Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

IntelAgro: Η μετάβαση στην “έξυπνη” γεωργία και η πρόκληση της φαρμακευτικής κάνναβης

Ένας από τους κλάδους που έχουν επηρεαστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αδιαμφισβήτητα η γεωργία. Χωρίς ο τελικός καταναλωτής να το αντιλαμβάνεται άμεσα, η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο «έξυπνη», υιοθετώντας νέες πρακτικές, εργαλεία και μεθόδους.

Η διαδικασία αυτού του μετασχηματισμού, ωστόσο, απαιτεί εξειδίκευση και γνώση, την οποία συχνά δεν διαθέτει ο άμεσα ενδιαφερόμενος και οι παραδοσιακές εταιρείες προμηθευτών. Το «κενό» αυτό έρχεται να καλύψει με την τεχνογνωσία και τη δυναμική που διαθέτει η IntelAgro, μια νέα επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη, των αδελφών Μάριου και Νικόλαου Καραγιοβανίδη. Η IntelAgro προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις υπηρεσιών και προϊόντων στον αγροτικό και βιομηχανικό τομέα, βασιζόμενη στην εμπειρία και την εξειδίκευση των στελεχών και των συνεργατών της, διαθέτοντας ομάδα από μηχανικούς, γεωπόνους και οικονομολόγους.

Η συνεργασία με την IntelAgro ξεκινά κατά την ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου και επεκτείνεται σε σχεδιασμό, προμήθεια, εγκατάσταση, επίβλεψη, λειτουργία και συντήρηση καινοτόμων συστημάτων καλλιέργειας (θερμοκήπια και indoor farming, υδροπονία και
ενυδρειοπονία, συστήματα άρδευσης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επεξεργασία και ανακύκλωση νερού, συστήματα αυτοματισμών και ελέγχου). Λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες του επενδυτή, το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του προϊόντος και τις συνθήκες της αγοράς, η IntelAgro προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους συνεργάτες της, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε νέας ή συμβατικής καλλιέργειας, ως Υπηρεσία Μίας Στάσης (One Stop Shop).

To ιδιαίτερα «δυναμικό» τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της IntelAgro πρωτοπορεί συνεργαζόμενο με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και με εταιρείες πρωτοπόρους σε κάθε κλάδο. Η επιχείρηση επενδύει σε έρευνα για θερμοκήπια, indoor farming με έλεγχο κλίματος και τεχνητό φωτισμό, καθώς και χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, τεχνολογιών machine learning, sensors και Internet of Things (IoT), αλλά και στον ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα των drones & robotics. To 2019 στις εργασίες του 2ου Agribusiness Forum βραβεύτηκε από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών ως καινοτόμος επιχείρηση, παρουσιάζοντας ένα σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας θέρμανσης-ψύξης για καλλιέργεια λαχανικών.

Προβλέποντας την επερχόμενη εξέλιξη, η IntelAgro το 2018 προχώρησε στην πρώτη πειραματική καλλιέργεια κάνναβης σε κλειστό θάλαμο και κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να εδραιωθεί στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επιτυχώς ολοκληρώσει πολυάριθμα έργα συμβουλευτικής και πιστοποίησης μονάδων φαρμακευτικής κάνναβης κατά European Good Agricultural & Collection Practice (GACP) και Good Manufacturing Practice (GMP). Μάλιστα, έχει αναπτύξει και παρέχει στους συνεργάτες της εξειδικευμένο λογισμικό υποστήριξης του συστήματος ποιότητας GACP/GMP, με δυνατότητες document control, tracking & reporting.

Σήμερα συνεργάζεται με περισσότερες από 10 μονάδες καλλιέργειας, μεταποίησης και εμπορίας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βόρεια Μακεδονία, παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής, πιστοποίησης, αλλά και προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων καλλιέργειας και μεταποίησης, με συμβόλαια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις