Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Google CEO: Αν συνεχιστούν τα πρόστιμα το Android θα σταματήσει να είναι δωρεάν

Η EE επέβαλε άλλο ένα τεράστιο πρόστιμο στην Google, εκτιμάται γύρω στα 4,34 δισ. ευρώ, την προηγούμενη εβδομάδα αυτή τη φορά λόγω της κυριαρχίας που έχει πάνω στο Android.

Συνοπτικά, η Google κατηγορείται για την κυρίαρχη θέση της στο πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές στον κόσμο, μέσω της οποίας προωθεί τις υπηρεσίες της, όπως τον πλοηγό web Chrome και ειδικά την μηχανή αναζήτησης της Google στα Smartphones.
Βέβαια, οι κατασκευαστές μπορούν να βάλουν και τις δικές τους αντίστοιχες εφαρμογές ή παρόμοιες εφαρμογές τρίτων αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η σουίτα της Google για διάφορους λόγους, πρακτικούς και μη.

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση o CEO της Google, Sundar Pichai, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση στην ουσία ακυρώνει το επιχειρηματικό μοντέλο του Android, το οποίο προσφέρει περισσότερες επιλογές για όλους.

Με τον Pichai να συνεχίζει: “η δωρεάν διανομή της πλατφόρμας Android αλλά και της σουίτας εφαρμογών της Google όχι μόνο είναι αποτελεσματική για τους κατασκευαστές και τα δίκτυα αλλά προσφέρει ένα τεράστιο όφελος για τους προγραμματιστές και τους καταναλωτές“.
Πρόσθεσε επίσης ότι “εάν οι κατασκευαστές τηλεφώνων και τα κινητά δίκτυα δεν θα μπορούν να συμπεριλάβουν τις εφαρμογές μας στο ευρύ φάσμα των συσκευών τους, θα διαταρασσόταν η ισορροπία του οικοσυστήματος Android“.

Ωστόσο, ο Pichai προειδοποίησε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο του Android μπορεί να αλλάξει λόγω της απόφασης της ΕΕ.
Μέχρι στιγμής, το επιχειρηματικό μοντέλο Android σήμανε ότι δεν χρειαζόταν να χρεώσουμε τους κατασκευαστές τηλεφώνων για την τεχνολογία μας ή να έχουμε ένα αυστηρά ελεγχόμενο μοντέλο διανομής. Έχουμε συμφωνήσει ότι ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση μας έρχεται και ευθύνη. Ένα υγιές, ακμάζον οικοσύστημα Android είναι προς το συμφέρον όλων και δείξαμε ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε αλλαγές. Αλλά ανησυχούμε ότι η σημερινή απόφαση θα ανατρέψει την ισορροπία που έχουμε πετύχει με το Android και ότι στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα υπέρ των κλειστών συστημάτων (Σ.Σ. βλ. Apple – iOS) και σε βάρος των ανοιχτών συστημάτων».

Η Google έχει το δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης και έχει 90 ημέρες για να αλλάξει οι πρακτικές της, αλλιώς θα της επιβληθεί το πρόστιμο, (5% του παγκόσμιου μέσου όρου ημερησίων εσόδων της μητρικής εταιρείας του, Alphabet).

Όπως αντιλαμβανόμαστε η επιβολή χρεώσεων για το Android είναι πλέον πολύ πιθανή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις