Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ποιος είναι ο Πέδρο Σάντσεζ, ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας

Ο Πέδρο Σάντσεζ έγραψε ιστορία σήμερα στην Ισπανία, όντας ο πρώτος Ισπανός πολιτικός που ανέτρεψε ένα πρωθυπουργό μέσω πρότασης μομφής. Αν και αυτό θα ήταν αρκετά αξιοσημείωτο από μόνο του, η νίκη του σοσιαλιστή ηγέτη έναντι του παλιού εχθρού του Μαριάνο Ραχόι, διακρίνεται επίσης για δύο άλλους λόγους.

Ο 46χρονος καθηγητής Οικονομικών μόλις πριν δύο χρόνια απομακρύνθηκε “πραξικοπηματικά” από την ηγεσία του κόμματος του λόγω της άρνησης του να βοηθήσει τον Μαριάνο Ραχόι να ανέβει στην εξουσία ύστερα από 2 εκλογικές αναμετρήσεις. Η σχεδόν μισή εκτελεστική επιτροπή του κόμματος του ύστερα από μερικά ανεπιτυχή αποτελέσματα για το κόμμα και λόγω της σκληρής στάσης του Σάντσεζ στα κρούσματα διαφθοράς στο Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, προκάλεσε την παραίτηση του τον Οκτώβριο του 2016.

Ο Σάντσεζ φεύγοντας από τηνηγεσία του κόμματος, αλλά χωρίς να το εγκαταλείψει, ανήγγειλε τότε ένα “ταξικό ταξίδι” για να επανασυνδεθεί με τους δυσαρεστημένους οπαδούς του κόμματος σε όλη την Ισπανία. “Δεν θα σταθώ ενάντια στο κόμμα μου και τις προεκλογικές μου υποσχέσεις” είχε δηλώσει τότε ο σημερινός πρωθυπουργός, “θα πάρω το αυτοκίνητο μου και θα ταξιδέψω σε όλη την Ισπανία για να ακούσω εκείνους που δεν έχουν ακουστεί, τα μέλη της βάσης του κόμματος μου και όλους τους αριστερούς ψηφοφόρους”.

Το “ταξίδι της γνώσης” απέδωσε στον Σάντσεζ, καθώς μόλις επτά μήνες αργότερα αναρριχήθηκε και πάλι στην ηγεσία του κόμματος, νικώντας την τότε αντίπαλο του για την ηγεσία Σουζάνα Ντίαζ, πρόεδρο του ισχυρού κομματικού “οχυρού” της Ανδαλουσίας.

Ο Πέδρο Ζάντσεζ γεννήθηκε το 1972 στην Μαδρίτη και προσχώρησε στο σοσιαλιστικό κόμμα το 1992. Μετά από σπουδές οικονομικών και επιχειρηματικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, πήρε το πρώτο από τα τρία μεταπτυχιακά στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 1999, υπηρέτησε ως αρχηγός προσωπικού στον ύπατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Βοσνία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο. Στη συνέχεια διακρίθηκε ως αυτοαπασχολούμενος σύμβουλος για ξένες επιχειρήσεις, οικονομικός σύμβουλος στην ομοσπονδιακή εκτελεστική επιτροπή του PSOE και πέντε χρόνια ως σύμβουλος της πόλης της Μαδρίτης. Ήταν βουλευτής μεταξύ 2009 και 2011, όταν έχασε την έδρα του και γύρισε πίσω στον ακαδημαϊκό χώρο. Το 2013 επέστρεψε στο κοινοβούλιο και εξελέγη πρόεδρος του PSOE το επόμενο έτος. Είναι παντρεμένος με δύο κόρες.

Χθες βράδυ σύμμαχοι και αντίπαλοι του έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης που οδήγησε στην παραίτηση του Ραχόι και τον έφερε στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

Ο Σάντσεζ έχει αρκετά δύσκολο έργο μπροστά του και μερικά πολύ φλέγοντα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Η κυβέρνηση του θα αντιμετωπίσει πιθανώς τις μυριάδες και πολύ διαφορετικές απαιτήσεις των κομμάτων που υποστήριξαν την πρότασή του καθώς προετοιμάζεται να διεξαγάγει τις γενικές εκλογές που έχει υποσχεθεί. Θα πρέπει επίσης να ασχοληθεί με το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη πολιτική κρίση που έπληξε την Ισπανία από τότε που επέστρεψε στη δημοκρατία μετά τον θάνατο του Φράνκο πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Ο Σάντσεζ είναι ένθερμος οπαδός αλλά και παίκτης του μπάσκετ και σε αντίθεση με τον Ραχόι μιλάει εξαιρετικά Γαλλικά και Αγγλικά,καθώς όπως λέει και ο ίδιος η θητεία του εκτός Ισπανίας τον βοήθησε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Στην σύγχρονη Ισπανία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες τις πολιτικές και διπλωματικές του ικανότητες προκειμένου να διαπραγματευτεί το καινούργιο πολιτικό τοπία της χώρας. Η ανάδυση των Ποδέμος στην πολιτική σκηνή του τόπου καθώς και το κεντροδεξιό Κόμμα των Πολιτών απειλούν την εδώ και 40 χρόνια παρουσία των σοσιαλιστών και “εκμεταλλεύονται” εκλογικά την οργή των Ισπανών για την οικονομική κρίση και την διαφθορά τον πολιτικών κομμάτων.

Αν μπεί στην εξίσωση και η αποσχιστική απειλή της Καταλονίας η οποία μετά την απομάκρυνση του Ραχόι αναμένεται να “φουντώσει” τις κινητοποιήσεις της, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως ο μήνας του μέλιτος για τον Σάντσεζ αναμένεται να κρατήσει πάρα πολύ λίγο

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις