Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Uber προσλαμβάνει βετεράνο της NASA ειδικό στα ιπτάμενα οχήματα

Το 2010 o Mark Moore παρουσίασε μια μελέτη σκοπιμότητας για υβριδικά ατομικά ηλεκτρικά αεροσκάφη (Vertical Takeoff and Landing – VTOL) τα οποία θα απογειώνονται και προσγειώνονται όπως τα ελικόπτερα, θα είναι αθόρυβα με εμβέλεια 80 έως 300 χιλιομέτρων και ταχύτητα έως 160 χλμ/ώρα.

MarkMoore2
Mark Moore

Τον περασμένο Οκτώβριο η Uber παρουσίασε μια μελέτη 100 σελίδων με τίτλο Elevate όπου ανέλυε από την δική της μεριά την σκοπιμότητα των ιπτάμενων οχημάτων VTOL υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσαν με παρόμοιο κόστος με τα οχήματα να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις σε λίγα λεπτά μειώνοντας δραματικά τους χρόνους μετακίνησης από και προς τη δουλειά.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο σπαταλάνε περίπου μια ώρα την ημέρα για τη διαδρομή από το σπίτι προς τη δουλειά και το αντίστροφο.

Πριν την Uber ο Larry Page της Google έχει επενδύσει κρυφά σε δυο Startups της Σίλικον Βάλει, στη Zee Aero και στη Kitty Hawk, οι οποίες αναπτύσσουν ιπτάμενα οχήματα βασισμένα στο πρωτότυπο VTOL της NASA.

Uber-ElevateΚαι η Airbus έχει επενδύσει στην ανάπτυξη ενός παρόμοιου ιπτάμενου οχήματος το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σαν αεροταξί με μηδενικές εκπομπές ρύπων ενώ η Γερμανική Lilium Aviation, η οποία ιδρύθηκε το 2015, αναπτύσσει το Lilium Jet πήρε πρόσφατα 10 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από την Atomico.

Όπως καταλαβαίνουμε εφόσον υπάρχει κινητικότητα γύρω από την ιδέα του αεροταξί δεν ήταν δυνατόν να μείνει εκτός η Uber της οποίας είναι το βασικό της αντικείμενο.

Βέβαια υπάρχουν αρκετά εμπόδια στην πορεία προς τα αεροταξί και δεν είναι απαραιτήτως όλα τεχνικά μια και η πρωτότυπη ιδέα φαίνεται να δουλεύει.

Η μπαταρίες και οι τεχνολογίες τους δεν έχουν εξελιχθεί ίσως όσο θα έπρεπε για χρήση σε ιπτάμενα οχήματα, η ασφάλεια, το κόστος κτήσης και λειτουργίας αλλά και η πιστοποίηση από τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας είναι μερικά σημαντικά ζητήματα μαζί με αυτά του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας αλλά και της κατασκευής μίνι αεροδρομίων στις σκεπές των κτιρίων.

Σε κάθε περίπτωση μια υλοποίηση από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας είναι αρκετά κοντά στην υλοποίησή της, και χαιρόμαστε για αυτό.

airbus-project-vahana-1
Airbus Project Vahana
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις