Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ανάπτυξη δικτύου και εφαρμογών NB-IoT στην Ελλάδα από Cosmote, Ericsson, Fuelics και Wings

Η Ελλάδα μπαίνει μέσα στο χάρτη των δικτύων Internet of Things (IoT) κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στις πολλές και διάφορες εφαρμογές που βασίζονται σε χιλιάδες μικρούς υπολογιστές, ελεγκτές και αισθητήρες με χρηστικές εφαρμογές από την γεωργία μέχρι την έξυπνη πόλη.

Η τεχνολογία Narrow Band IoT (ΝΒ-ΙοΤ) είναι μια ασύρματη τεχνολογία η οποία δουλεύει κάτω από δίκτυα 4G, και αργότερα κάτω από το 5G, και επιτρέπει τις μικρές και μικροσκοπικές συσκευές να στέλνουν τα δεδομένα που συλλέγουν μέσω των δικτύων στις αντίστοιχες πλατφόρμες ελέγχου και επεξεργασίας με χαμηλό κόστος, ασφάλεια και μεγάλη αυτονομία μπαταρίας. Υπάρχουν και άλλες παρεμφερείς τεχνολογίες αλλά όλα δείχνουν ότι το NB-IoT είναι αυτό που θα επικρατήσει, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της COSMOTE μέχρι το 2019 η Ελλάδα θα έχει πληθυσμιακή κάλυψη NB-IoT γύρω στο 95% αν και για χρήσεις στη γεωργία, στην μετεωρολογία και στον έλεγχο φυσικών πόρων χρειάζεται και γεωγραφική κάλυψη.

Η COSMOTE μετά την Πάτρα, όπου ήδη, έχει υλοποιήσει πιλοτικό πρόγραμμα “Smart City”, εγκαθιστώντας εφαρμογές έξυπνου φωτισμού και έξυπνου parking, χρησιμοποιώντας πρώτη στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη, τεχνολογία NB-IoT, υλοποιεί άλλο ένα πιλοτικό έργο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) με την ονομασία “Έξυπνη Πανεπιστημιούπολη“.
Παρόμοια πιλοτικά προγράμματα θα τρέξουν και σε άλλες δέκα πόλεις της χώρας μας.

Το πιλοτικό έργο αξιοποιεί την τεχνολογία NB-IoT για την υλοποίηση έξυπνων εφαρμογών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του νερού, αλλά και διαχείρισης του φωτισμού και του πετρελαίου θέρμανσης της πανεπιστημιούπολης.

Η «έξυπνη πανεπιστημιούπολη»

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος τοποθετήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Δ.Π.Θ. ειδικός αισθητήρας μέτρησης της ποιότητας ατμόσφαιρας “Air Quality Monitoring”, που μετρά σε πραγματικό χρόνο θερμοκρασία, υγρασία, πίεση καθώς και διάφορα αέρια και μικροσωματίδια και δίνει τη δυνατότητα καλύτερης σχεδίασης και ανάληψης κατάλληλων δράσεων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Για τη λύση “Smart Fuel Tank Management”, εγκαταστάθηκε συσκευή μέτρησης της στάθμης του πετρελαίου θέρμανσης που συμβάλλει στην αποφυγή υπερκατανάλωσης, την αποτροπή κλοπής καυσίμων και την αποτίμηση τιμολογίων. Η εφαρμογή αυτή στηρίζεται στη λύση της ελληνικής Startup Fuelics. 

Επιπλέον, έγινε εγκατάσταση της λύσης “Water Quality Measurement”, που βοηθά στη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού των φοιτητών της Πανεπιστημιούπολης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Wings ICT Solutions.

Τέλος, μέσα στο επόμενο διάστημα θα εγκατασταθεί η λύση “Smart Lighting”, που αξιοποιεί την τεχνολογία NB-IoT και βοηθά στην προσαρμογή του φωτισμού σε διαφορετικά επίπεδα έντασης ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Η ανάπτυξη του δικτύου NB-IoT στην Ελλάδα από την COSMOTE έγινε σε συνεργασία με την Ericsson η οποία αναβαθμίζει το δίκτυο 4G της COSMOTE για να υποστηρίξει το δίκτυο IoT ενώ θα συνεργαστεί μαζί της και για άλλες υλοποιήσεις NB-IoT μέσω της πλατφόρμας Ericsson IoT Accelerator.

Η Startup Fuelics είναι ένα πρώτο παράδειγμα αυτής της συνεργασίας με την Ericsson, η οποία έχει αναπτύξει αισθητήρες παρακολούθησης κατανάλωσης πετρελαίου στις δεξαμενές, μαζί βέβαια με την αντίστοιχη πλατφόρμα ελέγχου, ενώ στην ανάπτυξη του πιλοτικού υπήρξε και συμβολή της θερμοκοιτίδας hub:raum της Deutsche Telekom η οποία πρόσφατα έτρεξε σχετικό workshop στην Αθήνα ενώ προσφέρει και αντίστοιχο Accelerator.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις