Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Accelerator πρόγραμμα Coca-Cola Founders για startups

Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία μικρές startups διαταρράσουν την ομαλή λειτουργία τεράστιων επιχειρήσεων, καταφέρνοντάς τους καίρια “πλήγματα”, γεγονός που δεν μπορεί να παραβλεφθεί από κάποιον, πόσο μάλλον όταν ονομάζεται Coca-Cola, λειτουργεί εδώ και 130 χρόνια, είναι παρούσα σε 200 και πλέον χώρες διεθνώς, διαθέτοντας χρηματιστηριακή αξία της τάξεως των 179 δισ. δολ. και απασχολεί 129.000 υπαλλήλους παγκοσμίως. Υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρεία έχει αναπτύξει την πλατφόρμα “Coca-Cola Founders, ένα startup accelerator πρόγραμμα βάσει του οποίου οι ιδρυτές startup λαμβάνουν seed χρηματοδότηση, συμβουλευτική υποστήριξη κ.ο.κ.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που λανσαρίστηκε από την Coca-Cola το 2013 σε μια ευρύτερη προσπάθεια εξεύρεσης και υποστήριξης των επόμενης γενιάς startup του 1 δισ. δολ., αποτελεί ένα νέο μοντέλο για τη δημιουργία seed-stage startups. Το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο στην εν λόγω πρωτοβουλία είναι το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν κρίνεται απαραίτητο να έχουν κάποια επιχειρηματική ιδέα ή εφαρμογή που αφορά την ευρύτερη λειτουργία της Coca-Cola. Κάθε άλλο! Για αυτό το λόγο και η κορυφαία εταιρεία συνεργάζεται με έμπειρους entrepreneurs απ’ ολόκληρο τον κόσμο παρέχοντάς τους πρόσβαση στις υφιστάμενες επιχειρηματικές συνεργασίες, πηγές γνώσης κ.ο.κ. της Coca-Cola, πριν αναπτύξουν την επόμενή τους startup εταιρεία.

Μια win-win προσέγγιση για αμφότερους τους εμπλεκόμενους: Από την πλευρά τους οι ιδρυτές των startups αξιοποιούν με το παραπάνω τους πόρους και την ισχύ της Coca-Cola, ενώ η εταιρεία εξασφαλίζει νωρίς πρόσβαση σε νέες, ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές, αλλά και αποδεδειγμένες ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης για την ίδια. Αυτή τη στιγμή στο “Coca-Cola Founders” συμμετέχουν 11 startups, εκ των οποίων οι μισές αναζητούν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω venture capital rounds. Από την πλευρά της, η Coca-Cola λαμβάνει ποσοστό equity της τάξεως του 20% στις εν λόγω startups.

Σε αντίθεση με τους “παραδοσιακούς” accelerators, η Coca-Cola δείχνει αποφασισμένη να παραμείνει επί μακρόν στον χώρο υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία της. Για αυτό και δεν υπάρχει κάποιο ‘ταβάνι’ σε ότι έχει να κάνει με τον αριθμό των startups που μπορούν να συμμετάσχουν, για πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό ή τι χρηματικό ποσό μπορούν να λάβουν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις