Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρίστος Δήμας: Να χτίσουμε “γέφυρες συνεργασίας” με τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού

«Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να διαθέτει μεγάλο αριθμό διακεκριμένων επιστημόνων στο εξωτερικό» σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, σε συναντήσεις του στη Βοστώνη, με στόχο τη σύνδεση και δικτύωση της ιδιαίτερα δραστήριας κοινότητας των Ελλήνων της Βοστώνης με την Ελλάδα.

Όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Δήμας:

«Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να διαθέτει μεγάλο αριθμό διακεκριμένων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Ήδη έχουμε αρχίσει να αξιοποιούμε την γνώση, την δικτύωση, την εμπειρία αλλά και την πρόθεση τους να συνδράμουν και χτίζουμε “γέφυρες συνεργασίας” μαζί τους.

Έχουμε τις δυνατότητες και την βούληση να δημιουργήσουμε ένα πολύ ισχυρό και διαδραστικό πλέγμα συνεργείων στην έρευνα και την καινοτομία.

Στο ελληνικό προξενείο της Βοστώνης, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, συναντήσαμε τα ιδρυτικά μέλη του HIAS (Hellenic Institute of Advanced Studies). Συζητήσαμε με τους καθηγητές Ευθύμιο Καξίρα, Πέτρο Κουμουτσάκο (Harvard), Δημήτρη Μπερτσιμά και Μιχάλη Τριανταφύλλου (ΜΙΤ) για το ρόλο και τις δράσεις του HIAS, αλλά και τη δυνατότητα εντονότερης παρουσίας του στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα συνεργασίας στο κομμάτι της ρομποτικής.

Συναντήσαμε επίσης τον καθηγητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (MIT), ο οποίος εξειδικεύεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Συζητήσαμε τις λεπτομέρειες για το πώς δημιουργείται στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά ένα ινστιτούτο τεχνητής νοημοσύνης, στο οποίο θα είναι επικεφαλής ο ίδιος και θα συμμετέχουν και άλλοι καταξιωμένοι επιστήμονες. Μιλήσαμε επίσης για τα ελληνικά “ταλέντα” που βρίσκονται στην Βοστώνη και εξετάσαμε το ενδεχόμενο να δικτυωθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Λίγο αργότερα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Hellenic Innovation Network παρουσιάσαμε σε περισσότερους από 120 Έλληνες της διασποράς (ακαδημαϊκούς, φοιτητές, ερευνητές, startuppers, επιχειρηματίες κα) την αλλαγή σελίδας που συντελείται σήμερα στην Ελλάδα. Το δίκτυο και η πρόεδρος Marina Hatsopoulos κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά και ήδη η συνεργασία μας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Μίλησα για το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, την ανάδυση του οικοσυστήματος καινοτομίας και για το γεγονός πως η χώρα μας αποτελεί πλέον έναν επενδυτικό προορισμό που προσελκύει εταιρείες με παγκόσμια εμβέλεια από τον χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ελληνικό προξενείο της Βοστώνης για την εξαιρετική διοργάνωση των επισκέψεων της ελληνικής αποστολής. Ο πρόξενος Στράτος Ευθυμίου και οι συνεργάτες του συνεισφέρουν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο στην ενίσχυση της επιστημονικής διπλωματίας και στη σύνδεση και δικτύωση της ιδιαίτερα δραστήριας κοινότητας των Ελλήνων της Βοστώνης με την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

Ολοένα και μεγαλύτερη η ελληνική “παροικία” των Startups στις ΗΠΑ

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις