Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H ετήσια έρευνα State of Startups 2018

Το First Round VC, όπως ίσως μπορείτε να καταλάβετε από το όνομά του, ειδικεύεται στην υποστήριξη εταιρειών όταν αυτές ακόμα είναι σε επίπεδο δυο ατόμων και μιας πολύ καλής ιδέας. Τα τελευταία έτη τρέχει μια έρευνα στην μεγάλη κοινότητα Startups που έχει χτίσει για πολλά και διάφορα σχετικά θέματα.

Uber και Square είχαν το πρώτα τους γραφεία στην First Round ενώ Wikia και Roblox ανήκουν στο portofolio εταιρειών που έχει υποστηρίξει. Ιδρύθηκε το 2004 από τον Josh Kopelman και έχει την έδρα της στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α.

Η έρευνα State of Startups όπως προαναφέραμε τρέχει για 4η χρονιά και συμμετείχαν πάνω από 529 founders με τα βασικά συμπεράσματα να είναι ως ακολούθως:

Ηλικιακή προκατάληψη

Η μεγαλύτερη προκατάληψη από πλευράς επενδυτών είναι η ηλικία! 37% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι υπάρχει ηλικιακή προκατάληψη, 28% ότι υπάρχει προκατάληψη στο φύλο και 26% στη φυλή! Το 89% όμως πιστεύει ότι υπάρχει έντονη προκατάληψη απέναντι στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η “μεγαλύτερη ηλικία” στον κόσμο των tech startups είναι τα 46 έτη.

Founders και γονείς

Τα 2/3 των ανδρών founder λένε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας είναι υποστηρικτικές για τους γονείς. Ωστόσο, μόνο το 1/3 των γυναικών founders αισθάνονται το ίδιο. Οι γυναίκες ήταν επίσης δύο φορές πιο πιθανό να αναφέρουν προκατάληψη των επενδυτών κατά ιδρυτών που είναι έγκυες ή έχουν παιδιά.
To 75% των ερωτηθέντων προσφέρει τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι αλλά από την άλλη το 65% των ιδρυτών λέει ότι δεν έχουν ειδικό χώρο για τις θηλάζουσες μητέρες, ενώ το 90% δεν προσφέρει υποστήριξη παιδιών, πιστώσεις ή άλλα προγράμματα.

Πάνω απ΄όλα η επικοινωνία

70% των ιδρυτών αναφέρει ότι εργαλεία όπως το Slack και το Yammer αυξάνουν την παραγωγικότητα ενώ το 98% τα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. 

Αισιοδοξία για τις δημόσιες εγγραφές 

To 78% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι IPOs θα διατηρήσουν την αυξητική τους τάση και το 2019 με μεγάλα ονόματα όπως οι Uber και Slack να ετοιμάζονται να μπουν στο χρηματιστήριο.

Το επόμενο κύμα founders θα προέλθει από την… Uber

Στην ερώτηση ποια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ θα “γεννήσει” την επόμενη γενιά πετυχημένων founders, το 23% των ερωτηθέντων ονόμασε την Uber. Slack (16% ), Stripe (15% ) και Airbnb (14% ) ήταν οι επόμενες στη σειρά.

Περαιτέρω αύξηση στην αξία της Stripe

Η αποτίμηση της Stripe βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα, στα $20 δις, αλλά οι founders εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα αυξηθεί περισσότερο κατά την επόμενη δεκαετία. Το 19% των ιδρυτών πόνταρε σε αυτή και ακολουθούν SpaceX (13%), Coinbase (13%), Slack (11%) και Airbnb (10%).

Η Κίνα θα γίνει το κέντρο της τεχνολογίας… το 2028

Εννέα από τις είκοσι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο είναι κινεζικές ενώ το 39% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Κίνα θα γίνει ο κυρίαρχος στο χώρο της τεχνολογίας μέχρι το 2028. Βέβαια το 57% πιστεύει ότι οι Η.Π.Α. θα παραμείνουν στο επίκεντρο.

Η Softbank κάνει καλό!

Πολλοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι είναι πιθανό να έχουν έναν ανταγωνιστή που χρηματοδοτείται από την Softbank, ωστόσο το 70% εξακολουθεί να βλέπει τη Softbank ως μια θετική δύναμη για τον κόσμο τεχνολογίας.

Οι μεγάλοι “κακοί” της τεχνολογίας

Το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θεωρούνται ως οι “κακοί” της υπόθεσης, αλλά στην ερώτηση αν οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι “κακοί” το ποσοστό έπεσε στο 50%, το οποίο παραμένει υψηλό.

Σκεπτικισμός για το Blockchain

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πειραματίζονται με κάποιο τρόπο με τις τεχνολογίες των κρυπτονομισμάτων, αλλά και με τα ίδια τα κρυπτονομίσματα, λιγότερο του 1% θεωρούν θα φέρουν την επανάσταση στον χώρο τους. Το 13% πιστεύει ότι θα γίνει το blockchain μια κυρίαρχη τεχνολογία στο μέλλον ενώ το 40% ανέφερε ότι έχουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα.

Μπορείτε να δείτε τα πλήρη αποτελέσματα εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις