Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μικρός ο αντίκτυπος των FinTechs στην Ελλάδα!

Στο πλαίσιο του πρόσφατου 5ου Digital Banking Forum που πραγματοποιήθηκε από την Ethos Media στο Κάραβελ, η Εθνική Τράπεζα και ο COO της, Νίκος Χριστοδούλου, παρουσίασαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με το οικοσύστημα των FinTechs στην Ελλάδα και πως αυτό έχει επηρεάσει το τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, αν και το FinTech κατάφερε να “οδηγήσει” την καινοτομία και τα νέα ψηφιακά προϊόντα, αλλά και να αυξήσει τις προσδοκίες των πελατών από τις τράπεζες, δεν κατάφερε να αποσπάσει σημαντικά μερίδια από τις τράπεζες.

Οι τράπεζες φαίνεται ότι προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, είτε με άμεσες συνεργασίες με τις FinTechs, είτε με δικά τους μέσα και “ωρίμασαν ψηφιακά”. Mobile Services, AI, Data Analytics είναι οι τομείς ενδιαφέροντος των τραπεζών, αλλά σε κάθε περίπτωση οι FinTechs ορίζουν τον ανταγωνισμό αλλά και οι λεγόμενες BigTechs (Βλέπε Amazon, Google κ.α.).

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις FinTechs σε κάθε περίπτωση είναι η ανάπτυξη και η προσέλκυση της λεγόμενης κρίσιμης μάζας πελατών ενώ η σύναψη συμφωνιών με τις τράπεζες και η συμμετοχή στα εκάστοτε οικοσυστήματα είναι οι τάσεις.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα συμμετείχαν 55 ειδικοί από όλες τις πλευρές του οικοσυστήματος FinTech και όχι μόνο.
Το 64% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι δεν υπάρχει δομημένο οικοσύστημα FinTech στην Ελλάδα και ότι αυτό δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν.

Οι περισσότερες προσπάθειες έχουν γίνει στις πληρωμές και ακολουθεί το Blockchain και τα κρυπτονομίσματα αλλά οι μεταφορές χρημάτων.

Στην ερώτηση σχετικά με την σχέση των ελληνικών FinTechs με τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, το 71% απάντησε ότι οι περισσότερες πρωτοβουλίες υποστηρίζονται από τις τράπεζες και μόνο το 9% ότι έχουν ανταγωνιστική θέση. Σημειώνεται ότι από τους κύκλους των Accelerators των τραπεζών περίπου 40 ιδέες εξελίχθηκαν σε 10 Startups.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα των ελληνικών FinTechs είναι σύμφωνα με την έρευνα η μικρή τοπική αγορά και η έλλειψη εξωστρέφειας, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και η υψηλή φορολογία αλλά και το περιοριστικό κανονιστικό πλαίσιο.

Στην ερώτηση πως οι τράπεζες μπορούν να γίνουν πιο καινοτόμες η συνεργασία με τις FinΤechs ήταν η πιο δημοφιλής απάντηση!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις