Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

GAFAM: Οι πέντε “αυτοκρατορίες” της δεκαετίας

Μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι η τελευταία δεκαετία ήταν η δεκαετία των τεχνολογικών εταιρειών. Η “άνθιση” των smartphones και η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της ζωής μας βοήθησε εταιρείες όπως οι Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft (GAFAM) να αναπτυχθούν σε πρωτοφανή επίπεδα.

Παρά τα – αναπόφευκτα- σκαμπανεβάσματα που υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια, κάποιες από τις GAFAM κατάφεραν να γίνουν εταιρείες τρισεκατομμυρίων, ενώ η Amazon κατέκτησε τον “τίτλο” του πρωταθλητή στην ανάπτυξη. Όπως δείχνει το διάγραμμα που ακολουθεί, η εταιρεία – μαμούθ με έδρα το Σιάτλ, είδε την χρηματιστηριακή της αξία να ανεβαίνει πάνω από 1,300% από τις αρχές του 2010, παρά το κάπως απογοητευτικό δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Η Apple είδε επίσης το μερίδιο της στην αγορά να αυξάνεται κατά περισσότερο από 500% τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ ήταν η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο για μεγάλες περιόδους μέσα στην δεκαετία. Σήμερα, η αξία της εκτιμάται στα 1,22 τρισ. δολάρια και η εταιρεία δεν κατέχει πλέον τα “σκήπτρα” – τον τίτλο της εταιρείας με τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη αξία κατέχει από αυτή την εβδομάδα η Saudi Aramco, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας.

Δείτε πιο αναλυτικά στοιχεία στο διάγραμμα που ακολουθεί:
Infographic: A Decade of Growth for GAFAM | Statista
Πηγή: Statista
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις