Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ νέος υφυπ. Έρευνας και Καινοτομίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, από τον νέο υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Νίκο Παππά, τη θέση του πολιτικά υπεύθυνου για την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας της χώρας λαμβάνει ο Κώστας Φωτάκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου της Κρήτης από το 2011.

Έχει διατελέσει Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ και είναι Καθηγητής Φυσική του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, εκτέλεσε χρέη Συντονιστή της Συνόδου των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013.

Είναι επίσης, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Λέιζερ Υπεριώδους (“European Ultraviolet Laser Facility” ULF) που λειτουργεί στο ΙΤΕ ως μέρος του LASERLAB-EUROPE περιλαμβάνει 17 επιλεγμένα Εργαστήρια Λέιζερ από χώρες-μέλη της ΕΕ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτοφυσικής και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, Μηχανισμών αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Λέιζερ με υλικά και Εφαρμογών Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών.

Είναι μέλος πολλών ευρωπαϊκών επιτροπών όπως του European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI) και έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις κυρίως στον τομέα της Φωτονικής (Photonics) και σχετικών εφαρμογών. Είναι εκδότης ή μετέχει στην εκδοτική ομάδα διάφορων διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» (“Leadership Award”) της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America – OSA) «για δεκαετή ηγετικό ρόλο, και προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης και για τον ηγετικό του ρόλο στην καθιέρωση και καθοδήγηση της επιστημονικής αριστείας στα προγράμματα επιστήμης των λέιζερ στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ».

Ο Κώστας Φωτάκης τοποθετείται ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, ενώ το υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας θα υπάγεται στο “υπερυπουργείο” Οικονομίας, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις