Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Google πέρασε τη δοκιμασία Turing με το Duplex!

Ίσως τελικά όλοι όσοι μας προειδοποιούν για την εξέλιξη της τεχνολογίας, και ειδικά για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και τους κινδύνους που αυτή μπορεί να έχει, αν δεν μπορέσουμε ή αν δεν είμαστε έτοιμοι να την οριοθετήσουμε, έχουν δίκιο και μάλιστα μεγάλο.

Πριν φτάσουμε στην “απόλυτη καταστροφή” των στρατιωτικών ρομπότ και drones που μπορούν να μας σκοτώσουν χωρίς να καταλάβουμε τι έχει γίνει και “από πού μας ήρθε”, έχουμε μπει σε ένα δρόμο που μπορεί να φέρει τα “πάνω κάτω” στη καθημερινότητά μας είτε κακοπροαίρετα είτε καλοπροαίρετα στη περίπτωση του Google Duplex.

Αν αφήσουμε στην άκρη την εκμετάλλευση των Big Data και τη μεγάλη δύναμη που έχει πλέον ένα κοινωνικό δίκτυο σαν το Facebook, το οποίο φαίνεται να επηρέασε σημαντικά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στις Η.Π.Α. μέσω στοχευμένων διαφημίσεων από τα στρατηγία των υποψηφίων αλλά και από ξένες χώρες, έχουμε μπροστά μας μια τεχνητή νοημοσύνη η οποία συνεχώς βελτιώνεται.

Είχαμε γράψει πρόσφατα για την σχετική ευκολία που μπορεί να γίνει ένα  “ντουμπλάρισμα” προσώπου σε ένα video με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις “ανεβάζοντας το επίπεδο” στις πράξεις εκδίκησης.
Στο παρακάτω video βλέπουμε το πρώην Πρόεδρο των Η.Π.Α. να λέει ότι θέλει ο… σκηνοθέτης με υψηλό επίπεδο πιστότητας.

Και φτάνουμε στο Google Duplex, το οποίο ανακοινώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Google και μας άφησε όλους με ανοικτό το στόμα. Στα σχετικά δείγματα ακούμε μια φωνή από το Google Assistant, το ψηφιακό βοηθό της Google, να συνομιλεί με άνθρωπο τηλεφωνικά και να κλείνει, μεταξύ άλλων, ραντεβού σε ένα κομμωτήριο, προφανώς για να μας “διευκολύνει”.

Η Google, έστω και σε αυτή τη συγκεκριμένη και περιορισμένη περίπτωση του κλεισίματος τηλεφωνικών ραντεβού, πέρασε τη δοκιμασία Turing, η οποία είναι ένα ορόσημο εξέλιξης των μηχανών  -ρομπότ – Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω της οποίας ο άνθρωπος που συνομιλεί με μια “μηχανή” δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται για μηχανή.

Μπορείτε εδώ να ακούσετε τα δείγματα και να διαβάσετε περισσότερα για την τεχνολογία πίσω από την νέα υπηρεσία η οποία να σημειώσουμε ότι είναι ανταγωνιστική της Amazon Alexa και της Apple Siri και πρόκειται να είναι διαθέσιμη σε 80 χώρες μέχρι το τέλος του 2018.

Μετά το πρώτο “σοκ” όλων μας και τα σχόλια κοινού, τύπου, ειδικών και Πανεπιστημιακών περί “ηθικής αποτυχίας της ΑΙ”, η Google έσπευσε να ανακοινώσει ότι η νέα αυτή υπηρεσία θα ενσωματώσει την ανακοίνωση στον συνομιλητή ότι εκείνος μιλάει με μια Τεχνητή Νοημοσύνη! Χωρίς βέβαια να μπει σε λεπτομέρειες πως αυτό θα υλοποιηθεί.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις