Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Διάλεξη του Gilles Trystram σχετικά με τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων

Ο κύκλος εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος «Αειφόρος Ανάπτυξη» επικεντρώνεται φέτος στο θέμα των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, με πρώτη εκδήλωση τη διάλεξη του Γάλλου διακεκριμένου επιστήμονα, Gilles Trystram.
Προλογίζει ο Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Κίντζιος, Καθηγητής της Σχολής Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης.

Τι φαγητά θα βάζουμε άραγε αύριο στο πιάτο μας; Πώς μπορούμε να θρέψουμε με υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο τους 9 δισεκατ. ανθρώπους που υπολογίζεται ότι θα κατοικούν στον πλανήτη μας μέχρι το 2050;
Εταιρείες και εργαστήρια έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα καινοτομίας, καθώς τα αποθέματα του πλανήτη μας έχουν ήδη εξαντληθεί από τις εντατικές καλλιέργειες και την υπερκατανάλωση κρέατος. Πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση!

Ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου AgroParis Tech στη διάλεξή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα δώσει απαντήσεις σε μερικά από αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα.
Η καινοτομία κατέχει μακρά παράδοση στον τομέα των διατροφικών προϊόντων. Γνωρίζατε ότι η διαδικασία παρασκευής τυριού ανακαλύφθηκε γύρω στο 9.000 π.Χ.; Ότι η διαδικασία του τηγανίσματος επινοήθηκε γύρω στο 5.000 π.Χ. (αν και μόλις το 1680 οι τηγανητές πατάτες έκαναν την εμφάνιση τους στο Βέλγιο); Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της καινοτομίας στον τομέα της διατροφής έχει εξελιχθεί αρκετά, λαμβάνοντας ολοένα και περισσότερο υπόψιν τις προσδοκίες των καταναλωτών.

Ενώ η συμβατική γεωργία κατηγορείται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για το 1/4 περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της διάβρωσης της βιοποικιλότητας, της ρύπανσης των υδάτων και της εξάντλησης των εδαφών, ο Gilles Trystram διατυπώνει ορισμένες ιδέες και καινοτόμες σκέψεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της υφιστάμενης βιομηχανίας τροφίμων και την έρευνα για καινοτόμα συστήματα τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα αναθεωρεί το ζήτημα του τόπου παραγωγής, μεταποίησης και κατανάλωσης των πόρων. Η πραγματική πρόκληση θα είναι η ανάπτυξη και σχεδιασμός βιώσιμων συστημάτων τροφίμων ως ένα είδος συμβιβασμού μεταξύ της απόλαυσης που προσφέρει η άμεση κατανάλωση και της διαφύλαξης του περιβάλλοντος και της υγείας.

ο Gilles Trystram είναι καθηγητής και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου AgroParisTech. Έχει αναλάβει επίσης πολύ σημαντικά καθήκοντα σε εθνικό επίπεδο. Είναι πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου ACTIA, εθνικό κέντρο (φορέας) συντονισμού το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων και το οποίο συνδέει τις δραστηριότητες των τεχνολογικών Ινστιτούτων του αγροδιατροφικού τομέα. Συγκαταλέγεται επίσης στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την Διατροφή στην Γαλλία και σε πολλές άλλες επιτροπές εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκπροσωπεί την Γαλλία στο FoodWorkingParty, στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χημικών Μηχανικών, και στη Διεθνή Ένωση Μηχανικής και Τροφίμων (IAEF).
Ο Gilles Trystram, τέλος, έχει μεγάλο συγγραφικό έργο (πάνω από 400 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά) και είναι κάτοχος 4 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Το Ινστιτούτο AgroParis Tech είναι ένα Ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης με πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στον χώρο των βιοεπιστημών, της γεωπονίας και του περιβάλλοντος. Υπάγεται στο Υπουργείο Γεωργίας και στο Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας και στόχος του είναι να δώσει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα: παραγωγή τροφής με αειφόρο διαχείριση, προστασία των φυσικών πόρων, υποστήριξη της καινοτομίας, ανάπτυξη της βιοοικονομίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις