Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Athens Digital Lab: Οι Startups που θα αλλάξουν την Αθήνα!

O accelerator Athens Digital Lab είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Δήμου της Αθήνας, αλλά και σημαντικών φορέων της επιχειρηματικότητας, ο οποίος πήρε σάρκα και οστά στο εντυπωσιακό Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και έχει στόχο την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών που θα αλλάξουν την Αθήνα.

Μερικές μέρες πριν πραγματοποιήθηκε το Open Day για μια πρώτη γνωριμία με τις ομάδες και τους υποστηρικτές του προγράμματος, παρόντων του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη αλλά και του Πρέσβη της Φινλανδίας στην Ελλάδα.

Στο πάνελ που συμμετείχε και συντόνιζε ο Γιώργος Καμίνης συμμετείχαν οι: Γιάννης Ζερβάκης, Διοικητικός Διευθυντής, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθανάσιος Έξαρχος, Country Senior Officer Greece, Nokia, Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer Business Segment, OTE Group, Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Executive Director, Athens Partnership και ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer, Δήμος Αθηναίων.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι το πάθος των υπευθύνων του Σταύρος Νιάρχος, της Nokia και της COSMOTE. οι οποίοι φαίνεται να πήραν το project πάνω τους, μαζί βέβαια με τους άλλους υποστηρικτές, για να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια και δυσκολίες ενώ συμμετείχαν στην διαδικασία επιλογής και το mentoring.

Η ομάδα της Inagros
Οι ομάδες του πρώτου κύκλου του Athens Digital Lab

Οι θεματικές του πρώτου ανοικτού διαγωνισμού αφορούν την καθαριότητα, τη στάθμευση, τη διαχείριση πρασίνου, τη διαχείριση δημόσιου χώρου, τη διαχείριση στόλου οχημάτων κ.α.

Inagros

H Inagros αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης πρασίνου την Inagros Urban που απευθύνεται σε γεωπόνους, ενώ λειτουργεί και ως πρόγραμμα διαχείρισης σχετικών εργασιών. Ο Δήμος θα χρησιμοποιήσει την Inagros Urban για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των επιπέδων νερού και λίπανσης, ενώ θα μπορεί να προβλέπει την υγεία των φυτών στα σημεία πρασίνου της πόλης. Με τα δεδομένα αυτά, ο η διεύθυνση πρασίνου του Δήμου θα έχει πλήρη πληροφόρηση για τα πάρκα της και θα βελτιστοποιεί τους πόρους της πόλης.

Η Inagros έχει αναπτύξει ένα συμπληρωματικό εργαλείο διαχείρισης έργων για την παρακολούθηση των καθημερινών εργασιών της Διεύθυνσης Πρασίνου και των κηπουρών του Δήμου Αθηναίων.
Η πιλοτική εφαρμογή του Inagros Urban θα πραγματοποιηθεί στον Έθνικό Κήπο, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων.

Recytrust

H Recytrust είναι ένα Spinoff της ίδιας ομάδας της Cyclefi και αναπτύσσει έξυπνους κάδους ανακύκλωσης εσωτερικού χώρου. Στην Ελλάδα ανακυκλώνεται λιγότερο από το 19% των απορριμμάτων. Η RecyTrust είναι αποφασισμένη να το αλλάξει αναπτύσσοντας έξυπνους κάδους ανακύκλωσης εσωτερικού χώρου και αλλάζοντας τις τρόπο που διαχειριζόμαστε τα ανακυκλώσιμα απορρίματα.

Η RecyTrust έχει σχεδιάσει και παράγει τους δικούς της έξυπνους κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό και χαρτί. Αυτοί οι κάδοι χρησιμοποιούν τεχνολογία IoT για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση των κάδων και τη συνολική απόδοση ανακύκλωσης. Επιπλέον, η RecyTrust συμβάλλει στην ανάπτυξη της κουλτούρας της συστηματικής ανακύκλωσης, παρακολουθώντας τη συμπεριφορά ων ανθρώπων μέσω προσωπικών καρτών, οι οποίες χρησιμοποιούν κάθε φορά που χρησιμοποιούνται οι κάδοι.

Η χρήση των κάδων επιβραβεύει τους χρήστες και οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν τους κάδους της Recytrust, δημιουργεί έσοδα για τους οργανισμούς αυτούς, καθώς το καθαρό ανακυκλώσιμο απόρριμμα, μεταπωλείται σε πιστοποιημένες εταιρείες διαχείρισης ανακύκλωσης, μέσα από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών της Recytrust. Η πιλοτική εφαρμογή των κάδων της Recytrust θα πραγματοποιηθεί σε 4 δημοτικά κτήρια του δήμου Αθηναίων, καθώς και σε 5 δημοτικά σχολεία του κέντρου της Αθήνας.

Smart City Spaces

Η Smart City Spaces αναπτύσσει εφαρμογή για τον έλεγχο χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, η οποία θα μπορεί να λειτουργεί και ως ψηφιακή ταυτότητα αδειοδότησης. Επιπλέον, με τη χρήση ανοικτών WiFi γίνεται μία πλατφόρμα πληροφόρησης του δήμου Αθηναίων για τη χρήση των δημοσίων χώρων και την κυκλοφορία των πεζών σε όλη την πόλη.

Η Smart City Spaces θα αναπτύξει μία ψηφιακή ταυτότητα για κάθε κατάστημα με άδεια χρήσης, η οποία θα είναι διαθέσιμη μέσα από ένα «beacon» που θα βρίσκεται στην είσοδο του καταστήματος και θα περιέχει τις πληροφορίες αδειοδότησης. Αυτή η ψηφιακή ταυτότητα θα επέτρεπε στην πόλη να παρακολουθεί πιο αποτελεσματικά τη χρήση των δημοσίων χώρων. Επιπλέον, το ανοιχτό δίκτυο WiFi, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό των εμπορικών ζωνών και την ενημέρωση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας ή και για τον έλεγχο της δημόσιας ασφάλειας.

Thing of Me

Η Thing of Me είναι ένα marketplace για δεδομένα από συσκευές IoT. Ο πολλαπλασιασμός των συσκευών και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) παρέχει νέες και μετασχηματιστικές ευκαιρίες για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων.
Η πλατφόρμα Thing of Me δημιουργεί μια αγορά για την ανταλλαγή αυτών των δεδομένων – από όσους διαθέτουν αισθητήρες και δεδομένα, σε όσους θέλουν πρόσβαση σε αυτά.

O Γιώργος Στέγγος της Recytrust με τον έξυπνο και διασυνδεδεμένο κάδο ανακύκλωσης.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις