orfium/?lng=en

Τίτλος θέσεων: Business Intelligence Analyst, Senior Product Designer, Senior Data Engineer κ.α.

Think Silicon
Διαθέσιμες θέσεις: https://think-silicon.com/careers/

Τίτλος θέσεων: Senior IC Design Engineer,   Senior Software Engineer,     Senior Machine Learning Engineer κ.α.

Doctoranytime
Διαθέσιμες θέσεις: https://www.linkedin.com/jobs/view/1843193852, https://www.linkedin.com/jobs/view/1839420030

Τίτλος θέσεων: Product Owner, Product Manager – SaaS B2B

Upstream
Διαθέσιμες θέσεις: https://apply.workable.com/upstream/

Τίτλος θέσεων: Account Manager, Technical Support Engineer, Senior Web Developer κ.α.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις