Fuelics: Οι ελληνικοί “έξυπνοι” αισθητήρες που δίνουν λύσεις σε επιχειρήσεις και έξυπνες πόλεις

Οι αισθητήρες της Fuelics παρέχουν στοχευμένη πληροφόρηση σχετικά με τη διαχείριση και την «έξυπνη» χρήση πρώτων υλών, όπως το πετρέλαιο ή το νερό, διευκολύνοντας μια σειρά εργασιών στη βιομηχανία, στις κατασκευές και τις έξυπνες πόλεις, μειώνοντας απώλειες και κόστη.

Η διαχείριση πόρων αποτελεί κρίσιμη ευθύνη για κάθε επιχείρηση και μια πιθανή οικονομική «απειλή», αν δεν γίνει σωστά. Ειδικά όταν μιλάμε για βασικές «πρώτες ύλες», όπως τα καύσιμα ή το νερό, η έξυπνη διαχείριση γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, καθώς οι λανθασμένοι χειρισμοί μπορεί να συνεπάγονται μεγάλο κόστος ή να προκαλέσουν λειτουργικές «ανωμαλίες» που θα επηρεάσουν ολόκληρη την επιχείρηση. Τη διαδικασία αυτή έρχεται να διευκολύνει, μεταξύ άλλων, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία ανάπτυξης
«εκθετικών» αισθητήρων έξυπνης πόλης, η Fuelics.

Ο Δρ. Ευάγγελος Αγγελόπουλος

H Fuelics, όπως μας είπε ο CEO και συνιδρυτής Δρ. Ευάγγελος Αγγελόπουλος, ιδρύθηκε το 2019 και αναπτύσσει αισθητήρες NB-IoT για διαχείριση δεξαμενών καυσίμων και εφαρμογές έξυπνων πόλεων. Έχοντας ερευνητικό υπόβαθρο και ούσα άμεσα συνδεδεμένη με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», η εταιρεία καινοτομεί προσφέροντας πρωτοποριακές λύσεις διαχείρισης στάθμης δεξαμενών καυσίμων, ανάκτησης δεδομένων από υδρόμετρα, μέτρησης στάθμης υδάτων σε επίγειες και υπόγειες κατασκευές, μέτρησης στάθμης στερεών αποβλήτων σε κάδους και διαχείρισης θέσεων στάθμευσης.

Τα προϊόντα της Fuelics συνδέουν τα παραπάνω σημαντικά πάγια με το Cloud και παρέχουν πληροφορίες για τις ανάγκες διαχείρισης. Αυτό που τα καθιστά καινοτόμα είναι μια σειρά μοναδικών χαρακτηριστικών, δυσεύρετων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πιο σημαντικό αρχικά είναι ότι οι αισθητήρες έχουν δυνατότητες edge computing και ταυτόχρονα τροφοδοτούνται από μπαταρία, με την οποία μπορούν να λειτουργούν αδιάλειπτα για έως και 10 χρόνια. Επίσης, χρησιμοποιούν το τηλεπικοινωνιακό πρωτόκολλο ΝΒ-ΙοΤ (Narrow Band Internet of Things), το οποίο καταναλώνει ελάχιστη ποσότητα δεδομένων, και η διαχείρισή τους γίνεται απομακρυσμένα, κάτι που η Fuelics προσέφερε πρώτη στον κόσμο πάνω από ΝΒ-ΙοΤ.

Πρακτικά, οι αισθητήρες της Fuelics ελέγχουν, παράγουν μετρήσεις και στη συνέχεια στέλνουν ειδοποιήσεις στους διαχειριστές, κρατώντας τους ενήμερους για ό,τι είναι σημαντικό να γνωρίζουν. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι οι «ειδοποιήσεις», καθώς αυτό είναι που καθιστά τους αισθητήρες της Fuelics πραγματικά έξυπνους. Δεν υπερφορτώνουν το αρμόδιο προσωπικό με δεδομένα προς διαχείριση ή ανάλυση, αλλά παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν άμεσα υπόψη. Επίσης άξιο αναφοράς είναι ότι όλες οι τεχνολογίες κατασκευάζονται από την αρχή μέχρι το τέλος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα της Fuelics αναπτύσσει από το hardware και το firmware των αισθητήρων έως το API και την πλατφόρμα στο Cloυd, χωρίς καμία εξωτερική «παρέμβαση». Έτσι, από το σχεδιασμό έως την τελική υλοποίηση φροντίζει να βάλει τη «σφραγίδα» της, που συνεπάγεται εγγυημένη ποιότητα. Το γεγονός αυτό είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εταιρεία, όπως και η τεχνογνωσία της σε έρευνα και ανάπτυξη, που της επιτρέπει να έχει πολύ γρήγορους κύκλους ανάπτυξης και να προσαρμόζεται γρήγορα στις ανάγκες τις αγοράς.

Αναγνώριση και διεθνείς συνεργασίες

Η Fuelics έχει καταφέρει να πετύχει σημαντικές διακρίσεις και συνεργασίες, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Συνεργάζεται με όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα (Cosmote,Vodafone, Wind) καθώς και με τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της Ericsson και της Nokia. Επίσης η εταιρεία υποστηρίζει όλο το οικοσύστημα της τεχνολογίας και συνεργάζεται ενεργά με το Digital Innovation Hub –Ahedd του «Δημόκριτου» ειδικά σε λύσεις Internet of Things και Τεχνητής Νοημοσύνης με έμφαση στις έξυπνες πόλεις και σε τεχνολογίες ελαχιστοποίησης του Μη Τιμολογημένου Νερού (Non-Revenue Water).

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο ευρωπαϊκό έργο intelWATT, που στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων, αποδοτικών και έξυπνων τεχνολογιών για τη μεγιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησης του νερού στη βιομηχανία, σε συνδυασμό με την παραγωγή ενέργειας και την ανάκτηση υλικών αυξημένης προστιθέμενης αξίας. Γενικότερα, η εταιρεία δείχνει ενδιαφέρον για τα ερευνητικά προγράμματα και διαθέτει τμήμα διεκδίκησης τέτοιων έργων, ενώ την ίδια ώρα έχει το βλέμμα της στραμμένο σε όλον τον πλανήτη.

Αυτήν τη στιγμή η δραστηριότητά της εκτείνεται σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής, της Βόρειας Ευρώπης και της Αφρικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, η Fuelics συμπεριλήφθηκε στις πέντε σημαντικότερες Startups που επηρεάζουν τη βιομηχανική παραγωγή μετά από ανάλυση 540 Startups από όλο τον κόσμο! Ο λόγος; Ότι οι λύσεις της «μειώνουν» τις λειτουργικές δαπάνες και «βελτιώνουν» τα αποτελέσματα της παραγωγής. Τα παραπάνω, όπως μας εξηγεί ο Δρ Ευάγγελος Αγγελόπουλος, έχουν οδηγήσει στην εκθετική αύξηση όλων των εταιρικών μεγεθών, κάτι που η εταιρεία διαχειρίζεται με υπευθυνότητα και συνέπεια απέναντι στο διαρκώς αυξανόμενο πελατολόγιό της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις