WinnersFund: Ξεκινά το Φεβρουάριο η πλατφόρμα crowdfunding με Algae Farms, Spreeade Hipp και Φάρμα Δοξάτου

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του το WinnersFund, η πλατφόρμα Crowdfunding που φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο χρηματοδότησης και εξωστρέφειας για ελληνικές νέες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.

Το WinnersFund ξεκινά την λειτουργία του με τρεις νέες επιχειρηματικές ιδέες οι οποίες αναζητούν χρηματοδότηση. Πρόκειται για τις Algae Farms, το Spreeade Hipp και τη Φάρμα Δοξάτου.

Υπενθυμίζεται ότι η AlgaeFarms είχε διεξάγει Αρχική Δημόσια Πρόταση της για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το καλοκαίρι, η οποία δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση του WinnersFund, κάθε μία από τις 3 εταιρείες θα αναζητήσει κεφάλαια μέχρι και 100.000 ευρώ, προκειμένου να απαιτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκδοση ενημερωτικού δελτίου.

Το WinnersFund εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεσμό του επιχειρηματικού Crowdfunding, δίνοντας έτσι διέξοδο, σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε ελληνικές ιδέες που δεν έχουν πρόσβαση στις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικές καινοτόμες ιδέες στις οποίες δε θα είχαν την πρόσβαση χωρίς το WinnersFund.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τo WinnersFund, στον έναν μήνα που δέχεται προεγγραφές, έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από δέκα νέες επιχειρηματικές ιδέες κατάλληλες για Crowdfunding. Στο σύνολό τους είναι καινοτόμες με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό, ενώ προέρχονται από πολλές περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δυο αφορούν την παραγωγή ενέργειας, δυο τον πρωτογενή τομέα, τρεις αποσκοπούν στη βιομηχανική κι εμπορική εκμετάλλευση ελληνικών εφευρέσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και δυο προέρχονται από το δευτερογενή τομέα.

Τα επενδυτικά σχέδια
Το επενδυτικό σχέδιο της Algae Farms (Hellas) ΑΕ (με έδρα την Πρέβεζα) προβλέπει την παραγωγή “πράσινων” ενεργειακών καυσίμων από άλγη (βιοελαίου, pellets και briquettes). Στόχος του επενδυτικού σχεδίου είναι η εξέλιξη της εταιρίας σε βασικό ευρωπαϊκό παραγωγό και προμηθευτή κοστολογικά ανταγωνιστικών και περιβαλλοντικά ορθών βιοκαυσίμων. Επιδίωξη της εταιρείας είναι η εδραίωση της στο διεθνή χώρο, αλλά και η εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας στη βιομηχανία των βιοκαυσίμων.

To Spreeade Hipp είναι το πρώτο ελληνικό ισοτονικό αναψυκτικό (sports drink) και το μόνο στον κόσμο με ιπποφαές με πατέντα του OBI. Το ιπποφαές είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς περιέχει υψηλότατη συγκέντρωση σε βιταμίνες και περισσότερα από 190 στοιχεία πολύτιμα για τον οργανισμό. Το Spreeade Hipp ήδη παράγεται σε μικρές ποσότητες στη Μακεδονία. Η συνταγή του είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Ελληνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου κι ενός από τα τρία μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας. Σημαντικό μέρος του ποσού-στόχου της καμπάνιας Crowdfunding θα διατεθεί στο Πανεπιστήμιο για τη διεξαγωγή της πρώτης διεθνούς κλινικής έρευνας για το ιπποφαές, υπό την επίβλεψη επιστημονικής ομάδας.

Τέλος, η Φάρμα Δοξάτου (με έδρα το Δοξάτο Δράμας) φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ολοκληρωμένο μοντέλο της κτηνοτροφικής συμπαραγωγής με πολυκαλλιέργεια. Το μοντέλο είναι ήδη καθιερωμένο στο εξωτερικό λόγω του πολλαπλάσιου οικονομικού και περιβαλλοντικού οφέλους, σε σχέση με τις συμβατικές μονοκαλλιέργειες που επικρατούν στη χώρα μας. Στην πλήρη του ανάπτυξη, προβλέπει τη βιολογική πολυκαλλιέργεια 500 στρεμμάτων με φρούτα, κηπευτικά, καλαμπόκι και βίκο που θα ταΐζουν 500 αιγοπρόβατα, 10.000 κότες αυγοπαραγωγής και 100-500 χοίρους, όλα ελευθέρας βοσκής. Έχουν ήδη εξασφαλισθεί η κατάλληλη γη με τις απαιτούμενες πάγιες εγκαταστάσεις, ο βασικός εξοπλισμός, το αρχικό ζωικό κεφάλαιο και μεγάλο μέρος των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

Ποιοι τρέχουν το WinnersFund
Κωνσταντίνος Παρίσσης (International Strategy)
Ο Κωνσταντίνος Παρίσσης είναι Δικηγόρος και Οικονομολόγος με έδρα τις Σέρρες, έχοντας ωστόσο εμπειρία από την εργασία του ως νομικού συμβούλου σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ως Δικηγόρος ειδικεύεται στο Δημόσιο, το Εταιρικό και το Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ενώ ως Οικονομολόγος σε θέματα Στρατηγικής και Δημόσιας Διοίκησης. Σημαντικότεροι πελάτες του είναι η ΚΑΠΑ Research, ο Όμιλος Euromedica, ομοσπονδίες επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών, διεθνείς επενδυτές κλπ.. Έχει συμμετάσχει από τις θέσεις του Project Manager και του επικεφαλής Επιστημονικού Συμβούλου σχεδόν σε όλα τα έργα εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης κατά την προηγούμενη δεκαετία, όπως η ίδρυση των ΚΕΠ, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αποδήμου Ελληνισμού και Μεταναστών, το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δ. Αθηναίων “195”, και διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Ασχολείται συστηματικά με τη διεθνή νομοθεσία για το Crowdfunding από το 2011.

Ιωάννης Ξανθάκης (Managing Director)
Ο Ιωάννης Ξανθάκης ξεκίνησε την καριέρα του ως Μηχανικός Πληροφοριακών Συστημάτων σε εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού χρηματιστηριακού και & back office χρηματιστηριακών συστημάτων, όπως οι Origin, Natfeed, Broker Systems, Profile Software και Exodus. Το 2002 εισήγαγε στην ελληνική κεφαλαιαγορά μία από τις πρώτες web εφαρμογές για την προβολή των τιμών του ελληνικού χρηματιστηρίου σε πραγματικό χρόνο. Είναι μέλος των Financial Markets Association και American Finance Association, έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια FOREX και διαθέτει άδεια τάξης Α’ της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Έχει διατελέσει στέλεχος επί σειρά ετών σε Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών με πιο πρόσφατη την Oxygen Capital ΑΧΕΠΕΥ, όπου διατηρούσε τη θέση του Εσωτερικού Ελεγκτή. Παράλληλα ήταν Σύμβουλος της Επενδυτικής Επιτροπής του Private Equity Fund της Oxygen Capital σε τεχνολογικά θέματα.

Ιωάννης Τσακίρης (Business Development Director)
Ο Ιωάννης Τσακίρης είναι Οικονομολόγος με Διδακτορικό στο Management Science & Economics. Είναι εγκεκριμένο μέλος του Institute of Chartered Ship Brokers του Λονδίνου, φέρει την πιστοποίηση του Διαχειριστή Επενδύσεων του Institute of Investment Management And Research του Ηνωμένου Βασιλείου και διαθέτει άδεια τάξης Γ’ της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Έχει πολύχρονη εμπειρία σε υψηλές διεθνείς εκτελεστικές θέσεις από τον Τραπεζικό και τον Επενδυτικό Τομέα (Όμιλος Αριστοτέλη Ωνάση, Barclays Bank, American Express, Citibank, Τρ. Πειραιώς, Eurobank κ.α.). Σήμερα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιου της MAGNA TRUST Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

[Επανόρθωση 16/1/2015 – 10:56: Σύμφωνα με ενημέρωση από την Winners Fund, η εταιρεία Algae Farms δεν θα συμμετέχει τελικά στην πλατφόρμα crowdfunding μετά την ανεύρεση των επενδυτικών κεφαλαίων που αναζητούσε]

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις