Digital Gate: Διαγωνισμός καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο χώρο του αεροδρομίου από ΔΑΑ και ACEin

Ένα νέο διαγωνισμό ψηφιακής καινοτομίας και νέας επιχειρηματικότητας με στόχο την εξεύρεση και ανάδειξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στους ταξιδιώτες και θα βελτιώσουν τη λειτουργία του αεροδρομίου αλλά και όλης της αεροδρομιακής κοινότητας, ανακοίνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Ο διαγωνισμός The Digital Gate πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ACEin), ενώ υποστηρίζεται από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως Microsoft, IBM, Cisco, SAP, Sita, UniSystems/IQbility και έχει τεθεί υπό την αιγίδα των ΕΙΠ / ΕΕΔΕ, ELTRUN, ΣΕΚΕΕ, ΣΕΠΕ, HEPIS.

Το The Digital Gate είναι ουσιαστικώς ένα 8μηνο πρόγραμμα “εκκόλαψης” επιχειρηματικών ιδεών που σχετίζονται με τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του αεροδρομίου.

Οι επιχειρηματικές ομάδες που θα κληθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια προετοιμασίας σε θέματα παραγωγής καινοτόμων ιδεών (idea generation techniques) και ανάπτυξης πρωτοτύπου (prototype development) και στη συνέχεια σε μια τριήμερη εκδήλωση (Challenge) κατά την οποία θα εξελίξουν το prototype με τη βοήθεια εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων και μεντόρων. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα και θα αξιολογηθούν από μία επιτροπή που θα απαρτίζεται από ειδικούς του χώρου της πληροφορικής, των μεταφορών και του τουρισμού. Από αυτή την εκδήλωση θα προκριθούν οι ομάδες οι οποίες θα κληθούν να τελειοποιήσουν την υπηρεσία τους μέχρι την τελική παρουσίαση, στην οποία θα βραβευθούν οι νικήτριες ομάδες.

Σε εκδήλωση παρουσίασης του νέου διαγωνισμού βρέθηκαν στελέχη του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, τα οποία χαρακτήρισαν τον αεροδρομιακό χώρο παγκοσμίως ως το “λίκνο” της τεχνολογίας και της καινοτομίας. “Η φύση του αεροδρομίου, από το κλείσιμο των εισιτηρίων μέχρι τη διαχείριση των αποσκευών, είναι συνδεδεμένη με την τεχνολογία. Οι ανάγκες των εταιρειών και των επιβατών δημιουργούν τέτοιες απαιτήσεις που πρέπει να τις ακολουθήσουμε με ταχύ βήμα“, τόνισε χαρακτηριστικώς ο Διευθυντής Πληροφορικής του ΔΑΑ, Γιώργος Δημητριάδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα αεροδρόμια προσπαθούν να εξαλείψουν τις κακές εμπειρίες των επιβατών με τη χρήση της τεχνολογίας, αλλά πάντοτε χρειάζεται ο σωστός συνδυασμός ανθρώπινου δυναμικού και σωστών διαδικασιών.

aia digital gate 702336

Από την πλευρά του ACEin, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου Γιώργος Δουκίδης τόνισε ότι στόχοι του διαγωνισμού είναι να εξευρεθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να εφαρμοσθούν και σε άλλους χώρους εκτός αεροδρομίου. “Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε, να υποστηρίξουμε και να δικτυώσουμε τους νέους ανθρώπους που θα συμμετάσχουν ώστε να μάθουν την επιχειρηματική βιωσιμότητα, να απαλείψουν το ρίσκο και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας“, τόνισε ο Γ. Δουκίδης.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ανοικτή και δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες από 1 έως 3 άτομα και απευθύνεται σε όλα τα μέλη της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως υποψήφιοι διδάκτορες, ερευνητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και σε νέους ανθρώπους έως 35 ετών που δραστηριοποιούνται στη δημιουργία, προώθηση και εμπορική αξιοποίηση εφαρμογών.

Ενδεικτικοί τομείς δραστηριοποίησης τους οποίους αναζητά ο διαγωνισμός είναι:
– Διευκόλυνση και βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας για τα μέλη της κοινότητας του αεροδρομίου (επιβάτες, εργαζόμενοι, επισκέπτες, επιχειρήσεις, κ.α.).
– Εξατομίκευση υπηρεσιών και συστήματα συστάσεων
– Δυναμική επιλογή των κατάλληλων μέσων επικοινωνίας
– Αποτελεσματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social networking)
– Προσαρμογή των υπηρεσιών στην τοποθεσία του επιβάτη στο αεροδρόμιο (location-based services)

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός δεν αναζητά ιδέες που απευθύνονται αποκλειστικά στη βιομηχανία της αεροπλοΐας ή των ταξιδιών, αλλά και σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν τα σύγχρονα αεροδρόμια (πχ. CRMs, σχήματα loyalty κλπ.). Επιπλέον, θα εξετασθούν και ιδέες οι οποίες μπορεί να μην στοχεύουν στην αεροδρομιακή αγορά, αλλά που με την κατάλληλη διαμόρφωση μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης μπορούν να έχουν εφαρμογές και σε αυτήν.

Οι ιδέες που θα περάσουν στο διαγωνισμό θα αξιολογηθούν και θα επιλεχθούν από μία Επιστημονική Επιτροπή με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: την αξία που προσδίδει η ιδέα στην επίλυση συγκεκριμένων αναγκών/προκλήσεων, την καινοτομία της πρότασης, η πληρότητα του προτεινόμενου προϊόντος–υπηρεσίας, το στάδιο ωριμότητας και το βαθμό υλοποίησης της ιδέας, οι προοπτικές ανάπτυξης και η βιωσιμότητα της υπηρεσίας, η κοινωνικοοικονομική επίδραση της υπηρεσίας, η αγορά στόχος, η οργάνωση και ποιότητα ομάδας.

Τα βραβεία του challenge θα οριστικοποιηθούν σε εύθετο χρόνο, ωστόσο θα περιλαμβάνουν:
– Χρηματοδότηση και υποστήριξη από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την πλήρη υλοποίηση της υπηρεσίας και αξιοποίησή της σε πραγματικό περιβάλλον
– Υποστήριξη σε μορφή υπηρεσιών και υποδομών φιλοξενίας από το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την περαιτέρω ανάπτυξη των καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων
– Εξοπλισμό, τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση από επιλεγμένες εταιρίες πληροφορικής

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού διαρθρώνεται ως εξής:
– 29 Απριλίου: Έναρξη Α’ Φάσης – Έναρξη εγγραφών & Υποβολής προτάσεων
– 13 Μαΐου: Ενημερωτική εκδήλωση
– 30 Ιουνίου: Α’ Φάση – Λήξη Υποβολής προτάσεων
– 1 Ιουλίου – 15 Ιουλίου: Αξιολόγηση
– 15 Ιουλίου: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Α’ φάσης – Έναρξη Β’ φάσης
– 20 Ιουλίου: Workshop προετοιμασίας σε θέματα παραγωγής καινοτόμων ιδεών (idea generation techniques) και ανάπτυξης πρωτοτύπου (prototype development)
– 1-3 Οκτωβρίου: Airport Innovation Challenge Event: Τριήμερη εκδήλωση με τη συμμετοχή μεντόρων/ εμπειρογνωμόνων για την περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας
– 3 Οκτωβρίου: Τελική αξιολόγηση/ Απονομή Βραβείων – Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Β’ φάσης – Έναρξη Γ φάσης
– 5 Νοεμβρίου: Τελετή απονομής βραβείων

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις