Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Chivas The Venture: Ένας ξεχωριστός διαγωνισμός για Startups με κοινωνικό αντίκτυπο

Είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα παίρνει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό Chivas The Venture και στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν διάφορα ενημερωτικά κυρίως workshops σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μια και το έπαθλο του 1 εκατ. δολ. είναι μεγάλο αλλά και οι ευκαιρίες που ανοίγονται για τις Startups είναι πολλές.

Το περασμένο Σάββατο στις εγκαταστάσεις της Οργάνωσης Γη @ Κ44 στο Γκάζι πραγματοποιήθηκε το πρώτο workshop του Chivas The Venture με βασικό στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για το αν η ιδέα τους βρίσκεται μέσα στις προδιαγραφές του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2014 και το 2017 θα γίνει ο τρίτος τελικός. Το 2016 πραγματοποιήθηκαν 2.500 αιτήσεις και επιλέχθηκαν 27 Startups, οι οποίες κέρδισαν τους αντίστοιχους εθνικούς τελικούς.

Οι υπεύθυνοι των 27 Startups θα μεταβούν για μια εβδομάδα στο Accelerator Week στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για ένα εντατικό πενθήμερο μάθησης και καθοδήγησης με στόχο την όσο καλύτερη προετοιμασία για την μεγάλη παρουσίαση του Ιουλίου του 2017.

Και φέτος θα είναι διαθέσιμο 1 εκατ. δολ. στις πέντε ομάδες που θα ξεχωρίσουν αλλά και στην ομάδα που θα ψηφίσει το κοινό, με το ποσό αυτό να μοιράζεται ανάλογα το project σε τουλάχιστον έξι ομάδες.

Ο διαγωνισμός Chivas The Venture δεν απευθύνεται σε κοινωνικές επιχειρήσεις και μόνο, απευθύνεται και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις η ιδέα των οποίων έχουν ένα ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο και οφέλη. Η επιλογή της Ελλάδας θα γίνει από μια έμπειρη επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Πίτερ Οικονομίδης, ο Τζίμι Αθανασόπουλος και η Χριστίνα Φίλη της Ashoka Greece.

Chivas2

Η Serena Davis, στέλεχος του οργανισμού Ashoka στην Ελλάδα ο οποίος υποστηρίζει τον διαγωνισμό και είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα κοινωνικών επιχειρηματιών, ανέφερε κατά τη διάρκεια του Workshop μερικά παραδείγματα Startups που ταιριάζουν απόλυτα στο Chivas The Venture αλλά και ο νικητής του 2015 είναι αντιπροσωπευτικός.

Η Can be Done προσφέρει ταξιδιωτικές πληροφορίες και κρατήσεις για ανθρώπους με κάποια αναπηρία ή κινητικό πρόβλημα έτσι ώστε να μη βρεθούν προ απροόπτου στο μέρος που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους.

Οι πάνες Delora από την Γερμανία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τις παιδικές πάνες που καταλήγουν οπουδήποτε αλλού εκτός από τα σκουπίδια, μια και είναι κατασκευασμένες από βιοδιασπώμενο πλαστικό.

H Aspiritech ξεκίνησε από τη μητέρα ενός εφήβου με Σύνδρομο Asperger ο οποίος δεν μπορούσε να βρει εργασία. Τα άτομα με αυτισμό επικεντρώνονται σε μια συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη εργασία και δίνουν μεγάλη έμφαση στην λεπτομέρεια, χαρακτηριστικά τα οποία τους επιτρέπουν να εργαστούν σαν δοκιμαστές software για παράδειγμα και μάλιστα με καλύτερα αποτελέσματα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Τέλος, η Algramo προσφέρει βασικά είδη διατροφής όπως το ρύζι, τα φασόλια και η ζάχαρη σε χαμηλό κόστος και σε μικρές ποσότητες σε φτωχές οικογένειες στη Χιλή και στη Κολομβία, οικογένειες με εισόδημα 4 δολαρίων τη μέρα. Η Jose Manuel ήταν ο νικητής του 2015 στο διαγωνισμού και όπως αναφέρει 22.000 οικογένειες εξοικονομούν έως και 15 δολάρια το μήνα με τα τρόφιμα που προσφέρει η εταιρεία του και μετά τα χρήματα που πήρε επεκτάθηκε σε περισσότερες πόλεις.

Το επόμενο workshop θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου και ώρα 20:15 στo biscotto coffee+, στο Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, στην Θεσσαλονίκη (11ο χλμ Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης / Νέων Μουδανιών) με κεντρική ομιλήτρια την Serena Davis.

Στο πλαίσιο του StartUp Safary Athens, θα διοργανωθεί mentoring workshop το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 στο χώρο του The Cube Athens, (Κλεισόβης 8, Αθήνa) με τίτλο «Story telling for Social Impact» και έχει στόχο την καθοδήγηση τωνstart ups για την αποτελεσματική επικοινωνία των επιχειρήσεων τους και του θετικού αντίκτυπου τους, με ομιλήτρια τη Χριστίνα Φίλη, Γεν. διευθύντρια του Ashoka στην Ελλάδα. 
Η προθεσμία για τον διαγωνισμό λήγει στις 27 Νοεμβρίου 2016 και μπορεί να γίνει εδώ.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις