Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

O Elon Musk ζήτησε συγγνώμη, υποσχέθηκε να καίει λιγότερα χρήματα και η μετοχή της Tesla ανέβηκε 11%

Η διατήρηση της παραγωγής του Model 3, για το οποίο ο Elon Musk δήλωσε πως θα φτάσει τα 6.000 οχήματα την εβδομάδα, οι υποσχέσεις για περισσότερα έσοδα και κέρδη για το υπόλοιπο 2018 και η συγνώμη του Elon Musk για την συμπεριφορά του στα αποτελέσματα του προηγούμενου τριμήνου, ήταν όλα όσα ήθελαν να ακούσει η αγορά η οποία επιβράβευσε την Tesla με μια μεγαλοπρεπή αύξηση, η οποία έφτασε και το +11%.

Ο Elon Musk ξεκίνησε την καθιερωμένη συνομιλία του με τους αναλυτές, δεχόμενος τις πρώτες ερωτήσεις από αυτούς που είχε κατηγορήσει την προηγούμενη φορά, μια συμπεριφορά την οποία απέδωσε στην έντονη κούραση. Ταυτόχρονα υποσχέθηκε ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο για την εταιρεία. Αυτές οι δύο δηλώσεις κατάφεραν και καθησύχασαν την ανησυχία της αγοράς σχετικά με την εκπλήρωση των στόχων παραγωγής της εταιρείας, την μείωση των μετρητών που “καίγονται” κάθε μήνα και το αν θα καταφέρει να διατηρήσει την κερδοφορία της.

Οι απώλειες του δεύτερου τριμήνου για τον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, αλλά η εταιρεία στήριξε την προηγούμενη πρόβλεψη της που απαιτεί κερδοφόρο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο. Η αύξηση των ποσοστών παραγωγής, η βελτίωση των περιθωρίων και η μείωση του κόστους βοηθούν την Tesla να επιτύχει το στόχο της.

Ένα μεγάλο βήμα που σημείωσε ήταν η ολοκλήρωση του μεγάλου σχεδίου αναδιάρθρωσης του κόστους το δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε η εταιρεία. Η Tesla είχε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο τέλος του τριμήνου και αναμένει τα ρευστά διαθέσιμα να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αναμένεται επίσης τώρα να ξοδέψει λιγότερο από τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2018, πολύ κάτω από τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν το 2017.

Τι μας έδειξε  ανακοίνωση: Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η Tesla στην δημοσιότητα δείχνουν:

  • Απώλειες: 3.06 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2.92 δολάρια ανά μετοχή που προέβλεπε η Thomson Reuters
  • Έσοδα: 4 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 3,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέβλεψε η Τomson Reuters

Η Tesla δήλωσε ότι έβγαλε από την γραμμή παραγωγής 53.339 οχήματα το δεύτερο τρίμηνο και διέθεσε 22.319 Model S και Model X και 18.449 Model 3 οχήματα. Η παραγωγή, όμως, είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα και η εταιρεία έχει καταφύγει στη δημιουργία γραμμών συναρμολόγησης σε προσωρινές σκηνές. 

“Από την άποψη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, εδώ και καιρό θέλω πραγματικά να τονίσω ότι ο στόχος μας είναι να είμαστε κερδοφόροι και με θετικές ταμειακές ροές σε κάθε τρίμηνο για να προχωρήσουμε μπροστά”, δήλωσε ο Musk.

Ο Musk δήλωσε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να στοχεύει να παράγει 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως έως το 2020, αλλά ότι ένας αριθμός πιο κοντά σε 700.000 ή 800.000 είναι πιθανότερο.

Τα συνολικά ακαθάριστα περιθώρια για την αυτοκινητοβιομηχανία της Tesla αυξήθηκαν ελαφρά, τροφοδοτούμενα εν μέρει από το γεγονός ότι τα μικτά περιθώρια του Model 3 μετατράπηκαν ελαφρώς θετικά κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά μειώθηκαν σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η Tesla αναμένει ότι τα περιθώρια κέρδους του Model 3 θα είναι 15% κατά το τρίτο τρίμηνο, ακόμα χαμηλότερα από το 25% που είχε θέσει η ίδια η εταιρεία για το αυτοκίνητο. Η Tesla αναμένεται να παράγει 50.000-55.000 Model 3s το επόμενο τρίμηνο και οι παραδόσεις θα πρέπει να υπερβαίνουν αυτόν τον αριθμό.

Στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, η Tesla είχε καθαρή ζημιά 717,5 εκατομμυρίων δολαρίων ή 4,22 δολάρια ανά μετοχή, μεγαλύτερη από την απώλεια της τάξης των 336,4 εκατομμυρίων δολαρίων ή 2,04 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Εξαιρουμένων των εξόδων αποζημίωσης βάσει αποθεμάτων και άλλων στοιχείων, η Tesla είχε ζημία ύψους 3,06 δολ. Ανά μετοχή, σε σύγκριση με αναμενόμενη ζημία ύψους 2,92 δολαρίων ανά μετοχή, σύμφωνα με την Thomson Reuters.

Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 4,00 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 2,79 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ύψους 3,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία έκαψε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, μια πτώση από τα περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια που πέρασε το πρώτο τρίμηνο. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η εταιρεία θα πρέπει να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019.

Πηγή: emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις