Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Θα καταφέρουν οι τράπεζες και οι FinTech να “βάλουν χέρι” στα μετρητά της μικρής λιανικής;

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα παρουσίασαν προϊόντα και συνεργασίες οι οποίες στοχεύουν την μεγάλη αγορά της μικρής λιανικής, τα περίπτερα και τα μίνι-μάρκετ κυρίως, μια αγορά στην οποία η πλειοψηφία των συναλλαγών γίνεται ακόμα με μετρητά.

Παρότι μετά τα capital controls έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση χρεωστικών καρτών κυρίως στην αγορά της μικρής λιανικής δεν έχουν αλλάξει η συνήθεια του κοινού να πληρώνει με μετρητά για διάφορους λόγους. Παρά επίσης τη πτώση του τζίρου και την μείωση των λεγόμενων αυθόρμητων αγορών η διευρυμένη αγορά της μικρής λιανικής φτάνει σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 τα 7 δισ. ευρώ, ένα ομολογουμένως μεγάλο νούμερο.

«Έφοδος» των ελληνικών τραπεζών σε μια «νέα αγορά» 7 δισ. ευρώ

Όπως είναι φυσικό οι τράπεζες και οι FinTech εταιρείες έχουν βάλει στόχο αυτή την αγορά μια και πρόκειται για μια νέα αγορά για εκείνες και μια μεγάλη ευκαιρία. Παρά τα νέα και ελκυστικά προϊόντα, όπως το iBank Pay για παράδειγμα, η τελευταία έρευνα της Intale δείχνει ότι ακόμα επιμένουμε στα μετρητά. Η Intale προσφέρει μια υπηρεσία ηλεκτρονικής διαχείρισης της μικρής λιανικής με POS που βασίζεται σε ένα tablet και το αναγκαίο λογισμικό.

Η έρευνα της Intale έγινε τον Ιούνιο του 2017 και δείχνει ότι το ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται με κάρτες σε περίπτερα και μίνι μάρκετ αυξήθηκε σε μόλις 2,5% το 2017 (από 1,02% που καταγράφηκε από την Intale τον Ιούνιο του 2016), ενώ αναλόγως μικρή παραμένει η συμμετοχή του πλαστικού χρήματος στον τζίρο των εν λόγω καταστημάτων (6,8% το 2017 από 3,18% το 2016).

InTale_2
Αναλυτικότερα την μεγαλύτερη – συγκριτικά – αύξηση την εμφανίζουν τα μίνι μάρκετ στα οποία οι συναλλαγές με κάρτα υπερτριπλασιάστηκαν από 0,87% το 2016, σε 2,86% το 2017, ενώ στα περίπτερα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 1,03% και 2,30%. Αν κάτι ωστόσο επιβεβαιώνει την δυστοκία των πολιτών να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες για μικροποσά, είναι το εύρημα της Intale, ότι η μέση συναλλαγή με κάρτα εξακολουθεί να είναι 14 ευρώ για τα περίπτερα και 19 ευρώ για τα μίνι μάρκετ.

«Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και τα capital controls που αντικειμενικά εξωθούν τους καταναλωτές στη χρήση καρτών, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν τα μετρητά για τις μικρο – συναλλαγές τους, ακόμα και όταν έχουν την επιλογή της κάρτας» σχολίασε ο Φάνης Κουτουβέλης, συνιδρυτής και CΕO της Intale, και ανέδειξε από την πείρα του και τον βασικό λόγο «Οι κάρτες θα καθυστερήσουν να γίνουν ο βασικός τρόπος συναλλαγής στα μικρά μαγαζιά, όσο οι προμήθειες των Τραπεζών παραμένουν υψηλές, αποτρέποντας τους επαγγελματίες του χώρου να ενθαρρύνουν την χρήση της κάρτας ξέροντας πόσο χαμηλό περιθώριο κέρδους έχουν ούτως ή άλλως».

Επισημαίνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε καταστήματα του δικτύου της Intale τα οποία διαθέτουν σύστημα POS. Συνεπώς, στο σύνολο της αγοράς της μικρής λιανικής, η πραγματική χρήση καρτών είναι συγκριτικά ακόμη μικρότερη. Ας σημειωθεί τέλος ότι τα καταστήματα του κλάδου, βάσει της πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης, και ανάλογα με το δηλωμένο τους ΚΑΔ, έχουν υποχρέωση μέχρι την 27η Ιουλίου να τοποθετήσουν το ειδικό μηχάνημα POS για να μπορούν να δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Intale_Survey_1
Intale_Survey_2

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις