Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Για “αθέμιτο ανταγωνισμό” εξετάζει το Libra η ΕΕ

Οι ρυθμιστικοί φορείς της ΕΕ εξετάζουν το Libra, το προτεινόμενο κρυπτονόμισμα του Facebook για να διαπιστώσουν αν αυτό πλήττει τον ανταγωνισμό, δήλωσαν την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή εποπτική αρχή που ασχολείται με τα μονοπώλια.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, δήλωσε ότι ο λεπτομερής έλεγχος είναι δικαιολογημένος, παρόλο που το νέο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο θα υποστηριχθεί από τέσσερα επίσημα νομίσματα και θα είναι διαθέσιμο σε δισ. χρήστες του Facebook ανά τον κόσμο, δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει.

Τον προηγούμενο μήνα, η Επίτροπος απέστειλε ερωτηματολόγια στα 28 μέλη του Libra Association με έδρα τη Γενεύη, που συστάθηκε για να ελέγχει το νέο νόμισμα, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τους όρους προσχώρησης τους στην Ένωση, σύμφωνα με το Reuters. Η επίτροπος ρώτησε επίσης πώς θα ενσωματωθούν στις πλατφόρμες WhatsApp, Messenger, Instagram και Calibra του Facebook τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που υποστηρίζονται από το Libra, πώς θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα των καταναλωτών και σε ποιον θα ανήκουν.

Πριν λίγες μέρες, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε τις ανησυχίες της για το Libra, λέγοντας ότι το νόμισμα μπορεί να υπονομεύσει τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καθορίζει τη νομισματική πολιτική καθώς και ότι η Ευρώπη πρέπει να αγνοήσει τις σειρήνες των «αναξιόπιστων υποσχέσεων» του.

Ωστόσο, η έλευση του Libra δεν έχει προκαλέσει “αναταραχές” μόνο στην Ευρώπη. Πρόσφατα, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής, Maxine Waters, συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ελβετία σχετικά με το Libra και δήλωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του νομίσματος, ενώ παρόμοιες ανησυχίες έχει εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής Jerome Powell αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις