Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει σε 3 funds του Equifund και ψάχνει για καινοτόμες Startups!

H Εθνική Τράπεζα μαζί με άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες, ιδρύματα αλλά και ιδιώτες συμμετέχουν σαν ιδιώτες επενδυτές στα εννιά funds του Equifund και ήδη έχουν διπλασιάσει το αρχικό διαθέσιμο ποσό των 260 εκατ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει σαν limited partner σε εταιρίες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (VC), που δημιουργούνται στο πλαίσιο του Equifund τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό με συνολικό ποσό 3.750.000 ευρώ.

Στόχος της, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είναι η στενή συνεργασία με εταιρείες στην Ελλάδα, με σκοπό τη στήριξη του οικοσυστήματος καινοτομίας, την υλοποίηση των συμφωνιών συνεργασίας με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και την εμπορευματικοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας (ΙΤΕ -Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΕΚΕΤΑ – Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”, Δημόκριτος).

Ειδικότερα συμμετέχει στα παρακάτω VCs:

  1. Marathon Venture Capital, η οποία υποστηρίζει φιλόδοξους επιχειρηματίες, δημιουργούς εταιρειών τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης.
  2. Metavallon Venture capital, με εξειδίκευση στη χρηματοδότηση σποράς (seed stage funding) σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας κάθε κλάδου, σε πολλαπλά στάδια και σε διεθνές επίπεδο.
  3. Uni.Fund το οποίο παρέχει υποστήριξη σε ομάδες και επιχειρήσεις σε pre-seed και seed στάδια που σχετίζονται με το χώρο της πληροφορικής και του ηλεκτρονικού επιχειρείν και παράλληλα αποσκοπεί στη δημιουργία μια νέας φιλοσοφίας στο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα, τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
NBG Business Seeds

Εκτός του Equifund η Εθνική Τράπεζα τρέχει παράλληλα και το πρόγραμμα επιχειρηματικών συμμετοχών και υποστήριξης καινοτόμου επιχειρηματικότητας, NBG Business Seeds.

Το 2017, το NBG Business Seeds ενέκρινε επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο 12 εταιρειών συνολικού ποσού €2.298.000. Έχουν ήδη υλοποιηθεί οι συμμετοχές τις εταιρείες Insybio, itbooms, PD Neurotechnology, Goodvidio, Covve, Mist.io, και Fieldscale, ενώ σε φάση διαπραγμάτευσης βρίσκονται οι συμμετοχές σε πέντε ακόμη εταιρείες.

Σε επίπεδο δανεισμού, μέσω του NBG Business Seeds έχουν χρηματοδοτηθεί έξι εταιρείες με συνολικό ποσό €3.000.000. Ακόμη, δόθηκαν €49.000 ως βραβεία στους δέκα νικητές του 7ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας ενώ τρέχει και ο 8ος διαγωνισμός.

Συνολικά το πρόγραμμα στα οκτώ έτη λειτουργίας του έχει χρηματοδοτήσει με €6.200.000 35 Startups και MμΕ.: €3.000.000 εγκεκριμένες συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο δεκατριών εταιρειών, €3.000.000 δανεισμός 6 εταιρειών και €343.000 σε βραβεία στις 70 νικήτριες εταιρείες των διαγωνισμών Καινοτομίας & Τεχνολογίας.

Τέλος, το NBG Business Seeds έχει συμμετάσχει και υποστηρίξει και πολλούς διαγωνισμούς με συνολικά 110 ομάδες να έχουν επωφεληθεί ποικιλοτρόπως.

Be Finnovative: FinTech accelerator και digital innovation hub της Εθνικής Τράπεζας

Τέλος, υπάρχει και το Be Finnnovative, ο πρώτος accelerator αφιερωμένος στο Fintech, ο οποίος ήδη βρίσκεται στη δεύτερη χρονιά του προγράμματός του με μερικές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομάδες και ιδέες.

To εξάμηνο πρόγραμμα προσφέρει επιχειρηματική και τεχνολογική συμβουλευτική από στελέχη με εμπειρία, bootcamps για την ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων, βελτίωση των ιδεών με μεθοδολογίες lean development, ανάπτυξη MVP και prototypes, συνεργασία με μέντορες και επιχειρήσεις και συνέργειες με επιταχυντές από το εξωτερικό.

Επιπλέον, το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες πρόσθετους πόρους, όπως υπηρεσίες cloud, αλλά και χρηματικά βραβεία με βάση την απόδοση στο πρόγραμμα. φέτος οι 2 πρώτες ομάδες θα μοιραστούν 14.000 ευρώ, ενώ μια ομάδα θα μεταβεί στο Λονδίνο για το RG Challenge με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις