Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βραβεία Horizon: 5 εκατ. ευρώ για projects Blockchain από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το νέο βραβείο Horizon: «Blockchains για το κοινωνικό καλό» όπου 5 χρηματοδοτήσεις ύψους 1 εκατ. Ευρώ έκαστη θα απονεμηθούν σε έργα που θα βασίζονται στη τεχνολογία Blockchain για την ανάπτυξη αποκεντρωμένων λύσεων που επιφέρουν θετικές κοινωνικές αλλαγές.

Το Βραβείο Horizon του EIC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας) θα επιβραβεύσει την ανάπτυξη κλιμακούμενων, αποτελεσματικών αποκεντρωμένων και βιώσιμων λύσεων οι οποίες εκμεταλλεύονται την τεχνολογία κατανεμημένων καθολικών (DLT) που χρησιμοποιείται στα Blockchains.
Xρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας του Ορίζοντα 2020.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη εξειδικευμένων πολυδιάστατων λύσεων για κοινωνικές προκλήσεις σε τομείς όπως η στήριξη του εμπορίου, η αύξηση της διαφάνειας στις διαδικασίες παραγωγής, η αποκέντρωση της διαχείρισης δεδομένων, η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής, η βελτίωση της λογοδοσίας και η συμβολή στην οικονομική ένταξη.

Η κ. Mariya Gabriel, Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, τόνισε ότι:
Η κοινωνία μας χρειάζεται νέες λύσεις για τις προκλήσεις της αειφορίας, οι οποίες είναι πιο περιεκτικές και αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις. Αυτό το βραβείο επιβραβεύει τους κοινωνικούς καινοτόμους πρωτοπόρους με αποκεντρωμένες εφαρμογές αναδυόμενων τεχνολογιών όπως το blockchain για να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές στην κοινωνία“.

Ο κ. Carlos Moedas, Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, δήλωσε:
Τα βραβεία EIC Horizon, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ Ορίζoντας 2020, θα ανταμείψουν τις καλύτερες άμεσα εφαρμόσιμες ιδέες που μπορούν να λύσουν ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Θέλουμε να δούμε επαναστατικές – αποκεντρωμένες λύσεις στις προκλήσεις της καινοτομίας σε πολλούς τομείς“. 

Η διαδικασία συμμετοχής

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα ανοίξουν το πρώτο τρίμηνο του 2018 και πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις 25 Ιουνίου 2019 με την τελική αξιολόγηση να γίνεται από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή. Οι λεπτομερείς κανόνες του διαγωνισμού θα είναι διαθέσιμοι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ιδιώτες, κοινωνικοί επιχειρηματίες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ερευνητικά κέντρα από τεχνολογικούς και κοινωνικούς κλάδους, δημιουργικές βιομηχανίες, σπουδαστές, χάκερ, νεοσύστατες επιχειρήσεις και ΜμΕ καλούνται να υποβάλουν αίτηση. Σημειώνεται ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων του συγκεκριμένου διαγωνισμού απαιτεί πολυ-επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη.

Το βραβείο θα απονεμηθεί βάσει κριτηρίων όπως: ο κοινωνικός αντίκτυπος, η αποκέντρωση και η διακυβέρνηση, η ευχρηστία, η βιωσιμότητα σε μεγάλη κλίμακα, η σαφής προστιθέμενη αξία της αποδεδειγμένης εφαρμογής για τους Ευρωπαίους πολίτες, η καινοτομία και άλλων κοινωνικών, οικονομικών ή περιβαλλοντικών πτυχών. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα κριτήρια εδώ.

Δείτε εδώ ένα αναλυτικό Infographic.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις