Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Είναι η Σουηδία σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα;

Ένα πρόσφατο άρθρο στο Medium από τους ιδρυτές της Σουηδικής Spotify εντυπωσιάζει με τα περιεχόμενά του σχετικά με την κατάσταση στο εταιρικό οικοσύστημα της Σουηδίας.

Οι Daniel Ek και Martin Lorentzon με λίγα λόγια αναφέρουν στην ανοικτή επιστολή τους ότι αν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα στη σουηδική νομοθεσία αναφορικά με την φορολογία και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αλλά και την αγορά ενοικίασης κατοικιών η Spotify θα μειώσει τις επενδύσεις της στη χώρα και θα πάει στην Αμερική.

Η Σουηδία είναι μέλος της EE έχει νόμισμα την Κορώνα, πληθυσμό περίπου 10 εκατομμύρια, ΑΕΠ περίπου 430 δισ. ευρώ και 44% δημόσιο χρέος. Επίσης έχει ένα υψηλού επιπέδου κοινωνικό κράτος αλλά και υψηλή φορολογία. Για παράδειγμα και οι δυο γονείς στη Σουηδία έχουν στη διάθεσή τους 480 μέρες πληρωμένης άδειας για κάθε παιδί που γεννιέται, από αυτές οι 90 μέρες προορίζονται για τους πατέρες. Το 2014 οι πατέρες πήραν περίπου 21 μέρες από αυτή την άδεια.

Λίγο ως πολύ οι δυο επιχειρηματίες της μεγάλης μουσικής υπηρεσίας λένε στην Σουηδική κυβέρνηση ότι πρέπει να αποφασίσει τι χώρα θέλει να γίνει η Σουηδία. Αν θέλει να υποστηρίξει τη ανάπτυξη μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να αλλάξει και μάλιστα γρήγορα.

ola_ericson-stockholm_view-725
Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η αγορά κατοικιών στη Σουηδία και ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Λόγω νομοθεσίας και γενικής ανελαστικότητας υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες οικίες κάτι που ανεβάζει το κόστος στους εργαζόμενους που θέλουν να πάνε Σουηδία. Η σύγκριση που γίνεται είναι με Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Σιγκαπούρη.

Η δεύτερη κριτική πάει προς το εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας το οποίο δεν παράγει ικανό αριθμό προγραμματιστών για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες σε αυτό τον τομέα.

Η τρίτη κριτική αφορά στο σύστημα φορολογίας το οποίο καθιστά ασύμφορη την κατοχή εταιρικών μεριδίων από εργαζόμενους, μια πολύ συνηθισμένη τακτική παροχής σε είδος στην Αμερική σε μικρές και μεγάλες εταιρείες. Υπάρχει μια πρόβλεψη για μικρότερη φορολογία, για μικρές επιχειρήσεις με κάτω από 50 εργαζομένους, αλλά προφανώς δεν εμπίπτει σε αυτές η Spotify.

Η σύγκριση γίνεται πάλι με τις ΗΠΑ όπου οι φορολογία του εισοδήματος από μετοχές είναι 15-20%, στη Γερμανία 25% και στη Σουηδία 70%. Επιπρόσθετα σε αυτές τις παροχές πρέπει να πληρωθούν και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για όλο το ποσό της παροχής! Οι εισφορές στη Σουηδία φτάνουν το 48% για εργοδότες και εργαζόμενους.

Παρόλα αυτά η Στοκχόλμη θεωρείται η πρωτεύουσα Startups στην Ευρώπη μια και η αξία των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στη Σουηδία,  αναλογικά με τους κατοίκους, είναι λίγο κάτω αυτή της Silicon Valley, με τις πιο γνωστές “Σουηδικές” εταιρείες – “μονόκερους” να είναι οι Skype, Spotify, King, Mojang, Klarna. Βέβαια όπως σημειώνουν οι ιδρυτές της Spotify, τρεις από αυτές έχουν εξαγοραστεί από μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Μήπως υπερβάλλουν οι Σουηδοί επιχειρηματίες; Μήπως τα θέλουν όλα δικά τους;

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις