Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H BlackRock θέλει να “ρίξει” τον Musk!

Μπορεί ο Elon Musk να είναι χαρισματικός και ιδεαλιστής και οραματιστής, όμως αυξάνονται συνεχώς οι φωνές που αμφισβητούν την επιχειρηματική του ικανότητα και τον τρόπο με τον οποίο τα επικοινωνιακά του “κόλπα” επηρεάζουν την ίδια του την εταιρεία.

Πριν λίγο καιρό υπήρξε η πρώτη επίσημη αντίδραση και πρόταση από κάποιους μικρομετόχους της εταιρείας να παυθεί από τα καθήκοντα του σαν πρόεδρος της εταιρείας και να αποσυρθεί σε ρόλο συμβούλου, παραδίδοντας την διοίκηση σε κάποιον με πιο συγκεκριμένη επιχειρηματική στρατηγική. Μπορεί τότε η πρόταση αυτή να καταψηφίστηκε και να θεωρήθηκε “γραφική”, όμως τα πράγματα ύστερα από τόσο καιρό αποκαλύφθηκε ότι είναι πολύ διαφορετικά.

Η BlackRock που διαχειρίζεται κάποια σημαντικά κεφάλαια μέσα στην Tesla εξέφρασε την δυσαρέσκιά της για τους χειρισμούς του Musk και έβαλε προς ψηφοφορία την αντικατάσταση του από κάποιον ανεξάρτητο πρόεδρο μέσα από το διοικητικό συμβούλιο. Η “πρόταση μομφής” εναντίον του Musk συνέβη τον Ιούνιο, αρκετά πριν το “φιάσκο” της εξόδου της Tesla από το χρηματιστήριο, με την ψηφοφορία να διατηρεί (προφανώς) τον Elon Musk στην θέση του.

Η αποκάλυψη των εσωτερικών διεργασιών της Tesla έγινε κατά την διάρκεια κατάθεσης της BlackRock στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ η οποία ερευνά την υπόθεση της εξόδου της εταιρείας και τις δηλώσεις του Musk για “εξασφαλισμένη χρηματοδότηση”οι οποίες μπορεί να του επιφέρουν κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς. Σύμφωνα με την κατάθεση, τα fund που διαχειρίζεται η BlackRock πρότειναν ένα μέτρο που απαιτεί από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Tesla να είναι ένας ανεξάρτητος διευθυντής.

Ο Musk έχει ταυτόχρονα ρόλο προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στην εταιρεία που δημιούργησε, ενώ η πρόταση της BlackRock έλαβε την θετική ψήφο 17 εκατομμύρια μετόχων. Αντίθετα την παραμονή του Musk στο τιμόνι της εταιρείας ψήφισαν πάνω από 86 εκατ. μετοχές.

Αυτό που δεν είχε γίνει τότε γνωστό, ήταν ότι η πρόταση για καθαίρεση του Musk είχε την υποστήριξη μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο και σίγουρα δεν ήταν μια “γραφική” πρόταση από κάποιους ακτιβιστές επενδυτές όπως είχε αφήσει να εννοηθεί τότε η εταιρεία.

Μπορεί η παρουσία του Musk και οι χειρισμοί του να δίνουν στην Tesla τεράστια δημοσιότητα, ίσως περισσότερη από όσο θα ήταν χρήσιμο, όμως και μόνο το γεγονός πως ένα τέτοιο fund είναι εναντίον του, μπορεί να προκαλέσει τεράστιο εκνευρισμό στον Musk και ίσως να εξηγεί κάποιους από τους χειρισμούς του, ίσως ακόμα και την πρόθεση του να κάνει την εταιρεία ιδιωτική προκειμένου να “ξεφορτωθεί” τέτοιου είδους εμπόδια.

Εκτός από την BlackRock, ανοιχτά εναντίον του τάχθηκε και ο κορυφαίος σύμβουλος πληρεξουσίων η Institutional Services Shareholders, η οποία υποστήριξε την πρόταση της BlackRock και έθεσε ερωτήσεις για την αμοιβή και την ανεξαρτησία του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

“Η προσέγγιση της BlackRock στην επενδυτική διαχείριση καθοδηγείται από τα καθήκοντά μας ως προς την εμπιστοσύνη στους πελάτες μας, στους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων“, δήλωσε ο εκπρόσωπος της BlackRock. “Η προσέγγισή μας όσον αφορά την εμπλοκή με τις εταιρείες και τις δραστηριότητες με πληρεξουσιότητα είναι σύμφωνη με τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τη μακροπρόθεσμη αξία των μετόχων για τους πελάτες μας”.

Η BlackRock είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους μετόχους της Tesla και ελέγχει περίπου 6,7 εκατ. από τις 170 εκατ. μετοχές της εταιρείας, όπως αποκαλύπτει η Thomson Reuters.

Πηγή: emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις