Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το βραβείο New Horizons απονεμήθηκε στη φυσικό Ασημίνα Αρβανιτάκη

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη, κάτοχος της έδρας Stavros Niarchos Foundation Aristarchus Chair στο Perimeter Institute for Theoretical Physics, κέρδισε το υψηλού κύρους βραβείο «New Horizons in Physics», καθιστώντας την το πέμπτο μέλος του διδακτικού προσωπικού του Perimeter Institute που κερδίζει το βραβείο, από την θεσμοθέτησή του το 2013.

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη αναγνωρίστηκε για το πρωτοποριακό της έργο που γεφυρώνει θεωρία και πείραμα, δημιουργώντας νέους τρόπους διερεύνησης της σωματιδιακής Φυσικής.

«Το πεδίο της έρευνάς μου, το οποίο περιλαμβάνει μικρής κλίμακας πειράματα σωματιδιακής Φυσικής, είναι σχετικά νέο, και έτσι η αναγνώριση από την κοινότητα της Φυσικής προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση», δήλωσε η Ασημίνα Αρβανιτάκη.

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη εντάχθηκε στο δυναμικό του Perimeter Institute το 2014, μετά την απόκτηση του πτυχίου της από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού της στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Η έρευνά της είναι ευρεία και διεπιστημονική, πειραματιζόμενη με θεωρίες πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο, συμπεριλαμβανομένων εννοιών όπως η υπερσυμμετρία, η σκοτεινή ύλη και οι επιπλέον διαστάσεις.

«Στο Perimeter Institute επιλέξαμε την Ασημίνα ακριβώς επειδή είναι μία τολμηρή και αντισυμβατική νεαρή φυσικός που αναπτύσσει συναρπαστικά νέα μοντέλα για τη δοκιμή των βασικών αρχών της Φυσικής, χρησιμοποιώντας όργανα υψηλής ακρίβειας», δήλωσε ο Neil Turok, Διευθυντής του Perimeter Institute.

«Αυτή η απόλυτα επάξια αναγνώριση τονίζει τη σημασία και τον επίκαιρο χαρακτήρα του έργου της. Ελπίζουμε πως θα εμπνεύσει και άλλους επιστήμονες, να γίνουν εξίσου φιλόδοξοι και οραματιστές. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που πέντε από τους επιστήμονές μας –περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα παγκοσμίως– έχουν κερδίσει αυτή την διάκριση, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο βραβείο που απονέμεται σε νέους θεωρητικούς φυσικούς, σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τη θεσμοθέτησή του».

Οι προηγούμενοι νικητές του Βραβείου «New Horizons in Physics» περιλαμβάνουν τον Davide Gaiotto (2013), τον Freddy Cachazo (2014), και τους Philip Schuster και Natalia Toro (2015).

Νωρίτερα το 2016, η Ασημίνα Αρβανιτάκη επιλέχθηκε ως η πρώτη κάτοχος της έδρας Stavros Niarchos Foundation Aristarchus Chair στην Θεωρητική Φυσική στο Perimeter Institute. Η συγκεκριμένη έδρα, η οποία θεσμοθετήθηκε με δωρεά ύψους 8 εκατομμυρίων δολ. από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Perimeter Institute for Theoretical Physics, υποστηρίζει την πρωτοποριακή έρευνα στο πιο θεμελιώδες επίπεδο του σύμπαντος και προωθεί τους δεσμούς έρευνας και εκπαίδευσης μεταξύ του Perimeter Institute και της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το έργο νέων επιστημόνων, όπως η Ασημίνα Αρβανιτάκη, μέσω της δωρεάς μας στο Perimeter Institute, έναν οργανισμό διεθνούς κύρους, που προσφέρει σε νέους και καθιερωμένους επιστήμονες/ερευνητές το αναγκαίο περιβάλλον προκειμένου οι έρευνές τους να ευοδωθούν και να διακριθούν».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις