Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης για founders και επενδυτές

Ως γνωστόν η γνώση είναι δύναμη κάτι που ισχύει και με το παραπάνω και για το οικοσύστημα των Startups. Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι founders χρησιμοποιούν μη-παραδοσιακές πηγές δεδομένων για τις παρουσιάσεις τους, αλλά και οι επενδυτές έχουν σαφώς περισσότερα εργαλεία πληροφόρησης στα χέρια τους.

Δορυφόροι, αισθητήρες, Social networks, big data, open data εφόσον επεξεργαστούν σωστά και επιλεκτικά μπορεί να αποδειχθούν θυσαυρός να δώσουν επίγνωση για το παρόν και το μέλλον μιας αγοράς ενώ ο συγκεκριμένος τομέας των big data analytics είναι ένα πεδίο λαμπρό για Startups.

Το πιο γνωστό παράδειγμα στο χώρο της ανάλυσης δεδομένων είναι αυτό της πρόβλεψης της μεγάλης μείωσης τζίρου της αλυσίδας γρήγορου μεξικάνικου φαγητού Chipοtle στις Η.Π.Α. απο το κοινωνικό δίκτυο Foursquare. Μετά τα κρούσματα E.Coli στα καταστήματα της αλυσίδας το περασμένο Φθινόπωρο πολλοί αναλυτές και σύσσωμη η Wall Street προσπαθούσαν να εκτιμήσουν τoν αριθμό των πελατών των 1.900 εστιατορίων της Chipotle αλλά και την ζημιά που έγινε.

Τον περασμένο Απρίλιο η Foursquare, μέσω της εφαρμογής check-in Swarm και των εργαλείων ανάλυσης που προσφέρει σαν υπηρεσία στους ενδιαφερόμενους, πρόβλεψε με μεγάλη ακρίβεια τη μετέπειτα ανακοινωθείσα μείωση στις πωλήσεις κατά περίπου 30% της αλυσίδας.  Κάθε μήνα περίπου 50 εκατομμύρια χρήστες κάνουν checkin σε διάφορα μέρη σε όλο το κόσμο δίνοντας με αυτό το τρόπο πολύτιμα δεδομένα στην εταιρεία, προς εκμετάλλευση φυσικά.

Orbital1
Σας παρουσιάζουμε μερικές παρόμοιες υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων:

Πληροφορίες για την επισκεψιμότητα δικτυακών τόπων, κατεβάσματα Apps, Social Media data προσφέρουν οι Dataminr, App Annie, 7Park.

Δορυφορικά δεδομένα με στοχευμένη ανάλυση, όπως για παράδειγμα τον αριθμό αυτοκινήτων σε ένα πάρκινγκ ενός καταστήματος ή τις θαλάσσιες μεταφορές προσφέρουν οι Orbital Insight, Spire, Windward.

Δεδομένα και ανάλυση για μια τοποθεσία προσφέρει φυσικά η Foursqure αλλά και οι Placemeter, Placed.

Δεδομένα για το καιρό και τις μετεωρολογικές προβλέψεις προσφέρουν οι Aclima, Understory.

Από τον χρηματοπιστωτικό τομέα η Earnest αναλύει τις αγορές με πιστωτικές κάρτες για να διακρίνει τις καταναλωτικές τάσεις, η Eagle Alpha προσφέρει μια σειρά πολύτιμων δεδομένων απο διάφορες πηγές, ενώ η Premise συγκεντρώνει δεδομένα τιμών προϊόντων και όχι μόνο εντός και εκτός αστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις