Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

5 Startups που θα αλλάξουν τη ζωή μας δραματικά

Υπάρχουν μερικοί τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας όπου η καινοτομία μπορεί να φέρει στο φως αποτελέσματα, υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία μπορούν να αλλάξουν δραματικά τη ζωή μας, προς το καλύτερο και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το CB Insights μερικές κατηγορίες οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στον κόσμο όπως αυτός υπάρχει και λειτουργεί σήμερα είναι οι ακόλουθες:

  • Οι κβαντικοί υπολογιστές
  • Τα προσθετικά μέλη
  • Οι μετακινήσεις – μεταφορές
  • Η συνθετική βιολογία
  • Η υπολογιστική όραση
  • Η ανακάλυψη νέων θεραπειών και η διάγνωση
  • Η συνδεσιμότητα
  • Και τα γεωχωρικά δεδομένα

Υπάρχει όμως μια κατηγορία η οποία μπορεί να ενισχύσει και να πολλαπλασιάσει τη καινοτομία και την τεχνολογική εξέλιξη των περισσοτέρων τομέων έρευνας και ανάπτυξης με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι φυσικά οι κβαντικοί υπολογιστές.

Οι κβαντικοί υπολογιστές συνοπτικά έχουν τεράστια υπολογιστική ισχύ και μπορούν να επιταχύνουν τη λύση σε προβλήματα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους σημερινούς υπολογιστές. Για παράδειγμα υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες που δωρίζουν την υπολογιστική ισχύ των PC, μας ενώ αυτά κάθονται, για την έρευνα κατά του καρκίνου για παράδειγμα, συνδέοντας χιλιάδες PC σε ένα μεγάλο δίκτυο. Ε, αυτό θα μπορεί να γίνει ακόμα ταχύτερα από έναν κβαντικό υπολογιστή.

Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που μπορούν να διαχειρίζονται οι κβαντικοί υπολογιστές σημαίνει και αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης των δεδομένων και μερικές Startups αναπτύσσουν τσιπ μνήμης τα οποία βασίζονται στο ανθρώπινο DNA, το οποίο ως γνωστόν μπορεί να αποθηκεύσει τεράστιο όγκο πληροφοριών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Twist Bioscience

Η Twist Bioscience δραστηριοποιείται στο τομέα του συνθετικού DNA ένα τομέα ο οποίος έχει πολλές ιατρικο-τεχνολογικές εφαρμογές αλλά και μια σε καθαρά τεχνολογικές: την αποθήκευση δεδομένων. Η Startup δημιουργεί συνθετικά νουκλεοτίδια τα οποία έχουν τις ιδιότητες των ανθρώπινων κάτι που σημαίνει ότι έχουν αντοχή άνω των 2.000 ετών και ένα γραμμάριο μπορεί να αποθηκεύσει 1 TB δεδομένων. Η Twist συνεργάζεται με την Microsoft στο DNA Computing μια και η μεγάλη εταιρεία λογισμικού είναι πολύ κοντά στο να βγάλει σε παραγωγή τους πρώτους κβαντικούς υπολογιστές.

Η Twist Bioscience έχει λάβει 135 εκατ. χρηματοδότηση μέχρι σήμερα από DARPA, ARCH Venture Partners, Yuri Milner, Illumina, Paladin Capital Group.

Riggeti Computing

Η Riggeti Computing είναι κοντά στο να παράγει τον πρώτο επεξεργαστή για κβαντικούς υπολογιστές και συναγωνίζεται την D-Wave η οποία έχει λάβει μεγάλη χρηματοδότηση. Παράλληλα θέλει να φτιάξει ένα υπολογιστικό νέφος κβαντικών υπολογιστών και να προσφέρει υπηρεσίες επίλυσης δύσκολων υπολογιστικών προβλημάτων.

H Riggeti Computing έχει λάβει 5 εκατ. δολ χρηματοδότηση από Data Collective, Felicis Ventures, Susa Ventures, Y Combinator.

Cabridge Quantum Computing

H Startup φτιάχνει ένα λειτουργικό σύστημα για τους κβαντικούς υπολογιστές αλλά και ένα σύστημα κρυπτογράφησης κβαντικών δεδομένων μια και τα σημερινά συστήματα θα είναι στην ουσία άχρηστα μια και οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούν να τα προσπεράσουν και να σπάσουν με την τεράστια ισχύ τους.

Η Cabridge Quantum Computing έχει λάβει 50 εκατ. χρηματοδότηση από το Grupo Arcano.

KnuEdge

H KnuEdge βρισκόταν σε φάση απόκρυψης για δέκα χρόνια και σχεδιάζει επεξεργαστές με τεχνολογία βασισμένη στα νευρωνικά δίκτυα του ανθρώπου με στόχο την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο ιδρυτής της ήταν ο αρχηγός της NASA Dan Goldin ο οποίος συγκέντρωσε 100 εκατ. δολ. σε ιδιωτική χρηματοδότηση.

Optalysys

Πρόκειται για μια Startup του Πανεπιστημίου του Cambridge η οποία φτιάχνει επεξεργαστές για υπερ-υπολογιστές μεγάλων δεδομένων οι οποίοι βασίζονται στο φως  αντί για τον ηλεκτρισμό. Έχει πάρει 1 εκατ. δολ. απο τη DARPA.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις