Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αμφιβάλει το Bloomberg για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια

Παρ’ όλη την κυβερνητική αισιοδοξία και τις διαβεβαιώσεις πως τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα βγει από τα μνημόνια, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η χώρα έχει αρκετό ακόμα δρόμο να διανύσει, ενώ παραμένει ακόμα αμφίβολο αν θα χρειαστεί γραμμή στήριξης στην μετά ”μνημονίων” εποχή.

Το βασικό ερώτημα παραμένει. Η έξοδος θα είναι καθαρή, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση; ή θα χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματος, επιπλέον ρυθμίσεις;

Σύμφωνα με δηλώσεις του Fabio Balboni, οικονομολόγου της HSBC στο Λονδίνο “Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για την Ελλάδα, έχοντας ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και με την ταχύτητα συγκέντρωσης της ανάκαμψης. Το 2018, η χώρα θα μπορούσε να βγει τελικά από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν η ευρωζώνη αποτύχει να επιτύχει ουσιαστική και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους“.

Για να βελτιώσει τις συνθήκες έτσι ώστε να επιτύχει μια καθαρή έξοδο στις 20 Αυγούστου που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, η χώρα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει 10 βήματα, σύμφωνα με το Bloomberg:

  • Όλα τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 17 Ιανουαρίου με την κυβέρνηση να φέρνει ένα πολυνομοσχέδιο στη βουλή. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, στο οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί προς έγκριση η έκθεση συμμόρφωσης και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση.
  • Στα τέλη Ιανουαρίου θα οριστικοποιηθούν τα σενάρια των stress tests που θα περάσουν οι Ελληνικές Τράπεζες.
  • Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου η χώρα σκοπεύει να εκδώσει ομολογιακό δάνειο, τριών ή επτά ετών, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών μετά από χρόνια αποκλεισμού.
  • Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εκταμιεύσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου τη δόση διάσωσης που συνδέεται με την εφαρμογή των όρων της τρίτης αξιολόγησης. Ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί το ύψος της εκταμίευσης, αλλά δεν θα είναι λιγότερο των 5,5 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών).
  • Τον Φεβρουάριο επίσης θα ξεκινήσουν τα stress tests με τις Ελληνικές τράπεζες να στέλνουν τα πρώτα στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδας.
  • Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής κυβέρνησης, τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους
  • Αρχές Μαρτίου ξεκινάει η τέταρτη αξιολόγηση. Αν και δεν είναι ακόμα γνωστές οι ημερομηνίες άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών, η αναθεώρηση θα πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο προκειμένου η Αθήνα να ολοκληρώσει εγκαίρως άλλα 82 μέτρα.
  • Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον η εαρινή συγκέντρωση του ΔΝΤ, στην οποία θα συζητηθεί η πορεία του Ελληνικού προγράμματος και θα δοθεί στους πιστωτές η ευκαιρία να συζητήσουν την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. καθώς και τα επόμενα βήματα για τη χώρα.
  • Αρχές Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests των Ελληνικών τραπεζών, όπου θα φανούν τα κεφαλαιακά αποθέματα και το ύψος του προβλήματος, αν υπάρχει.
  • Μέχρι τα τέλη Μαΐου κυβέρνηση και πιστωτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση και να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και την πορεία της χώρας μετά τα μνημόνια.

Αν και η κυβέρνηση αποκλείει οποιοδήποτε είδους νέο πρόγραμμα, με δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, είπε πως μια “προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών“. Με τον διοικητή της ΤτΕ συμφωνούν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δηλώνουν επίσης ότι θα υπάρχει “κάποιο είδος συμφωνίας παρακολούθησης μέχρι το 2022”, δεδομένου πως η χώρα έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι τότε.

Πηγή: Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις