Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Agri-Food Masterclass on Entrepreneurship στο Ηράκλειο Κρήτης

Το ετήσιο “Agri-Food Masterclass on Entrepreneurship” πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, από τις 6 ως τις 8 Ιουνίου με τη συμμετοχή οκτώ επιχειρήσεων και ομάδων με κεντρική δραστηριότητα στους τομείς της αγρο-διατροφής και αγρο/βιο-τεχνολογίας.

Το Masterclass είναι πρωτοβουλία και υποστηρίζεται από την Ολλανδική πρεσβεία, το Orange Grove και τον οργανισμό StartLife, ο οποίος εδρεύει στο Wageningen της Ολλανδίας.

Φέτος, τοπικοί συν-διοργανωτές ήταν το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), το Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Το Masterclass είχε ως στόχο να βοηθήσει νεοφυείς επιχειρήσεις να διατυπώσουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις, να βελτιστοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, να αναπτύξουν επιχειρηματικές ικανότητες, να δικτυωθούν και να εξερευνήσουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες μέσα στην Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά.

Οι επιχειρήσεις και οι ομάδες που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έλαβαν καθοδήγηση και εκπαίδευση από Ολλανδούς ειδικούς από το Wageningen UR (University and Research Center). Το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουνίου, οι Startups διαγωνίστηκαν σ’ ένα pitching event όπου επιλέχθηκε ο νικητής. Οι ομάδες παρουσίασαν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, το οποίο επεξεργάστηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου (Masterclass), σε ένα κοινό από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγρο-διατροφής.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Μάνος Λεράκης και η Έλενα Διγενάκη, από την AVOEL, η οποία έπειτα από 3 έτη ερευνητικής δουλειάς, κατάφερε να αναπτύξει μια σειρά προϊόντων βασισμένη στο φρέσκο αβοκάντο.

Η νικήτρια ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα υποστήριξης από τον οργανισμό StartLife, το οποίο θα λάβει χώρα στο Wageningen για διάστημα 4-6 εβδομάδων, όπου θα μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια και να λάβει εξατομικευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση.

Ο Ολλανδικός οργανισμός StartLife έχει στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγρο-διατροφικό τομέα και τα τελευταία 6 χρόνια έχει βοηθήσει περισσότερες από 200 νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτομικά προϊόντα.

Ο οργανισμός StartLife βρίσκεται στην περιοχή Food Valley, της οποίας κέντρο είναι το Wageningen University & Research (WUR), ένα από τα πλέον διακεκριμένα Ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα στο χώρο της διατροφής, της γεωργίας και των επιστημών υγείας.

Τέλος, η Tropos Branding Co εκπαίδευσε τις συμμετέχουσες ομάδες στις τεχνικές επικοινωνίας και μέσων, καίριας σημασίας για την έναρξη και ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός προϊόντων αγροδιατροφής στην Ευρώπη και πέρα από αυτή», δήλωσε ο Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Caspar Veldkamp. «Όμως χρειάζεται να δοθεί ώθηση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Έχουμε την πείρα που χρειάζεται αυτή η ώθηση και είμαστε ευτυχείς να μοιραζόμαστε τη γνώση μας, μαζί σας», λέει ο Πρέσβης και συνεχίζει:
«Υπάρχουν πολλά ταλέντα στην Ελλάδα. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να υποστηρίζεις τα ταλέντα αυτά, που θα δώσουν ώθηση στην Ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν επιχειρηματικές συνεργασίες για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το Agri-Food Masterclass δημιουργήθηκε για να δώσει ώθηση στο ταλέντο και να προάγει την επιχειρηματικότητα. Επιθυμούμε να υποστηρίξουμε τα περιφερειακά δίκτυα στην Ελλάδα, βοηθώντας τα να καλλιεργήσουν περαιτέρω την επιχειρηματική σκέψη. Υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις