Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τι μισθούς προσφέρουν σήμερα οι ελληνικές Startups

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Marathon VC, οι εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις προσφέρουν αρκετά ανταγωνιστικές απολαβές στους εργαζομένους τους, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ το μήνα

Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις το 2022, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της πτώσης που κατέγραψαν οι χρηματοδοτήσεις, κάτι το οποίο οφείλεται  στο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον που κυριάρχησε καθόλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, αλλά και στις πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα «Ελληνικές Startups: Μισθοί και Παροχές, 2022», την οποία διενήργησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Marathon VC, οι εγχώριες νεοφυείς παρέμειναν μια ελκυστική επιλογή για πολλά στελέχη λόγω των αρκετά ανταγωνιστικών μισθών που προσφέρουν, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να ξεπεράσουν τα 2.500 ευρώ καθαρά το μήνα.

Η νέα έρευνα της Marathon VC σκιαγραφεί τις μέσες απολαβές των πιο δημοφιλών ειδικοτήτων που απασχολούνται σε Startups αλλά και το εύρος μεταξύ χαμηλότερης και υψηλότερης αμοιβής που εντοπίζεται σε κάθε θέση. Μάλιστα φέτος, έχει ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα, καθώς συμμετείχαν 40 νεοφυείς επιχειρήσεις, (από 27 που ήταν πέρυσι) οι οποίες έδωσαν μισθολογικά στοιχεία για περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους με έδρα την Ελλάδα. Επίσης, η μελέτη διαθέτει παραπάνω πληροφορίες για περισσότερες επιχειρησιακές λειτουργίες αλλά και αναλυτικότερο επιμερισμό για κάθε θέση εργασίας.

Από την έρευνα λοιπόν, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία για εργαζόμενους από διάφορες κατηγορίες θέσεων εργασίας (Engineering – Frontend/Backend/Mobile, DevOps / Infrastructure, IT / Admin, Product, Design, Data Science, QA/Testing), με διάφορους ρόλους (ΙC και Managers) και από διάφορα επίπεδα (από εργαζόμενους με μηδενική προϋπηρεσία έως ανώτατα στελέχη) προκύπτει ότι οι μισθοί που προσφέρουν οι ελληνικές Startups είναι αρκετά υψηλότεροι σε σχέση με τον μέσο μισθό στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, παραμένουν χαμηλότεροι σε σχέση με τους μισθούς που προσφέρουν τα οικοσυστήματα άλλων χωρών του εξωτερικού.

Οι ειδικότητες με τις υψηλότερες απολαβές

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ειδικότητες που πληρώνουν καλύτερα στα τμήματα των μηχανικών (engineering) είναι αυτοί των Software Architects, των Engineering Managers και των SREs, των ειδικών για την εύρυθμη και αξιόπιστη λειτουργία των συστημάτων, με τις ετήσιες μεικτές απολαβές τους να φτάνουν μεσοσταθμικά τα 57.610 ευρώ, τα 53.642 ευρώ και τα 52.345 ευρώ αντίστοιχα. Όσον αφορά τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές οι ειδικότητες αυτές λαμβάνουν 2.566 ευρώ, 2.434 ευρώ και 2.390 ευρώ αντίστοιχα. Την πεντάδα με τους πιο υψηλά αμειβόμενους συμπληρώνουν οι ειδικότητες των DevOps και των Full-stack (front end και back end developers), με τις ετήσιες μεικτές αποδοχές τους να κινούνται στα 47.022 ευρώ και 35.367 ευρώ αντίστοιχα, ήτοι 2.214 ευρώ και 1.772 ευρώ καθαρά το μήνα.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί του Site reliability μπορεί να βρίσκονται στην 3η θέση βάσει των μεσοσταθμικών ετήσιων αποδοχών των εργαζομένων τους, ωστόσο ο μισθός τους παρουσιάζει το μεγαλύτερο εύρος και μπορεί να ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των κατηγοριών. Για παράδειγμα, οι ετήσιες αποδοχές τους μπορεί να ξεκινούν από τα 28.469 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και τις 90.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο μηνιαίος καθαρός μισθός της εν λόγω ειδικότητας μπορεί να ξεκινά από τα 1.478 ευρώ και να φτάνει έως και τα 3.679 ευρώ ανάλογα την Startup και τα προσόντα του εργαζόμενου. Παράλληλα, όπως είναι φυσικό σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα μπορεί να κινηθεί βέβαια ο μισθός ενός επικεφαλής τμήματος Data Analysis. Ειδικότερα, ο μέσος ετήσιος μισθός των Team Leader των Data Departments φτάνει τα 55.860 ευρώ(2.507 καθαρά μηνιαία) και αν πρόκειται για μια περιζήτητη ειδικότητα μπορεί να φτάσει έως τις 91.217 ευρώ, ήτοι 3.722 καθαρά το μήνα.

Από την άλλη, σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι αποδοχές και στις ειδικότητες που σχετίζονται με τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως αυτή του machine learning. Παρότι ο ετήσιος μισθός στην εν λόγω κατηγορία φτάνει μεσοσταθμικά τις 32,025 ευρώ μπορεί να φτάσει έως και τις 62.244 ευρώ, δηλαδή τα 2.723 ευρώ καθαρά μηνιαίως, ξεπερνώντας έτσι ακόμα και έναν καλοπληρωμένο engineer, οι απολαβές του οποίου μπορεί να φτάνουν και τις 61.600 ευρώ (2.700 ευρώ καθαρά το μήνα).

Συγχρόνως, βάσει των υψηλότερων καταγεγραμμένων αποδοχών της έρευνας, καλύτερους μισθούς μπορούν να διεκδικήσουν οι ειδικότητες των Data Team Leader με υψηλότερες ετήσιες μεικτές αποδοχές στα 91.217 ευρώ (3.722 ευρώ καθαρά μηνιαίως), οι Site Reliability Engineer με υψηλότερες ετήσιες μεικτές αποδοχές στα 90.000 ευρώ (3.679 ευρώ καθαρά μηνιαίως), οι Engineering Managers με υψηλότερες ετήσιες μεικτές αποδοχές στα 78.056 ευρώ (3.268 ευρώ καθαρά μηνιαίως) οι Oικονομικοί Διευθυντές με υψηλότερες ετήσιες μεικτές αποδοχές 72.020 ευρώ(3.060 ευρώ καθαρά μηνιαίως), οι DevOps με υψηλότερες ετήσιες μεικτές αποδοχές στα 66.583 ευρώ (2.873 ευρώ) και οι ειδικοί του Μachine Learning με ετήσιες μεικτές αποδοχές στα 62.244 ευρώ (2.723 ευρώ καθαρά μηνιαίως).

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να ειπωθεί ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα κινείται στα 713 ευρώ μεικτά και 614 καθαρά ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός βάσει έρευνας της Pricefox φτάνει τα 1.250 ευρώ μεικτά – 984 ευρώ καθαρά το μήνα. Στην ηλικιακή ομάδα που πληρώνεται καλύτερα, βάσει της ίδιας έρευνας ο μέσος μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε 1.398 ευρώ καθαρά (1.900 ευρώ μεικτά).

Τι εταιρικά μερίδια λαμβάνουν οι εργαζόμενοι

Αυτό που κάνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις εταιρείες τεχνολογίας να ξεχωρίζουν είναι το γεγονός ότι πέρα από τις μισθολογικές απολαβές προσφέρουν και πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους τους. Με βάση τα στοιχεία που μοιράστηκαν οι Startups που συμμετείχαν στην έρευνα προκύπτει ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε εργαζόμενους (ποσοστό 22%) λαμβάνουν εταιρικά μερίδια ως παροχή για την εργασία τους, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται έως και 40% σε θέσεις τεχνολογίας (Engineering, Product, Data).

Έχει σημασία να τονίσουμε ότι παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη η παροχή εταιρικών μεριδίων συχνά δεν αποτελεί μέρος του πακέτου παροχών, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στην Ελλάδα τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι περισσότερα από δύο στα τρία στελέχη με ρόλους ηγεσίας (Director, VP, C-Level) λαμβάνουν εταιρικά μερίδια (69%).

Τι άλλαξε σε σχέση με πέρυσι

Μπορεί η παγκόσμια οικονομία το 2022 να ήρθε αντιμέτωπη με καταιγιστικές αλλαγές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, ωστόσο η συγκυρία αυτή δεν φαίνεται να επηρέασε σημαντικά τα μισθολογικά δεδομένα των Startups. Συγκριτικά με τα δεδομένα της προηγούμενης μελέτης (Η Βιομηχανία των Ελληνικών Startups: Μισθοί και Παροχές, 2021), παρατηρείται ότι οι απολαβές των περισσότερων ώριμων individual contributors (professional level) συνεχίζουν να συγκλίνουν με εκείνες των managerial (management level) ρόλων. Σε δεξιότητες σχετικές με Data και Engineering, η σύγκλιση αυτή έχει ήδη επιτευχθεί.

Τέλος, σημαντική άνοδος από 3.000 έως 10.000 ευρώ ετησίως παρατηρείται σε ρόλους DevOp, δεδομένης και της αυξημένης ζήτησης των συγκεκριμένων δεξιοτήτων παγκοσμίως. Αντιστοίχως άνοδος από 1.500 έως 2.000 ευρώ ετησίως παρατηρείται σε ρόλους Machine Learning (Principal, Advanced) και πάλι χάρη στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Ακόμα, σε ρόλους (Quality Assurance) υπάρχει αύξηση περίπου 3.000 ευρώ ετησίως (σε Entry) και 4.000 ευρώ σε θέσεις Manager (M4) αντίστοιχα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις