Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ριζικές αλλαγές στα γήπεδα: NFT εισιτήρια μέσω gov.gr δρομολογεί η κυβέρνηση

Έχοντας ως βασικό «όπλο» στη φαρέτρα της την τεχνολογία η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει μια και καλή την αθλητική βία

Αποφασισμένη να πατάξει μια και καλή την αθλητική βια είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία είναι αναμένεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην αθλητική νομοθεσία, έχοντας ως βασικό «όπλο» στη φαρέτρα της την τεχνολογία. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού σε επεισόδια στον Ρέντη η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά από μέτρα, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις για ποδοσφαιρικούς αγώνες επί δύο μήνες κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη με την προσκόμιση στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που αναμένεται να δούμε το επόμενο διάστημα είναι τα ηλεκτρονικά εισιτήρια μέσω του gov.gr, τα οποία ο χρήστης θα λαμβάνει στο κινητό του με την τεχνολογία των NFTs.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Startupper έχουμε μιλήσει πολλές για το πως η τεχνολογία των NFTs μετασχηματίζει την βιομηχανία των ticketing services. Μάλιστα, σε ένα από τα επεισόδια της τηλεοπτικής εκπομπής «ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ» ο Σταύρος Αντωνιάδης, συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της Come Together, μας είχε περιγράψει αναλυτικά το πως η εταιρεία διαθέτει στους πελάτες της NFTs με utilities, δηλαδή με χρησιμότητα τόσο στον ψηφιακό όσο και στον πραγματικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, μας είχε μιλήσει για το NFT ticketing, δηλαδή για το πως οι χρήστες μπορούσαν να προμηθεύονται εισιτήρια για εκδηλώσεις αξιοποιώντας τα NFTs.

Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν τα NFTs (Non-Fungible Tokens) αποτελούν ψηφιακά αγαθά που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, παρέχοντας μοναδικότητα και αποδείξιμη ιδιοκτησία σε ψηφιακά αντικείμενα. Κάθε NFT αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό ψηφιακό αντικείμενο ή έργο τέχνης, όπως μια εικόνα, ένα βίντεο, ένα αρχείο ήχου, μια συλλογή καρτών, η εισιτήρια για κάποιο event.

Η τεχνολογία των NFTs επιτρέπει την εμπορία και τη μεταφορά αυτών των μοναδικών ψηφιακών αντικειμένων. Οι συναλλαγές NFT γίνονται μέσω αλυσίδων blockchain, όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν, να πουλήσουν ή να ανταλλάξουν NFTs. Ειδικότερα, το NFT συνοδεύεται από ένα έξυπνο συμβόλαιο, το οποίο καθορίζει τους όρους της συναλλαγής και της μεταβίβασης ιδιοκτησίας. Μάλιστα, οι δημιουργοί των NFTs συνήθως λαμβάνουν ποσοστά από τις μεταπωλήσεις των έργων τους, γεγονός που τους επιτρέπει να επωφεληθούν από την αυξανόμενη αξία των έργων τους στην αγορά. Έτσι λοιπόν, εάν κάποιος προμηθευτεί ένα εισιτήριο για κάποιον σημαντικό αγώνα μέσω τεχνολογίας NFT είναι πολύ πιθανό να δει την αξία του να αυξάνεται στο μέλλον και να το πουλήσει σε υψηλότερη τιμή απ’ ότι το αγόρασε.

Οι βασικοί άξονες του νέου αθλητικού νομοσχεδίου:

  • Θα προβλέπεται η δυνατότητα ύπαρξης μόνο μιας λέσχης φιλάθλων ανά έμβλημα ομάδας, η οποία θα λειτουργεί υποχρεωτικά υπό την ΠΑΕ, εφόσον υφίσταται ΠΑΕ ή αλλιώς υπό τον Ερασιτέχνη, εφόσον το σωματείο δεν αγωνίζεται στις επαγγελματικές κατηγορίες.
  • Αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων.
  • Οι αγώνες θα ξεκινούν μόνο εάν λειτουργούν οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν στα γήπεδα. Οι συγκεκριμένες κάμερες θα είναι στην ευθύνη των ΠΑΕ, ενώ ταυτόχρονα θα είναι διασυνδεδεμένες με την ΕΛ.ΑΣ.
  • Θα γίνεται ψηφιακή ταυτοποίηση του κάθε φιλάθλου μέσω ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Για παράδειγμα, όποιος επιθυμεί να εκδώσει εισιτήριο θα μπαίνει στο site της ομάδας του, θα επιλέγει τη θέση που επιθυμεί, θα προβαίνει σε ταυτοπροσωπία μέσω του gov.gr με χρήση των προσωπικών του κωδικών Τaxis και πλήρη διασφάλιση των προσωπικών του δεδομένων και έτσι με την τεχνολογία NFT θα λαμβάνει στο κινητό του το εισιτήριό του. Έτσι λοιπόν για να μπει κάποιος στο γήπεδο θα πρέπει να σκανάρει το ηλεκτρονικό του εισιτήριο στο reader της θύρας του γηπέδου.
  • Προβλέπεται η ενίσχυση των διοικητικών μέτρων από πλευράς Πολιτείας, πέρα από τις πειθαρχικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων. Δηλαδή, θα εφαρμοστεί ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο ποινών που θα επιβάλλεται εφόσον παραβιάζεται η αθλητική νομοθεσία και θα περιλαμβάνει κυρώσεις. Οι ποινές θα αναβαθμίζονται σε περίπτωση που μια ομάδα υποτροπιάζει.
  • Θα αναβαθμιστεί και ο τρόπος λειτουργίας των αρμοδιοτήτων της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), η οποία θα είναι αυτή που επιβάλλει τις αυτοματοποιημένες ποινές, πριν από την αξιολόγηση της αθλητικής δικαιοσύνης.
  • Θα συσταθεί Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σύμφωνα με τις προσταγές της Σύμβασης Saint-Denis, για την καταπολέμηση της βίας.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις