Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γερουσιαστές ζητούν από Mastercard, Visa και Stripe να μην στηρίξουν το Libra

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές, Sherrod Brown και Brian Schatz ζητούν, μέσω επιστολών, από τις Visa, Mastercard και Stripe να ξανασκεφτούν τη συμμετοχή τους στο Libra Association του Facebook, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι γερουσιαστές είπαν στις εταιρείες ότι το Libra αποτελεί κίνδυνο για τον τομέα των πληρωμών και τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά δίκτυα, ενώ τους υπέδειξαν ειδησεογραφικά άρθρα που μιλούν για έλλειψη διαφάνειας του Libra.

H επιστολή τους, ανέφερε χαρακτηριστικά: «το Κογκρέσο, οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές και οι εταιρείες – δυνητικά μέλη του Libra Association προσπάθησαν να λάβουν επαρκείς πληροφορίες από το Facebook για τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από το Libra, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της χρηματοδότησης εγκληματικών και τρομοκρατικών πράξεων, της αποσταθεροποίησης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, της παρέμβασης στη νομισματική πολιτική ή της έκθεσης των καταναλωτών σε κινδύνους που περιορίζονται επί του παρόντος σε επενδυτές.”

“Σας παροτρύνουμε να εξετάσετε προσεκτικά πώς οι εταιρείες σας θα διαχειριστούν αυτούς τους κινδύνους προτού προχωρήσετε, δεδομένου ότι το Facebook δεν έχει ακόμη αποδείξει στο Κογκρέσο, στις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές – και ίσως ούτε στις εταιρείες σας – ότι παίρνει σοβαρά αυτούς τους κινδύνους”.

“Το Facebook αγωνίζεται σήμερα να αντιμετωπίσει τεράστια ζητήματα, όπως παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, παραπληροφόρηση, παρεμβολές στις εκλογές, διακρίσεις και απάτες, και δεν έχει καταδείξει την ικανότητά του να ελέγξει αυτές τις αποτυχίες. Θα πρέπει να ανησυχείτε ότι τυχόν αδυναμίες στα συστήματα διαχείρισης του κινδύνου του Facebook θα γίνουν αδυναμίες στα συστήματά σας που ίσως να μην μπορείτε να μετριάσετε αποτελεσματικά”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή έρχεται στο “φως” λίγες μέρες μετά την αποχώρηση της PayPal από το Libra Association και εν μέσω ευρέων αντιδράσεων για το κρυπτονόμισμα του Facebook. Από την ανακοίνωσή του, τον Ιούνιο, και μετά, το Libra έχει προκαλέσει “πανικό” σε Ευρώπη και Αμερική, με τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς να το ελέγχουν εξονυχιστικά και να προσπαθούν να το καταστείλουν, την ώρα που οι “φωνές” για δημόσια κρυπτονομίσματα πληθαίνουν.

Το Facebook έχει προσπαθήσει κατά καιρούς να μετριάσει τους φόβους γύρω από το libra, λέγοντας ότι θα επιτρέψει τον διεξοδικό έλεγχο του πριν την κυκλοφορία του και διαβεβαιώνοντας ότι το Facebook δεν θα έχει μονομερή έλεγχο του νομίσματος.

Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός που φτιάχτηκε εξαρχής το Libra Association, μια ένωση 28 εταιρικών υποστηρικτών που υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν στην διαχείριση του νέου κρυπτονομίσματος. Όπως είχε ανακοινωθεί από την πρώτη στιγμή, όλα τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης θα επένδυαν τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τα λειτουργικά κόστη της Ένωσης και να λανσάρουν ένα «κινητροδοτικό» πρόγραμμα για την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος. Όμως, οι επενδύσεις αυτές δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και οι επενδυτές, όπως βλέπουμε, αρχίζουν και αποχωρούν.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις