Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ελλάδα συμμετέχει στον σχεδιασμό της επόμενης γενιάς διαστημικών τεχνολογιών

Στις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τη στρατηγική της περιόδου 2021-2023, που ολοκληρώθηκαν στις 28 Νοεμβρίου στη Σεβίλλη, συμμετείχε η Ελλάδα.

Για πρώτη φορά από το 2005, όταν και εντάχθηκε στην ESA, η Ελλάδα συμμετέχει έμπρακτα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της νέας γενιάς δορυφορικών τεχνολογιών και εφαρμογών μέσω των προαιρετικών προγραμμάτων του Οργανισμού για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η συμμετοχή της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας στην επόμενη γενιά διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών της Ευρώπης, υπηρετεί τους σχετικούς εθνικούς στρατηγικούς στόχους και εστιάζει κυρίαρχα στους τομείς των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών 5G (Space & 5G) και της γεωεπισκόπησης (Earth Monitoring) με αντίστοιχες προβλέψεις στον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού.

Στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης, ο οποίες εκπροσώπησε τη χώρα, τόνισε πως «ξεκινάμε με ρεαλισμό και σύνεση το ταξίδι για την προώθηση των επενδύσεων και της σχετικής αγοράς σε ένα απαιτητικό, πολύπλοκο, αλλά και εκρηκτικά αναπτυσσόμενο πεδίο όπως αυτό των διαστημικών εφαρμογών. Η ευρωπαϊκή αγορά εμφανίζει ένα συνολικό κύκλο εργασιών 66,5 δισ. ευρώ και η Ελλάδα, συντονισμένα, σε συνεργασία με την ESA, διεκδικεί το μερίδιο της, αξιοποιώντας το εξαιρετικό επιστημονικό της δυναμικό σε συνδυασμό με το αντίστοιχο επιχειρηματικό ταλέντο». Επισήμανε επίσης πως «όσο και αν ακούγεται μη αναμενόμενο, η Ελλάδα ολοκληρώνει ήδη το δικό της κλειστό κυβερνητικό δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών το οποίο αναγνωρίζεται ως βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι μια από τις επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν εθνικό σύστημα κυβερνητικών δορυφορικών επικοινωνιών, ανθεκτικό σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης καθώς και δορυφορικές τηλεπικοινωνίες για σκοπούς άμυνας και ασφάλειας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις