Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα βραβεία του 3ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του 3ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank.

Ο διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» αποτελεί πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank που ξεκίνησε το 2010, στην καρδιά της κρίσης, με σκοπό αφενός να αναδείξει και να στηρίξει κάθε καινοτόμα επιστημονική δραστηριότητα υψηλού επιπέδου και αφετέρου να συνδράμει στην προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ώστε τα επιχειρηματικά κίνητρα, η κοινωνική ευθύνη και η επιστημονική κοινότητα να συνεργασθούν και να συμβαδίζουν για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.

0067
Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι κκ: Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Δ.Σ Eurobank, Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας.

Στον 3ο κατά σειρά διαγωνισμό, από τις 208 προτάσεις που κατατέθηκαν, οι 161 πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις της προκήρυξης του διαγωνισμού. Αξιολογήθηκαν από 89 διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που ορίστηκαν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του διαγωνισμού και με βάση την αξιολόγηση αυτή αναδείχθηκαν οι προκριθείσες υποψηφιότητες για τα 4 Βραβεία και τους 15 Επαίνους.

Τα 4 βραβεία απένειμαν εκ μέρους της Eurobank ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νικόλαος Καραμούζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Φωκίων Καραβίας και εκ μέρους του ΣΕΒ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος.

0267Στην Εφαρμοσμένη Έρευνα βραβεύθηκαν:

Α΄ Βραβείο στον κ. Προκόπιο Μανιάτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Φαρμακευτικό Τμήμα, για το νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

Β΄ Βραβείο στον κ. Χρήστο Αγγελόπουλο του Ινστιτούτου Επιστημόνων Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) για τη συσκευή Ψυχρού Πλάσματος, για την ταχεία, αποτελεσματική και φθηνή απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών.

0256
Στην Καινοτομία βραβεύθηκαν:

Α΄ Βραβείο στον κ. Λάμπρο Βαρούχα της ΕΛΒΑΛ, για το σχεδιασμό και την παραγωγή ανάγλυφων φύλλων αλουμινίου με κατάλληλες ιδιότητες για χρήση σε πατώματα φορτηγών ψυγείων.

Β΄ Βραβείο στην κ. Ιωάννα Ζεργιώτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον Τομέα Φυσικής και στην ομάδα Υλικών και Μικροκατεργασίας με Λέιζερ, για την έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και μικροδιατάξεων με Laser.

Στη τελετή βράβευσης δύο κορυφαίοι επιστήμονες της έρευνας και της καινοτομίας ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Μανώλης Δερμιτζάκης και ο κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΤΑ, ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων & Αερολυμάτων, βρέθηκαν επί σκηνής σε μία πολύ ενδιαφέρουσα «αντιπαράθεση» για την παραγωγή της ερευνητικής δραστηριότητας εντός και εκτός συνόρων, τα κίνητρα και αντικίνητρα του να παραμείνει ένας ερευνητής στην Ελλάδα ή να φύγει στο εξωτερικό και πώς μπορεί η ίδια η ερευνητική κοινότητα να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα.

0162
κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΤΑ.

Σημειώνεται ότι στον 3ο Διαγωνισμό, το 50% των προτάσεων που κατατέθηκαν ήταν από την ελληνική περιφέρεια, το 42% κατατέθηκαν από επιχειρήσεις, το 35% από εκπροσώπους ερευνητικών ιδρυμάτων και ομάδων και το 23% από μεμονωμένους ερευνητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν στον πρώτο, δεύτερο και τρίτο διαγωνισμό έφτασαν τις 750, αριθμός που αποδεικνύει τη χρησιμότητα του θεσμού.

Η απόδειξη του υψηλού επιπέδου των Ελλήνων ερευνητών είναι επιπλέον κίνητρο για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η στρατηγική της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Σύντομα θα υπάρξουν νεώτερα για τον 4ο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» από την Eurobank και τον ΣΕΒ που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις