Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Digital Gate III: Η ομάδα που κέρδισε τα 10.000 ευρώ και τα νέα πιλοτικά με το Αεροδρόμιο

Πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση των ομάδων που συμμετείχαν στο τρίτο Digital Gate του αεροδρομίου Αθηνών, ένα πρόγραμμα ανοικτής καινοτομίας για την προσέλκυση νέων ιδεών και την υλοποίηση τους στο αεροδρόμιο, από τα καταστήματα μέχρι τον αεροδιάδρομο.

Το πρόγραμμα τρέχει σε συνεργασία με το ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τέσσερα χρόνια με τον τρίτο κύκλο να ολοκληρώνεται χθες. Παρότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε, όπως σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις στην Ελλάδα σαν Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, είναι πλέον μια μόνιμη πηγή εύρεσης καινοτομίας η οποία λύνει καθημερινά προβλήματα του οργανισμού.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Κωνσταντίνος Γκόκος, από πλευράς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ στην κριτική επιτροπή ήταν ο υπεύθυνος ΙΤ του αεροδρομίου, Αλέξανδρος Ζιώμας, μαζί με τον Γιάννη Γιανναράκη από τον ΣΕΚΕΕ, την Κατερίνα Πραματάρη από το Uni.Fund, την Σοφία Μαγκιά υπεύθυνη του Τεχνολογικού Πάρκου “Λεύκιππος”, και τον Μιχάλη Δρίτσα, εκ μέρους του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα. ο οποίος ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση.

Στο τρίτο Digital Gate επιλέχθηκαν τρεις ομάδες για την υλοποίηση των πιλοτικών – Proof Of Concept στο αεροδρόμιο:

Η Meton Enorasis έχει αναπτύξει μια φορητή θερμική κάμερα η οποία βοηθά στην νυχτερινή όραση μικρών αεροσκαφών και όχι μόνο, αλλά και για την ανίχνευση αντικειμένων στο οδόστρωμα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία έχει πάρει πρόσφατα πατέντα στην Αμερική για το σύστημά της, ενώ στο πιλοτικό που έκανε με το αεροδρόμιο προσάρμοσε την κάμερα πάνω σε οχήματα (και τους αλγορίθμους ανάλυσης της εικόνας) έτσι ώστε να ανιχνεύει δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης αλλά και στους βοηθητικούς, όπως για παράδειγμα ένα ξεχασμένο κατσαβίδι ή ένα μικρό πλαστικό τροχό. To δυνατό σημείο του συγκεκριμένου συστήματος είναι ότι κοστίζει ένα κλάσμα του κόστους άλλων παρόμοιων και πολύπλοκων συστημάτων.

Η Kinems είναι μια EdTech Startup η οποία έχει παρουσία στην Αμερική και έχει αναπτύξει διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, αξιοποιώντας την τεχνολογία 3D κάμερας βάθους, όπως αυτή του Xbox Kinect.Τα παιδιά μπορούν να παίζουν τα παιχνίδια της Kinems μέσω κινήσεων των χεριών και γενικότερα του σώματος, χωρίς να χρησιμοποιούν ποντίκι ή πληκτρολόγιο. Η κάμερα αναγνωρίζει τον σκελετό του σώματος και τα παιχνίδια παροτρύνουν τα παιδιά να κάνουν διάφορες κινήσεις με τρόπο άμεσο και διασκεδαστικό. Στο αεροδρόμιο η Kinems ανέπτυξε ένα τέτοιο σύστημα το οποίο απασχόλησε δεκάδες παιδιά και τις οικογένειες τους όταν περίμεναν για την πτήση τους. Η εταιρεία έχει πάρει χρηματοδότηση από το Big Pi.

Η VitrinaBox κέρδισε τον διαγωνισμό Emphasis της Cardlink με την ομάδα της να δημιουργεί ψηφιακά καταστήματα, μια ψηφιακή απόδοση των φυσικών ή νέα εικονικά showroom, διαθέσιμα όλες τις ώρες και όλες τις μέρες, στα οποία ο πελάτης μπορεί να περιηγηθεί, να βλέπει όλα τα προϊόντα σαν να βρίσκεται στο φυσικό κατάστημα και να κάνει τις αγορές του. Οι αγορές μπορούν να γίνουν είτε μέσα από την εφαρμογή της VitrinaBox είτε με το να κατευθυνθεί ο υποψήφιος πελάτης στο αντίστοιχο κατάστημα με την καθοδήγηση της εφαρμογής. Στο πιλοτικό που έγινε στο αεροδρόμιο χρησιμοποιήθηκε το VitrinaBox για την πλοήγηση και εύρεση προϊόντων και προσφορών στα καταστήματα του αεροδρομίου με τους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή και να την αξιολογούν θετικά.

Το Digital Gate III και τα 10.000 ευρώ κέρδισε η Meton Enorasis.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις