Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μπορεί να φέρει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα;

Το “ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης” του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου βρέθηκε στο στόχαστρο του γερμανικού περιοδικού Wirtschaftswoche, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι το χαρακτηρίζουν ουτοπικό.

Σύμφωνα με το Emea.gr, στο ολιστικό σχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε πρόβλεψη για προσέλκυση επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη φαρμακευτική κάνναβη!

Αν και δεν αναφέρεται το χρονικό διάστημα που αναμένονται οι επενδύσεις, σε κάθε περίπτωση το 1,5 δισ. ακούγεται υπερβολικό το λιγότερο αν το συγκρίνουμε με τις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

Αν ρίξουμε μια ματιά στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού διακρίνουμε μια ευνοϊκή τάση για την φαρμακευτική αλλά για την ψυχαγωγική κάνναβη με το “απαγορευμένο” φυτό να έχει εξαιρετικές ιδιότητες πέρα από τα δύο αυτά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα στα καλλυντικά και στα υφάσματα.

Η φαρμακευτική κάνναβη είναι νόμιμη σε 29 πολιτείες των Η.Π.Α. και η ψυχαγωγική σε 9! Ενώ έρευνες αναφέρουν ότι το 64% των ερωτηθέντων εκεί επιθυμούν την πλήρη νομιμοποίησή της.

Σύμφωνα με το σχετικό γράφημα της Statista, η αγορά φαρμακευτικής κάνναβης στις Η.Π.Α. από τα 4,57 δισ. δολ. το 2016 θα φτάσει τα 6 δισ. το 2018 και τα 10 δισ. το 2022.
Οι πρώτες νομιμοποιήσεις έγιναν το 2012 στις πολιτείες του Κολοράντο και της Ουάσιγκτον και μια αγορά πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα έφτασε στα παρακάτω επίπεδα μετά από 4+ χρόνια.

Για να πάρουμε μια εικόνα τι γίνεται στο κόσμο των Startups κάνναβης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν καταγεγραμμένες 16 εταιρείες που ασχολούνται σε διάφορους τομείς σύμφωνα με το CB Insights. To 2015 οι επενδύσεις VC στον χώρο ήταν 239 εκατ. δολ. και το 2017 αυτές εκτοξεύτηκαν στα 593 εκατ. δολ.
Η Tilray με έδρα τον Καναδά είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φαρμακευτικής κάνναβης στον κόσμο και έχει σηκώσει μέχρι σήμερα 47 εκατ. δολ.

Το 1,5 δισ. ευρώ έσοδα από την φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα μπορεί να ακούγεται επίσης παράλογο αρχικά, αλλά σε βάθος πενταετίας ενδεχομένως να είναι λογικό ποσό, ειδικά αν νομιμοποιηθεί και η ψυχαγωγική κάνναβη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις