Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

TC Disrupt Berlin: Startups και networking υψηλού επιπέδου αλλά και… αποθήκευση σπέρματος!

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η μεγάλη εκδήλωση του TechCrunch στην Ευρώπη στο Arena Berlin με 3.000 εκπροσώπους από τον κόσμο των Startups, VCs και μεγάλων εταιρειών από την Ευρύτερη και τη Μέση Ανατολή. Αυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας είναι ότι πρόκειται για μια από τις εκδηλώσεις που αξίζει τα λεφτά της.

Αυτό επιβεβαίωσαν και οι ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Battlefield, ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε για άλλη μια χρονιά αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, οι οποίες δέχτηκαν πολλές κρούσεις από μεγάλες εταιρείες.

Για να εξηγήσουμε και τον τίτλο του παρόντος θέματος η Legacy, με έδρα την Ελβετία, κέρδισε τον διαγωνισμό, με τον founder να ανεβαίνει χαρούμενος στην σκηνή προτρέποντας μας να δώσουμε το σπέρμα μας για μακροχρόνια αποθήκευση! Η Legacy λειτουργεί μια παγκόσμια τράπεζα αποθήκευσης σπέρματος και παρεμφερών υπηρεσιών και όπως μας ανέφερε ο CEO της οι άντρες χάνουμε με το καιρό τη γονιμότητα μας και για αυτό το λόγο θα πρέπει να δώσουμε το σπέρμα μας -όσο είμαστε νέοι- για αποθήκευση αλλά και περαιτέρω έλεγχο. Η όλη διαδικασία γίνεται από το σπίτι του πελάτη και τα πακέτα ξεκινάνε από 1.000 και φτάνουν τα 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν έλεγχο γονιμότητας και αποθήκευση για ένα έτος. Μετά το πρώτο έτος υπάρχει μηνιαία συνδρομή.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ινδική ImagoAI η οποία έχει αναπτύξει ένα σύστημα ελέγχου των φυτών και της αγροτικής παραγωγής με οπτική αναγνώριση σε μαζική κλίμακα.

TechCrunch Disrupt Berlin: Ένα «hardcore» event για Startups με ελληνικό ενδιαφέρον!

Στην πεντάδα του τελικού συμμετείχε και η ελληνο-καναδική Kalepso, η οποία συμμετέχει στο befinnovative, με ένα πρωτοποριακό σύστημα πρόσβασης και επεξεργασίας κρυπτογραφημένων δεδομένων. Παρότι η παρουσίαση ήταν εξαιρετική και η απάντηση του Γιώργου Δεπάστα στην “δύσκολη” ερώτηση του Νίκου Μπονάτσου σχετικά με τα χαρακτηριστικά της λύσης που θα κάνει όλους εμάς τους Έλληνες υπερήφανους, πλήρης, φαίνεται ότι η κρυπτογραφία βάσεων δεδομένων δεν είναι τόσο “sexy” όσο η αποθήκευση σπέρματος.

Βεβαία η ιστορία έχει δείξει ότι οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό του TechCrunch και ειδικά οι δευτεραθλητές τα έχουν πάει εξαιρετικά μια και σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν εταιρείες όπως το Dropbox και η N26.

H τελευταία ημέρα είχε και μερικές ενδιαφέρουσες ομιλίες ειδικά αυτή του Valentin Stalf της N26 και του Ricky Knox της αγγλικής νεοτράπεζας Tandem. O CEO της Ν26 ανέφερε ότι η FinTech συνεχίζει με σταθερά βήματα την ανάπτυξη της αλλά και την προσέλκυση πελατών σε μεγάλες αγορές, μια και έχει φτάσει τα 2.000.000 πελάτες, με το μεγάλο στοίχημα να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο σε πρώτη φάση, οι ΗΠΑ σε δεύτερη, όπου ο ανταγωνισμός και το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι σημαντικές προκλήσεις.

Ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, που μόλις ξεκίνησε τις υπηρεσίες της η N26, εγγράφει περίπου 1.000 πελάτες την ημέρα, με την συντριπτική πλειοψηφία των 60 εκατ. πολιτών να είναι συνδιαλέγεται ακόμα με τις παραδοσιακές τράπεζες, ενώ περίπου 3 εκατ. κόσμος δεν έχει καν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα! Monzo και Revolut είναι οι μεγάλοι ανταγωνιστές εκεί μαζί με τις υπόλοιπες νεοτράπεζες, Tandem, Atom και Sterling.

Επίσης, ανέφερε ότι η N26 έχει αυτή τη στιγμή 1 δισ. ευρώ σε καταθέσεις κάτι που δείχνει την εμπιστοσύνη του κόσμου σε ότι αφορά τα χρήματά του. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι η Ν26 να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεται καθημερινά ο πελάτης μέσα από το κινητό του και όχι μόνο, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι μέσα στις προτεραιότητές της FinTech η Ελλάδα.

Ο Ricky Knox της Tandem δεν θεωρεί την N26 άμεσο ανταγωνιστή μια και η δική του FinTech θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στα πιστωτικά προϊόντα, όπως κάρτες και τα δάνεια, μια και έχουν υψηλό περιθώριο κέρδους (περίπου 230 λίρες ανά πελάτη το έτος). Όπως ανέφερε, η Tandem έχει ήδη 500.000 πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σταθερή αυξητική τάση, ενώ μόλις ξεκίνησε τις υπηρεσίες της στο Hong Kong. Στην ερώτηση αν το Brexit μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία της απάντησε ότι η Tandem θα έχει πανευρωπαϊκή άδεια λειτουργίας (η οποία τελικά είναι μια αρκετά πιο δύσκολη διαδικασία απ’ ότι αρχικά υπολόγιζε).

O Νίκος Μπονάτσος της General Catalyst στην ερώτηση του κοινού για το πιο βασικό χαρακτηριστικό των founders που ψάχνει, απάντησε η “αχαλίνωτη φιλοδοξία αλλά και το disrupt της αγοράς που στοχεύει”.

Ο Frank Salzgeber, υπεύθυνος καινοτομίας του European Space Agency ανέφερε ότι το διάστημα θα πάρει τη θέση του ανάμεσα στα (επίγεια) δίκτυα επικοινωνίας και μεταφοράς δεδομένων και θα προσφέρει πολλές και συναρπαστικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και κυβερνήσεις ενώ οι Startups που ασχολούνται με το διάστημα αυξάνονται συνεχώς. Ανέφερε ως παράδειγμα τους μικρούς δορυφόρους CubeSat, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες μέσω των φωτογραφιών που συλλέγουν συνεχώς από την Γη, για περιβαλλοντολογικά αλλά και κοινωνικά ζητήματα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόγραμμα ESA Business Incubation έχει υποστηρίξει 650 Startups από το 2003, με 20 κέντρα καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη.

O Robby Stein, διευθυντής προϊόντος στο Instagram, τέλος ανακοίνωσε στο TCDisrupt Berlin την νέα λειτουργία Close Friends όπου επιτρέπει την δημιουργία πιο προσωπικών κύκλων επικοινωνίας με κοντινούς μας ανθρώπους και φίλους στις Ιστορίες στο Instagram.

Οι εντυπωσιακές Startups της δεύτερης ημέρας

Κλείνοντας την αναφορά μας από το TCDisrupt Berlin θα πρέπει να σταθούμε στις Startups της δεύτερης ημέρας οι οποίες ήταν σαφώς πιο “εντυπωσιακές” από την πρώτη μέρα.

Η έμφαση ήταν στο FinTech, Blockchain, EdTech, Hardware – Robotics και στα παιχνίδια ενώ υπήρχε μάλιστα αντιπροσωπία παλαιστινίων Startuppers από την GazaSkyGeeks, ομάδες από την Womem in Tech Berlin αλλά και από το γερμανικό VC Cavalry Ventures.

Θα επανέλθουμε με μερικές που ξεχωρίσαμε αλλά μέχρι τότε μπορείτε να δείτε όλες τις ομάδες που είχαν Stand στην εκδήλωση εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις