Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το μέλλον του Facebook και η επέλαση των Chatbots

Στη πρώτη μέρα του συνεδρίου F8 ο Mark Zuckerberg αποκάλυψε το κοντινό και μακρινό μέλλον του Facebook και ειδικά των εξαιρετικά δημοφιλών Messenger και WhatsApp μέσω των οποίων στέλνουμε 60 δισ. μηνύματα την ημέρα έναντι 20 δισ. SMS!

H πιο εντυπωσιακή παρουσίαση ήταν η κάμερα-UFO Surround 360 με τους 17 φακούς η οποία θα παράγει video 4Κ – 8K VR, 3D και 360 μοιρών χωρίς  να χρειαστεί κάποια επεξεργασία μετά από τον χρήστη! Βέβαια θα χρειαστεί και αρκετούς USB δίσκους κοντά της γιατί επίσης παράγει 30 gigabit δεδομένων το δευτερόλεπτο.

Η κάμερα από το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι Open Source με τα σχέδιά της να ανεβαίνουν στο Github. Το κόστος των εξαρτημάτων της αυτή τη στιγμή κοστίζουν 30.000 δολάρια και είναι μια προσπάθεια του Facebook να δοθεί ώθηση στο περιεχόμενο 3D και VR στο Oculus Rift αλλά και εντός Facebook στο κοντινό μέλλον.

Facebook-Surround
Μεγάλες αλλαγές θα δούμε στον Messenger, την εφαρμογή άμεσης επικοινωνίας του Facebook, μια και πλέον προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας chatbots από εταιρείες κυρίως. 900 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν τον Messenger κάθε μήνα και μαζί με το WhatsApp είναι πλέον το βασικό μέσο επικοινωνίας στα Smartphone, ξεπερνώντας κατά πολύ τα SMS.

Τα chatbots είναι “έξυπνες” εφαρμογές τα οποία θα τρέχουν στον Messenger και θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με τον χρήστη για λόγους εξυπηρέτησης πελατών, πραγματοποίησης συναλλαγών κ.ο.κ. εκ μέρους τρίτων.

Για πιο πολύπλοκες εφαρμογές το Facebook δημιούργησε τη πλατφόρμα Wit Bot Engine η οποία είναι επίσης Open Source και δίνει τα εργαλεία εκείνα στους developers έτσι ώστε να δημιουργήσουν ακόμα πιο εξελιγμένα chatbots τα οποία καταλαβαίνουν φωνητικές και γραπτές εντολές, φυσικής γλώσσας.

David Marcus F8 2016
Άλλα νέα χαρακτηριστικά και εργαλεία που θα έχουν στη διάθεσή τους οι developers για να εμπλουτίσουν τις εφαρμογές τους είναι:

  • Tο Account Kit το οποίο επιτρέπει την είσοδο στην υπηρεσία του Messenger με τη χρήση του αριθμού κινητής τηλεφωνίας ή του email μας, κάτι πιο βολικό σε υπηρεσίες chatbots.
  • To Profile Extension Kit θα επιτρέπει άλλες σε άλλες συνεργαζόμενες εφαρμογές όπως για παράδειγμα το Vine να ανεβάζουν βίντεο που έχουν τραβήξει οι χρήστες σαν φωτογραφία-βιντεο στο προφίλ του χρήστη στο Facebook.
  • To ζωντανό video θα “πλημμυρίσει” λίαν συντόμως το Facebook με τους χρήστες να στριμάρουν σε πραγματικό χρόνο ότι τους τραβάει το ενδιαφέρον. Το Live API θα επιτρέπει επιλεγμένους συνεργάτες όπως για παράδειγμα το BuzzFeed, το LiveStream, το Vidpresso κ.α. να έχουν άμεση πρόσβαση στο Facebook με τους χρήστες να μπορούν να έχουν live video στο Facebook από το drone τους για παράδειγμα.
  • Δίνεται σε όλους τους εκδότες η δυνατότητα να δημιουργούν και να μοιράζουν άμεσα περιεχόμενο στο Facebook, από το CMS τους, μέσω της υπηρεσίας Instant Articles.
  • Τέλος, μέσω του Basics Simulator & Demographic Insights οι developers θα μπορούν να έχουν άμεση εικόνα πως θα εμφανίζεται η υπηρεσία τους μέσα στο Facebook ενώ θα προσφέρονται και πολύτιμα στοιχεία σχετικά με το προφίλ των χρηστών της υπηρεσίας τους.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις