Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πως θα προχωρήσετε σε διαγραφή χρεών από τον ΟΑΕΕ!

Μέσω της “εύλογης αμφιβολίας” θα μπορούν να διαγραφούν οφειλές, οι οποίες έχουν προκύψει από περιπτώσεις διπλής ασφάλισης σε δύο και μερικές φορές και σε περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Η σχετική διάταξη υπάρχει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη απασχόληση.

Κάθε ασφαλισμένος που έχει χρέη «εύλογης αμφιβολίας» προς Ταμεία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα δύναται να υποβάλει μία αίτηση στην οποία θα επεξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι δεν έχει καμία οφειλή λόγω διπλής ασφάλισης.

Επί του περιεχομένου της στη συνέχεια θα γνωμοδοτούν τα μέλη του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Τον τελικό λόγο θα έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος θα εκδίδει υπουργική απόφαση στην οποία θα ομαδοποιεί τις περιπτώσεις όπου θα επέρχεται διαγραφή οφειλών «εύλογης αμφιβολίας».

Όπως διευκρίνισε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Βουλή, δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει ένας γενικός κανόνας λόγω της πολύ μεγάλης περιπτωσιολογίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η ρύθμιση είναι γενική. Όπως ανέφερε η υπουργός “μπορεί να υπάρχει μια δικαστική απόφαση που να δικαιώνει τον ασφαλισμένο αλλά ο νόμος να λέει κάτι άλλο, μπορεί να υπάρχουν δύο συγκρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, μπορεί να μην υπάρχει δικαστική απόφαση αλλά να είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος δεν γνώριζε ότι πρέπει να πληρώσει και σε δεύτερο Ταμείο, ή, τέλος, μπορεί να μην υπάρχει δικαστική απόφαση αλλά να είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος είχε κλείσει τα βιβλία του και δεν θα έπρεπε να χρεώνεται με οφειλές”.

Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, κάθε ασφαλισμένος που έχει χρέη “εύλογης αμφιβολίας” προς τα ταμεία έως και την 31 Δεκεμβρίου 2016 θα δύναται να υποβάλει μία αίτηση στην οποία θα επεξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι δεν έχει καμία οφειλή λόγω διπλής ασφάλισης.
Επί του περιεχομένου της στη συνέχεια θα γνωμοδοτούν τα μέλη του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης.  Τον τελικό λόγο θα έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος θα εκδίδει υπουργική απόφαση στην οποία θα ομαδοποιεί τις περιπτώσεις όπου θα επέρχεται διαγραφή οφειλών «εύλογης αμφιβολίας».

Επίσης, σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου, με την υπουργική απόφαση θα καθορίζονται κάθε φορά οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να εξαιρεθεί η εξεταζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων από την ασφάλιση και κατ’ επέκταση να απαλλαγεί από οφειλές (βεβαιωμένες και μη) ή από τόκους, προσαυξήσεις, τέλη ή τυχόν άλλες επιβαρύνσεις.

Η ρύθμιση και η δυνατότητα διαγραφής των οφειλών στον ΟΑΕΕ κυρίως απευθύνεται σε Δημοσιογράφους – “παλιούς” ασφαλισμένους (για πρώτη φορά έως και το 1992) στο τ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, οι οποίοι είχαν μπλοκάκι για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες και ο ΟΑΕΕ ζήτησε αναδρομικά ποσά. “Νέους”, ασφαλισμένους (για πρώτη φορά από το 1993 και μετά) στο ΙΚΑ με ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών και τέλος σε ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ με απαλλακτικές από τον ΟΑΕΕ βεβαιώσεις, λόγω δραστηριότητάς τους σε μικρούς δήμους με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις