Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Apple ίσως αγοράσει την Netflix

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της City, η Apple έχει 40% πιθανότητα να αγοράσει την Netflix, ύστερα από τον επαναπατρισμό περίπου 220 δισ. δολαρίων σε μετρητά, λόγω του νόμου της κυβέρνησης Τράμπ.

Η μείωση των εταιρικών φόρων, μαζί με ένα “εφάπαξ επίδομα” για τις εταιρείες που θα επαναπατρίσουν τα μετρητά που δεσμεύουν στο εξωτερικό χωρίς μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, θα δώσει στην Apple ένα πολύ μεγάλο απόθεμα μετρητών για να εξαγοράσει νέες επιχειρήσεις. Η Apple έχει περίπου 252 δισ. δολάρια σε μετρητά σε χώρες του εξωτερικού, τα οποία στο παρελθόν δεν ήταν σε θέση να φέρει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναλύσεις και εκτιμήσεις της City που αναφέρονται σε δημοσίευμα του Business Insider, ανάμεσα στους πιο πιθανούς στόχους εξαγοράς της εταιρείας είναι το Netflix. Η έκθεση γράφτηκε πριν την αναγγελία εξαγοράς της Fox από την Disney και έδινε στην δυνατότητα να εξαγοράσει η Apple την Disney μια πιθανότητα γύρω στο 30%.

Γιατί όμως η Apple να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση; Εδώ και πολλά χρόνια η Apple προσπαθεί να προσθέσει την τηλεόραση στα προϊόντα της χωρίς αποτέλεσμα. Τον τελευταίο καιρό χάνει και μεγάλο μέρος της εγκατεστημένης της βάσης, η οποία μετακινείται από το iTunes προς το Netflix, το Hulu και την Amazon.

H εταιρεία έχει πάρα πολύ χρήμα για ξόδεμα – περίπου 250 δις δολάρια τα οποία αυξάνονται κατά 50 δις κάθε χρόνο. Αυτό είναι αρκετά καλό πρόβλημα να έχει μια εταιρεία, σημειώνει η έκθεση της City. “Ιστορικά, η Apple έχει αποφύγει τον επαναπατρισμό μετρητών στις ΗΠΑ για να αποφύγει την υψηλή φορολογία. Ως εκ τούτου, η φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να επιτρέψει στην Apple να χρησιμοποιήσει αυτά τα μετρητά για επενδύσεις. Με πάνω από το 90% των μετρητών να μένουν στο εξωτερικό, ένας εφάπαξ 10% φόρος επαναπατρισμού θα δώσει στην Apple 220 δις δολάρια για συγχωνεύσεις και εξαγορές”.

Από αυτά τα 220 δισ. δολάρια, η City εκτιμάει πως θα χρειαστούν μόνο τα 70 περίπου για την εξαγορά της Netflix. Αν και η εταιρεία μετά από πολύ καιρό ανακοίνωσε τον Οκτώβριο κέρδη για τους επενδυτές της, τόσο το παρελθόν της όσο και οι εξαγγελίες της για επένδυση μεγάλου ποσοστού των εσόδων της για δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου, δημιουργούν ανησυχία για τα ποσοστά των κερδών τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση την Apple, αν τελικά αυτό το σενάριο ευοδωθεί, θα προσφέρει και στις δύο εταιρείες σημαντική βοήθεια στην εκπλήρωση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

Πηγή: Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις