Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Rebrain Greece: Μία πρωτοβουλία, 500 Έλληνες, “χίλιες” αντιδράσεις

Παρουσιάστηκε χθες η πρωτοβουλία «Rebrain Greece – Ο Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Αγοράς Εργασίας», η οποία αναπτύχθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κατά την παρουσίαση του Rebrain Greece, στην οποία παρέστη και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, αναλύθηκαν με λεπτομέρεια οι διαστάσεις του σύγχρονου κοινωνικού φαινομένου του Βrain Drain, η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα της επιστροφής των νέων πτυχιούχων στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς και οι στόχοι και δράσεις που θα αναπτυχθούν μέσω του Rebrain Greece για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της διασποράς που αναζήτησαν εργασία και καλύτερες συνθήκες σε χώρες του εξωτερικού.

Οι μεγάλες δράσεις του Rebrain Greece

Ο υπουργός παρουσίασε τις τέσσερις μεγάλες δράσεις του Rebrain Greece, οι οποίες είναι:

  • Δράση «Ελλάδα Ξανά» με το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού 500 Ελλήνων του εξωτερικού υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας, ηλικίας 28-40 ετών, με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησής τους (70%) και με ελάχιστη μηνιαία αμοιβή 3.000 ευρώ με την υποχρέωση να εργαστούν για άλλους 12 μήνες στην επιχείρηση.
  • Σύσταση φορέα Rebrain Greece με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που θα παρέχει τεχνική βοήθεια και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στους τομείς παρακολούθησης και ανάλυσης της αγοράς εργασίας και σχεδιασμού ενεργητικών πολιτικών.
  • Ανάπτυξη πλατφόρμας Rebrain Greece CoLab, στην οποία θα δημιουργηθεί ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού και θα ενσωματωθούν δεδομένα καταγραφής των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων.
  • 1ο Σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει έξυπνες δράσεις στοχευμένων δημόσιων πολιτικών για την αγορά εργασίας, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης δεδομένων και τις αρχές της συλλογικής νοημοσύνης.
Οι αντιδράσεις

Στο άκουσμα των νέων αυτών πρωτοβουλιών οι αντιδράσεις στον κόσμο του διαδικτύου ήταν πολλές και κάποιες από αυτές ιδιαίτερα επικριτικές. Πολλοί σχολίασαν ότι το ποσό των 3.000 ευρώ είναι μικρό συγκριτικά με τον μισθό που λαμβάνει ένας νέος επιστήμονας (και όχι μόνο) στο εξωτερικό. Άλλοι υπογράμμισαν ότι δεν είναι μόνο τα χρήματα αυτά που κάνουν τους νέους να μεταναστεύουν αλλά και η ποιότητα ζωής, η έλλειψη γραφειοκρατίας και άλλων προβλημάτων της ελληνικής καθημερινότητας. Κάποιοι πάλι αναρωτήθηκαν τι θα συμβεί μετά το πέρας των 12 μηνών, αν όσοι επιστρέψουν θα έρθουν πάλι αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα.

Σε όλα αυτά τα επιχειρήματα υπήρχε βέβαια και απάντηση – πολλοί ήταν αυτοί που σημείωσαν ότι ο μισθός των 3.000 ευρώ είναι πολύ καλός για τα ελληνικά δεδομένα, αν σκεφτεί κανείς τιμές ενοικίων ή άλλα λειτουργικά κόστη που στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ άλλοι είπαν πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα που ήταν πριν από κάποια χρόνια, από την άποψη ότι έχει περισσότερες ευκαιρίες για υψηλής ειδίκευσης προσωπικό. Σε όλα αυτά, προστέθηκε και άλλο ένα βασικό επιχείρημα το οποίο εξέφρασε και ο Πάνος Παπαδόπουλος, partner της Marathon VC, που βασίζεται στο ερώτημα “τι στελέχη θέλουμε”.  

Ο Πάνος Παπαδόπουλος, Partner στο Marthon Venture Capital, σε δημοσίευσή του στο Facebook “κατηγόρησε” τους επικριτές, κάνοντας λόγο για “ελιτισμό” με τους ακαδημαϊκούς, διερωτώμενος τι πρόβλημα υπάρχει με το να επιστρέψουν “προγραμματιστές, product managers και μαρκετίστες” και απαριθμώντας κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που προσφέρει το υπουργείο.

Αναλυτικά η δημοσίευση

“H κίνηση αυτή λέει ότι το υπουργείο θα επιδοτήσει το 70% της ελάχιστης αμοιβής 3.000 για Έλληνες που έχουν υψηλή εξειδίκευση και προτείνονται να γυρίσουν. Χοντρικά μιλάμε για 30.000 ευρώ.

Στις εταιρίες του Marathon που πάνε καλά βλέπουμε μικτούς μισθούς σε senior professionals στα επίπεδα των 50, 60, 70 χιλιάδων το χρόνο. Και φυσικά δίνουμε πάνω από 100 σε στελέχη που δε μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα.

Τώρα με τα 30 αυτά μπορούμε να δώσουμε ένα μπόνους δηλαδή να πάμε κάποιον στα 80-90.000 για να σκεφτεί τον επαναπατρισμό. Να μείνουμε στα ταπεινά 70 και να πάρουμε με την “επιδότηση” και ένα junior ή να δώσουμε ένα αρκετά παχυλό relocation bonus (μεταφορικά, δίδακτρα για παιδικό κλπ).

Προς τι η γκρίνια; Ναι δε θα γυρίσει ο ερευνητής στο John Hopkins, θα χρειαστεί και μια σοβαρή διοίκηση στο νοσοκομείο αλλά προς τι αυτός ο ελιτισμός με τους φτασμένους ακαδημαϊκούς; Τι έχουν δηλαδή οι προγραμματιστές, οι product managers και οι μαρκετίστες; Μακάρι να φέρουμε και τους γιατρούς κάποια στιγμή”.

Η αγορά “ζητά” senior στελέχη

Το αν τελικά η πρωτοβουλία θα λειτουργήσει, το αν θα επαναπατριστούν 500 Έλληνες είναι κάτι που θα φανεί σύντομα – αυτό που είναι γεγονός, αυτό που “ακούμε” καθημερινά, μιλώντας με startups, founders και ανθρώπους του οικοσυστήματος είναι ότι η αγορά χρειάζεται senior στελέχη. Χρειάζεται ανθρώπους με γνώση και εξειδίκευση, ικανούς να “πάνε” μια ομάδα/ εταιρεία ένα βήμα πιο “πέρα” και οι άνθρωποι αυτοί δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Πολλές εταιρείες μάλιστα έχουν διακρίνει αυτό το κενό εδώ και καιρό και έχουν δημιουργήσει διάφορα “πακέτα επαναπατρισμού” προσφέροντας κίνητρα σε Έλληνες επαγγελματίες – όχι μόνο επιστήμονες αλλά και developers και γενικότερα εξειδικευμένο προσωπικό – να επιστρέψουν. Τώρα η πολιτεία αντιλήφθηκε ότι είναι σειρά της να κάνει κάτι για πρώτη φορά και το έκανε, με αυτόν τον τρόπο. Το αν θα πετύχει, το αν είναι αρκετά αυτά που προσφέρονται και αν θα “λυθεί” το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, αυτό, όπως είπαμε, είναι κάτι που θα φανεί σύντομα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις