Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Blockchain θα γίνει ο “πυρήνας” του χρηματοοικονομικού συστήματος τα επόμενα χρόνια

Η μεγάλη μελέτη 130 σελιδων του World Economic Forum, η οποία πήρε ένα έτος να ετοιμαστεί, καταλήγει ότι το Blockchain ή Distributed Ledger Technology (DLT) όπως αναφέρεται, έχει μπει για τα καλά μέσα στα πλάνα του χρηματοοικονομικού συστήματος και θα αντικαταστήσει σιγά-σιγά τα υπάρχοντα κλειστά, πολύπλοκα και κοστοβόρα συστήματα.

Το Blockchain με πολύ απλά λόγια είναι μια βάση δεδομένων όπου καταχωρούνται διάφορες συναλλαγές με μεγάλη ασφάλεια και απόλυτη πιστοποίηση, και αντίγραφά της μπορεί να βρίσκονται σε πολλά δικτυακά σημεία, τα οποία ενημερώνονται ταυτόχρονα και είναι προσβάσιμα απ’ όλα τα μέρη.

Το μεγαλύτερο όφελος αυτού του συστήματος είναι η αφαίρεση από την εξίσωση οποιουδήποτε φορέα, τμήματος, υπαλλήλου, επαγγελματία για τις ανάγκες πιστοποίησης μιας συναλλαγής και μιας ταυτότητας.
Αυτό σημαίνει ταχύτατες συναλλαγές και μικρά κόστη ανάπτυξης και υλοποίησης, σε επίπεδο μεγάλων οργανισμών και τραπεζών η εξοικονόμηση χρημάτων με μια τέτοια υλοποίηση θα είναι τεράστια.

Αν και το Blockchain είναι η βάση λειτουργίας του κρυπτο-νομίσματος Bitcoin ωστόσο οι συγγραφείς της έρευνας έχουν παραλείψει να το αναφέρουν, άγνωστο γιατί.

Το παρακάτω γράφημα κάνει κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το Blockchain έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο οργανισμών, τραπεζών αλλά και χωρών. Το 80% των τραπεζών μέχρι το 2017 θα έχουν αρχίσει να ασχολούνται με κάποιο τρόπο με το Blockchain, πάνω από 90 Κεντρικές Τράπεζες συζητάνε το θέμα, ενώ πάνω από 90 μεγάλες εταιρείες συμμετέχουν σε διάφορες κοινοπραξίες.

blockchain_1Οι 2.500 πατέντες οι οποίες έχουν κατατεθεί τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και τα 1,4 δισ. δολ. επενδύσεων δείχνουν με ανάγλυφο τρόπο την δυναμική του Blockchain.

Τα βασικά σημεία της έρευνας περιλαμβάνουν

  1. To Blockchain έχει εξαιρετικές προοπτικές για απλότητα και εξαιρετική απόδοση σε νέες χρηματοοικονομικές υποδομές και λειτουργίες.
  2. Το Blockchain δεν είναι πανάκεια και θα πρέπει να θεωρηθεί σαν μια από τις νέες τεχνολογίες οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την επόμενη γενιά χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Οι υπόλοιπες τεχνολογίες είναι: τα βιομετρικά συστήματα, το cloud computing, οι γνωσιακοί υπολογιστές, η μηχανική μάθηση, οι κβαντικοί υπολογιστές και η ρομποτική.
  3. Οι εφαρμογές της τεχνολογίας Distributed Ledger Technology (DLT) θα είναι πολυσχιδείς και θα διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση.
  4. H ψηφιακή ταυτοποίηση και τα ψηφιακά νομίσματα θα ενισχύσουν τα οφέλη του Blockchain.
  5. Οι πιο κρίσιμες και ευρείας κλίμακας υλοποιήσεις του Blockchain θα απαιτήσουν βαθιά συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, από τις ρυθμιστικές αρχές μέχρι τις μεγάλες τράπεζες και τις Startups, κάτι που θα προσθέσει πολυπλοκότητα και καθυστερήσεις στο όλο εγχείρημα.
  6. Οι νέες υπηρεσίες που θα βασίζονται στο Blockchain θα αλλάξουν εκ βάθρων διαδικασίες και πρακτικές οι οποίες είναι τα θεμέλια του σημερινού οικονομο-συναλλακτικού συστήματος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα δυο τελευταία συμπεράσματα είναι κατά τη γνώμη μας τα πιο σημαντικά και κρίσιμα στο μέλλον του Blockchain, και ειδικά το 6ο. Φανταστείτε ένα κόσμο που τα πάσης φύσεως συμβόλαια θα γίνονται αυτόματα, οι αγοραπωλησίες χρηματοοικονομικών τίτλων επίσης, οι ταυτότητες, τα διαβατήρια, το κτηματολόγιο

Αρκεί βέβαια να λυθούν μερικά βασικά ζητήματα ασφάλειας, μια και είναι πρόσφατη η μεγάλη κλοπή Bitcoin αξίας 60 εκατ. δολ.

blockchain
Στην μεγάλη έρευνα του World Economic Forum συμμετείχαν όλοι οι εμφανιζόμενοι φορείς στο γράφημα, οι οποίοι είναι και οι μεγαλύτεροι παίκτες στο χώρο του Blockchain.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις