Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H norbloc προχωρά σε νέα μεγάλη συνεργασία στην Μέση Ανατολή

Σε μια νέα μεγάλη συνεργασία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής προχώρησε η Norbloc, η ελληνο-σουηδική Startup που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα του blockchain και συγκεκριμένα στο χώρο της ταυτοποίησης πελατειακής βάσης ή Know Your Customer (KYC).

Η εταιρεία υποστηρίζει τη λειτουργία της UAE KYC Blockchain Platform, μιας πρωτοβουλίας του Dubai Economy και της  Emirates NBD (κορυφαίου τραπεζικού ομίλου στην περιοχή), η οποία διευκολύνει την ασφαλή επιβίβαση ψηφιακών πελατών, λειτουργικότητα άμεσων τραπεζικών λογαριασμών και κοινή χρήση επαληθευμένων δεδομένων KYC μεταξύ αρχών αδειοδότησης και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσω προηγμένης κατανεμημένης τεχνολογίας blockchain.

Η πρωτοβουλία, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2020, πρόκειται να γίνει ένα εθνικό σύστημα για την ανταλλαγή επαληθευμένων δεδομένων KYC. Το έργο υποστηρίζεται πλήρως από την Smart Dubai (κρατική αρχή, αρμόδια για τον “έξυπνο” μετασχηματισμό του Ντουμπάι) και την Κεντρική Τράπεζα των ΗΑΕ που διαδραματίζουν βασικό ρυθμιστικό ρόλο στην πρωτοβουλία. Πολύ σύντομα, στην πλατφόρμα θα προστεθούν περισσότερες τράπεζες.

Ο Αστυάναξ Κανακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της norbloc, δήλωσε σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία: “Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εφαρμόζει σε όλη τη χώρα, ένα οικοσύστημα με βάση τεχνολογία blockchain για την ανταλλαγή εταιρικών δεδομένων. Η δέσμευση της Dubai Economy, κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως της Emirates NBD, της κυβέρνησης του Ντουμπάι και της κυβέρνησης των ΗΑΕ σε αυτήν την πρωτοβουλία καταδεικνύει μια φιλόδοξη νοοτροπία και τοποθετεί τα ΗΑΕ ως μία από τις πρώτες χώρες που λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για τη δημιουργία μιας οικονομίας με ελαχιστοποιημένη ανάγκη φυσικών συναλλαγών, με απλοποιημένες διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να ευδοκιμούν στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημία που διανύουμε”.

Σταθερά βήματα ανάπτυξης στα ΗΑΕ

Η Norbloc, η οποία ιδρύθηκε το 2016, έχει την έδρα της στη Σουηδία και γραφεία στην Αθήνα. H ψηφιακή της πλατφόρμα επιτρέπει την εύκολη συλλογή και αναθεώρηση των προσωπικών στοιχείων των πελατών μετά από πρόσκληση μιας τράπεζας. Αυτά αποθηκεύονται και πιστοποιούνται με βάση το εκάστοτε ρυθμιστικό πλαίσιο μέσω blockchain κάτι που τους επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν από τους πελάτες για χρήση σε άλλες τράπεζες ή σε πιθανούς ελέγχους.

Η εταιρεία ήταν μέσα στην 11άδα των Startups του FinTech Hive Accelerator του Dubai International Financial Centre ενώ ήταν ανάμεσα στις πέντε εταιρείες που αποφοίτησαν πέρυσι κατάφεραν να “αποφοιτήσουν” από το API Sandbox Program της Emirates NBD, έναν από τους μεγαλύτερους επιταχυντές χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία. Το 2019, η εταιρεία μπήκε επίσης στην πρώτη κοινοπραξία κοινοποίησης δεδομένων Know Your Customer (KYC) μέσω Blockchain στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει σηκώσει συνολικά χρηματοδοτήσεις ύψους 3,9 εκατ. δολαρίων. Ο πρώτος της Seed γύρος ολοκληρώθηκε το 2017, στα 1,6 εκατ. δολάρια με τη Marathon VC να ηγείται. Στον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, που ολοκληρώθηκε το 2019, συμμετείχε μεταξύ άλλων και η Venture Friends.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις