Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εφαρμογή “Smart Wine” από COSMOTE, Hub:Raum και ASN ISTMOS στη Νάουσα

Στο πρόσφατο Mobile World Congress στο εντυπωσιακό περίπτερο της Deutsche Telekom υπήρχαν Startups από το πρόγραμμα WARP – NB-IoT του Hub:Raum, του τεχνολογικού και επιχειρηματικού accelerator της Deutsche Telekom. Μια από τις ομάδες ήταν η ελληνική ASN με την λύση παρακολούθησης και πιστοποίησης της ποιότητας του κρασιού, ISTMOS.

Η COSMOTE, σε συνεργασία με το οινοποιείο Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα, υλοποίησε την πιλοτική εφαρμογή ‘‘Smart Wine’’, η οποία διασφαλίζει τις συνθήκες ποιότητας του κρασιού σε κάθε βήμα της πορείας του μέχρι τον καταναλωτή, χάρη στην αξιοποίηση της καινοτόμου τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT).

Η εφαρμογή ‘‘Smart Wine’’ επιτρέπει την παρακολούθηση των συνθηκών ολόκληρης της διαδρομής του κρασιού, από τον παραγωγό, στο διανομέα, μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ειδικοί αισθητήρες καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τη θερμοκρασία, την υγρασία και τη φωτεινότητα στο οινοποιείο Kυρ-Γιάννη, τις συνθήκες στην αποθήκη του διανομέα στη Θεσσαλονίκη και σε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, ενώ έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες που παρακολουθούν και τη μεταφορά του.

Όλα τα δεδομένα συγκεντρώνονται μέσω του δικτύου NB-IoT COSMOTE σε ειδική εφαρμογή, όπου αναλύονται, επιτρέποντας στον επιχειρηματία να ελέγχει και να διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος του, σε όλη την πορεία του μέχρι τον καταναλωτή. Η τεχνολογία NB-IoT προσφέρει τη δυνατότητα διασύνδεσης συσκευών (αισθητήρες κ.λπ.) ευκολότερα, ασφαλέστερα, χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και με χαμηλό κόστος.

Η cloud εφαρμογή, που στηρίζεται στη λύση ISTMOS της ASN, είναι προσβάσιμη ανά πάσα στιγμή από οποιοδήποτε σημείο, επιτρέποντας έλεγχο από απόσταση και υλοποιείται όπως προαναφέραμε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας WARP-NBIoT του hub:raum της Deutsche Telekom.

 

Η ASN ιδρύθηκε το 2012 από τον Σταμάτη Πουλημένο (αριστερά στη φωτογραφία) και τον Τάσο Οικονομίδη (δεξιά στη φωτογραφία) σαν μια εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογικών εφαρμογών στο Internet. Η λύση παρακολούθησης και ανιχνευσιμότητας της ποιότητας του κρασιού ISTMOS από το αμπέλι μέχρι το ράφι των καταστημάτων είναι αυτή που ξεχώρισε και ξεχωρίζει φέρνοντας στην εταιρεία πολλές διακρίσεις, βραβεία και συμμετοχές σε μεγάλα προγράμματα και σε εταιρείες όπως τα Hub:Raum και Soracom.

Η COSMOTE επεκτείνει το δίκτυο NB-IoT, με στόχο η πληθυσμιακή κάλυψη να αγγίζει το 95% μέσα στο 2019. Ήδη, έχει υλοποιήσει πιλοτικά προγράμματα μέσω NB-IoT, όπως το “Smart City” στην Πάτρα, με εφαρμογές έξυπνου φωτισμού, έξυπνου parking και ανάλυσης του ατμοσφαιρικού αέρα και το ‘‘Smart University Campus’’ στην Ξάνθη, με εφαρμογές ανάλυσης του ατμοσφαιρικού αέρα, μέτρησης της στάθμης του πετρελαίου θέρμανσης και ανάλυσης της ποιότητας του νερού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις