Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Θ. Φέσσας (ΣΕΒ): “Η Ελλάδα να διδαχθεί από τις ισραηλινές startups”

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ και την υποστήριξη του ΣΕΒ διοργανώνει Workshop Ανταλλαγής Εμπειριών Start-Up τεχνολογικών επιχειρήσεων του Ισραήλ και της Ελλάδας. Το Workshop, το οποίο συντονίζουν έμπειροι ισραηλινοί μέντορες του Start-Up Nation Central, θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανταλλάξουν, σε μικρές ομάδες, ιδέες, εμπειρίες και διδάγματα που έμαθαν, σχετικά με τον κύκλο ζωής νέων καινοτόμων επιχειρήσεων τεχνολογίας που λειτουργούν μέσα σ’ ένα ανταγωνιστικό οικοσύστημα.Οι συμμετέχοντες προέρχονται από τους κλάδους του Διαδικτύου, Τεχνολογιών Τροφίμων, Τεχνολογιών Ιατρικής & Ψηφιακών Υπηρεσιών Υγείας καθώς και Τεχνολογιών Τραπεζικού Κλάδου.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του επιχειρηματικού μοντέλου της χώρας σημειώνοντας ότι η επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία αποτελεί τη μόνη ασφαλή επιλογή για την οικονομική ανάπτυξη, σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι το παράδειγμα του Ισραήλ με τις 5000 start-ups και τις 68 τεχνολογικές εταιρίες που διαπραγματεύονται στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο Nasdaq δείχνει το δρόμο. «Να διδαχθούμε από την εμπειρία των καινοτόμων start-ups εταιριών του Ισραήλ και να κάνουμε την καινοτομία εθνική προτεραιότητα. Εκεί οι δημόσιες επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία απέδωσαν γιατί συνδυάστηκαν με τη μακροχρόνια, αταλάντευτη συνεργασία κράτους, πανεπιστημίων, ερευνητικής κοινότητας και επιχειρήσεων».

Ο Θ. Φέσσας διατύπωσε μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη χώρα μας:
* Αποτελεσματική πρόσβαση σε χρηματοδότηση (risk capital)
* Ενίσχυση των δαπανών και βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου στην έρευνα και καινοτομία.
* Αποτελεσματική προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
* Ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ ερευνητικής κοινότητας, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.
* Ειδική φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία λειτουργίας των νέων καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ακόμη ότι δεν νοείται ανάπτυξη των start-ups χωρίς τη συνεργασία με τις μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα σημαντικών επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, ανάπτυξη δεξιοτήτων και υποδομών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις