Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΝΟΥΝΟΥ Idea Challenge: Ένας διαγωνισμός καινοτομίας για όλη την αλυσίδα παραγωγής στην γαλακτοβιομηχανία

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η τελετή απονομής των βραβείων του μεγάλου διαγωνισμού ΝΟΥΝΟΥ Idea Challenge της FrieslandCampina Hellas ο οποίος έτρεξε τους τελευταίους εννέα μήνες σε συνεργασία με πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν να αποτυπώσει την καινοτομική δυναμική ερευνητικών ομάδων, που ασχολούνται με τον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός διερεύνησε την διαδικασία μεταφοράς αυτών των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες καλές πρακτικές στον κλάδο, με τελικό στόχο την ανάδειξη δυνητικά αξιοποιήσιμων περιπτώσεων εφαρμογής στη βιομηχανία τροφίμων, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Το ΝΟΥΝΟΥ Idea Challenge έτρεξε από τη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.ΝΟΩ του ΕΜΠ και  την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Breakeven Consulting και αναζήτησε ιδέες στους τομείς: Κτηνοτροφία, Βιωσιμότητα-Ασφάλεια-Ποιότητα, Σχεδιασμός προϊόντος, Παραγωγής και Τεχνολογίες εμπλοκής τελικών χρηστών.

Συνολικά κατατέθηκαν 21 προτάσεις απο πάνω απο 60 συμμετέχοντες από 6 Ακαδημαικά ιδρύματα, (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Δημοκρήτιο, Πατρών, Γεωπονικό, ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης) ενώ στη τελική φάση πέρασαν 14 ομάδες.

Το χρηματικό βραβείο των 2.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα της Γεωργίας Φραγκολάκη στην κατηγορία Καινοτόμα και λειτουργικά προϊόντα γάλακτος και γιαουρτιού.

Πιλοτική εφαρμογή της ιδέας στις εγκαταστάσεις της FrieslandCampina Hellas, και συγκεκριμένα σε συνεργαζόμενη φάρμα, κέρδισε η ομάδα του Χ. Χριστοδούλου στην κατηγορία Κτηνοτροφία – Βιωσιμότητα – Ασφάλεια – Ποιότητα με ενα σύστημα βελτίωσης της υγείας και ευζωίας των μηρυκαστικών ζώων αλλά ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων πρϊόντων μέσω εμπλουτισμού των ζωοτροφών.

Ένταξη στην Θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ε.Μ.Π. κέρδισε η ομάδα της Ευφημίας Δερμεσονλούσγλου με μια παρασκευή ροφήματος αβοκάντο με αξιοποίηση του ορού στραγγιστού γιαουρτιου  με την επωνυμία Avoyog. Η ομάδα είχε κερδίσει και τον διαγωνισμό ECOTROPHELIA, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και προέρχεται από την Σχολή Χημικών Μηχανικών (Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων) του Ε.Μ.Π.

Έμμισθη πρακτική άσκηση 6μηνης διάρκειας στην εταιρεία FriesandCampina Hellas κέρδισε η Μαρία Λινάρδου με μια εφαρμογή για Smartphones με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Πιλοτική εφαρμογή στις εγκαταστάσεις της FrieslandCampina Hellas στην Πάτρα κέρδισε η Έλλη Κατσίρη με ενα σύστημα βελτίωσης της ποιότητας των εσωτερικών χώρων της παραγωγής με χρήση αισθητήρων.

Τέλος η ομάδα της Avoyog όλα δείχνουν ότι θα βγάλει το προϊόν της στην αγορά σύντομα μια και κέρδισε ενα Business Incubation για την ανάπτυξη και λανσάρισμα του νέου προϊόντος από την FrieslandCampina Hellas.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις