Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στο JA Greece εκκολάπτουμε τους επόμενους Startuppers!

Οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουν σήμερα στα προγράμματα επιχειρηματικότητας του JA είναι οι αυριανοί Startuppers, αλλά και τα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, που θα προωθήσουν το πνεύμα υγιούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Αναλαμβάνοντας πριν από έξη χρόνια τη διοίκηση του JA Greece, σε ένα οικοσύστημα στα πρώτα του στάδια αλλά πλούσια δυναμική προς αξιοποίηση και με ένα οικονομικό περιβάλλον έντονα αρνητικό, έθεσα ως πρωταρχικό στόχο να δημιουργήσουμε ευκαιρίες στους νέους/ες της χώρας ώστε να χαράσσουν τις επαγγελματικές τους πορείες όπως τις ονειρεύονται.

Η βράβευση των δυο Ελληνικών ομάδων, της Φοιτητικής Swim.me και της Μαθητικής FlowOn, οι οποίες διακρίθηκαν στη πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Νεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του JΑ Europe Gen-E 2021, καθώς και η διάκριση τους στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας 2021 του Elevate Greece στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Χρίστου Δήμα αποτελεί ισχυρή ένδειξη για εμάς ότι βρισκόμαστε τόσο σαν οργανισμός όσο και σαν οικοσύστημα σε σωστή τροχιά.

Η δε τιμητική υποδοχή των νικητριών ομάδων από τον Πρωθυπουργό, ενισχύει την αισιοδοξία μας ότι το όραμα μας, βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρύτερης στρατηγικής προτεραιότητας της χώρας και της κυβέρνησης, να αποκτήσει κοινωνική και οικονομική ανθεκτικότητα καθώς παράλληλα αναπτύσσεται βιώσιμα.

Η δημιουργικότητα της σκέψης και η χρήση προηγμένων τεχνολογιών με στόχο την επίλυση σοβαρών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων με οικονομικά αποδοτικό τρόπο είναι η απόδειξη της επιτυχίας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας και το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί για εμένα τη σημαντικότερη ελπίδα ότι το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα διαθέτει το κατάλληλο έμψυχο υλικό ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια μετεξέλιξης της χώρας σε μια εκθετική οικονομία της γνώσης.

Οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουν σήμερα στα προγράμματα επιχειρηματικότητας του JA είναι οι αυριανοί Startuppers, αλλά και τα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, που θα προωθήσουν το πνεύμα υγιούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Η καλλιέργεια και η ανάδειξη των ταλέντων των νέων οι οποίοι/ες θα συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στον κόσμο της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, είναι η μία πτυχή αυτής της προσπάθειας. Πέραν αυτού, ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία έχει για εμάς και η ανάπτυξη της επιχειρηματικής σκέψης και των οριζόντιων δεξιοτήτων οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για ένα άρτια δομημένο σύνολο επαγγελμάτων του μέλλοντος.

Οριζόντιες δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη, η συνεργασία, η ανάληψη πρωτοβουλίας, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα καλλιεργούνται κατά τη διάρκεια των βιωματικών προγραμμάτων μας και επιτρέπουν στον επαγγελματία του αύριο να σχεδιάσει την πορεία του στην αγορά εργασίας, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να καταστεί μη-εργοδοτίσιμος (unemployable) στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

Η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας, αλλά και μας οδήγησε στο να επιτύχουμε αλλά και να τεθούμε πρωτοπόροι σε ορισμένα πεδία.

Η ευχέρεια του ανθρώπινου δυναμικού μας να αξιοποιήσει τη δημιουργική και πρωτότυπη σκέψη σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες αιχμής, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης και η βιοτεχνολογία για την επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων και την παραγωγή επιπρόσθετης αξίας, αποτελούν τη βάση για να στηρίξουμε μια ελληνική οικονομία της καινοτομίας και της παραγωγής αξίας.

Μια από τις κυριότερες ανάγκες της εποχή μας αποτελεί η οριζόντια διάχυση της καινοτομίας στο σύνολο της κοινωνίας. Η εκπαίδευση αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μέσο για την παραπάνω επίτευξη, ώστε να υιοθετήσουμε νέα επιτυχημένα παραγωγικά μοντέλα, που – γιατί όχι – να γίνουν παράδειγμα και για άλλες χώρες.

Η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, όσο και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού περιεχομένου με την υιοθέτηση αντικειμένων όπως η επιχειρηματικότητα, ο προγραμματισμός, η βιωσιμότητα, και η ανάλυση δεδομένων βρίσκονται στην κορυφή των αναγκών για την επόμενη μέρα της χώρας μας. Ας μην επιτρέψουμε στην επόμενη κρίση, όπως η συνεχώς παρούσα κλιματική, να μας βρει απροετοίμαστους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις